Now Reading
Πώς τα κουνούπια προκαλούν τόση φαγούρα και γιατί είναι πιο έντονη το βράδυ – Υπάρχει εξήγηση

Πώς τα κουνούπια προκαλούν τόση φαγούρα και γιατί είναι πιο έντονη το βράδυ – Υπάρχει εξήγηση

Avatar photo
ΦΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

Τα τσιμπήματα από τα κουνούπια προκαλούν τις περισσότερες φορές πολύ έντονη φαγούρα και ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι η αντίδραση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, μεταξύ άλλων λόγων.

Τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να φαγουρίζουν όσο τίποτα άλλο. Μόλις αρχίσεις να ξύνεσαι, είναι δύσκολο να σταματήσεις. Γιατί όμως τα τσιμπήματα των κουνουπιών προκαλούν φαγούρα; Όταν σε τσιμπάει ένα κουνούπι, το κουνούπι τραβάει το αίμα, ενώ μας μολύνει με πρωτεΐνες στο σάλιο του. Το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά σε αυτή την πρωτεΐνη προκαλώντας μια αντίδραση που προκαλεί κνησμό. 

Τι προκαλεί τη φαγούρα 

Το ανθρώπινο σώμα είναι ιδιαίτερα ευαίσθητο στα τσιμπήματα κουνουπιών σε σχέση με άλλα τσιμπήματα εντόμων. Τα συμπτώματα του τσιμπήματος κουνουπιού είναι το αποτέλεσμα μιας ανοσολογικής αντίδρασης που έχει το σώμα σας στο σάλιο του κουνουπιού. «Είναι τα θηλυκά κουνούπια που τσιμπάνε και υπάρχει κάποιο σάλιο που εισέρχεται στο δέρμα, ενώ το κουνούπι γευματίζει με αίμα», δήλωσε στο Health η Amy Kassouf, MD, δερματολόγος στην Cleveland Clinic. «Αυτή είναι η πρωτεΐνη που προκαλεί την αντίδραση και τον κνησμό».

Πώς τα κουνούπια προκαλούν τόση φαγούρα και γιατί είναι πιο έντονη το βράδυ - Υπάρχει εξήγηση 

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι οι άνθρωποι είναι ευαίσθητοι σε ορισμένες πρωτεΐνες στο σάλιο των κουνουπιών. Άλλες πρωτεΐνες που βρίσκονται στο σάλιο τους, όπως η τρυπτάση και τα λευκοτριένια, μπορούν να προκαλέσουν άμεσα κνησμό. Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ευαίσθητο σε ορισμένες από αυτές τις πρωτεΐνες και μπορεί να τις δει ως εχθρικούς εισβολείς. Ως απάντηση, το ανοσοποιητικό σύστημα προκαλεί την απελευθέρωση ισταμίνης. Η ισταμίνη διευκολύνει την αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος και προκαλεί φλεγμονή, η οποία προκαλεί συμπτώματα κνησμού.  

Το ξύσιμο επιδεινώνει τη φαγούρα 

Το ξύσιμο ενός τσιμπήματος κουνουπιού είναι δίκοπο μαχαίρι. Με άλλα λόγια, το ξύσιμο μας κάνει να αισθανόμαστε ανακούφιση για μερικά δευτερόλεπτα, αλλά επιδεινώνει επίσης τα συμπτώματα φαγούρας. «Όταν ξύνεστε, μπορεί να απελευθερώσετε περισσότερη τοπική ισταμίνη -η χημική ουσία στο δέρμα που προκαλεί το πρήξιμο και τη φαγούρα- και μπορεί επίσης να εξαπλώνετε το αλλεργιογόνο κάτω από το δέρμα», δήλωσε ο Dr. Kassouf. Όταν έχεις φαγούρα, το σημάδι μπορεί να γίνει μεγαλύτερο και πιο φαγούρα το προηγούμενο.  

Επίσης, αν έχετε την τάση να ξύνεστε μέχρι να ματώσετε, αυξάνεται ο κίνδυνος δερματικών λοιμώξεων, δήλωσε ο Joaquin Brieva, MD, δερματολόγος στο Northwestern Medicine, στο Health. «Το ξύσιμο ενός δαγκώματος ανοίγει το δέρμα, καθιστώντας το πιο επώδυνο ή φαγούρα και ενδεχομένως προκαλώντας βακτηριακές λοιμώξεις όπως πυόδερμα, ιππέτιγκο ή ακόμη και κυτταρίτιδα», δήλωσε ο Dr. Brieva.

ΚΡΕΒΑΤΙ ΜΕ ΚΟΥΝΟΥΠΙΕΡΑ 

Γιατί ο κνησμός χειροτερεύει τη νύχτα 

Η παρόρμηση να ξύσουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών μπορεί να ακόμα και να μας κρατήσει ξύπνιους τη νύχτα. Όχι, δεν το φαντάζεσαι, τα τσιμπήματα των κουνουπιών όντως φαγουρίζουν περισσότερο μετά τη δύση του ήλιου. 

Επίπεδα κορτιζόλης 

Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που καταπολεμά τη φλεγμονή. Με τα τσιμπήματα κουνουπιών, η κορτιζόλη είναι αυτή που καταπολεμά τη φλεγμονώδη αντίδραση που προκαλεί φαγούρα. Όταν τα επίπεδα κορτιζόλης είναι χαμηλότερα, η φαγούρα αυξάνεται. 

«Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερη φαγούρα τη νύχτα, επειδή τα επίπεδα κορτιζόλης είναι υψηλότερα το πρωί και επίσης επειδή είμαστε λιγότερο αφηρημένοι καθώς χαλαρώνουμε και προσπαθούμε να κοιμηθούμε», δήλωσε ο Dr. Kassouf. Τα χαμηλότερα επίπεδα κορτιζόλης σε συνδυασμό με την έλλειψη περισπασμών μπορεί να αυξήσουν αυτό το αίσθημα φαγούρας.

ΚΟΥΝΟΥΠΙ ΚΑΙ ΤΣΙΜΠΗΜΑ 

  

Αύξηση της ροής του αίματος 

Άλλοι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν τον νυχτερινό κνησμό είναι ότι όταν κοιμάσαι, το σώμα αυξάνει τη ροή του αίματος στο δέρμα για να απελευθερώσει περισσότερη θερμότητα, ψύχοντας το σώμα ώστε να μπορείς να κοιμηθείς ήρεμα.   

Αλλαγές στις ορμόνες 

Άλλες ορμόνες που εκκρίνει το σώμα, όπως τα αντιφλεγμονώδη κορτικοστεροειδή, αποκαθιστούν τις βλάβες των ιστών κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όπως και η κορτιζόλη, αυτές οι ορμόνες αυξομειώνονται όσο κοιμόμαστε. Αυτές οι μεταβαλλόμενες ορμόνες μεταβάλλουν τον τρόπο με τον οποίο το σώμα αντιδρά στον κνησμό.

Τι προσελκύει τα κουνούπια 

Υπάρχουν μερικοί λόγοι για τους οποίους κάποιοι άνθρωποι προσελκύουν τα κουνούπια. Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η πιθανότητα τσιμπήματος κουνουπιών βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Το φυσικό μας άρωμα, όπως ο ιδρώτας και η μυρωδιά του σώματός  

Το άρωμά μας 

Το χρώμα των ρούχων (π.χ., τα κουνούπια κατά τη διάρκεια της ημέρας έλκονται περισσότερο από τα σκούρα ρούχα παρά από τα ανοιχτά ρούχα) 

Η θερμοκρασία του σώματός (δηλαδή, τα κουνούπια έλκονται από τις υψηλές θερμοκρασίες του σώματος) 

Εγκυμοσύνη 

Ομάδα αίματος Ο 

Η κατανάλωση αλκοόλ 

Θεραπείες για τα τσιμπήματα των κουνουπιών 

Αν σε τσιμπήσει κουνούπι, δοκίμασε μερικές από τις παρακάτω θεραπείες για να μειώσεις τα συμπτώματα: 

  ΦΙΔΑΚΙ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΥΝΟΥΠΙΑ

-Ανασήκωσε την περιοχή και βάλω επάνω λίγο πάγο για να μειώσεις το πρήξιμο και τον πόνο. 

-Χρησιμοποίησε μία λοσιόν κατά των κνησμών στην πληγείσα περιοχή. 

-Καθάρισε τις φουσκάλες και τα εξογκώματα με σαπούνι και νερό χωρίς να τις σπάσεις. 

-Δοκίμασε τοπικά στεροειδή ή αντιισταμινικά από το στόμα εάν η φαγούρα επιμένει. 

-Συμβουλεύσου έναν γιατρό εάν το πρήξιμο επιδεινωθεί ή αναπτυχθεί λοίμωξη.

Διάβασε επίσης:

Κι όμως, ενώ εσύ κοιμάσαι… αόρατα πλάσματα κάνουν σεξ στο πρόσωπό σου

Ένα απόσπασμα από το κανάλι YouTube «Journey to the Microcosmos» δείχνει πλάνα που τράβηξε ο βιντεογράφος και συγγραφέας του βιβλίου «The Hidden Beauty of the Microscopic World», James Weiss, αφού βρήκε ένα μαύρο στίγμα στο κεφάλι του. Αυτό το μαύρο στίγμα αποδείχθηκε ότι ήταν ένα άκαρι Demodex, το οποίο έχει μήκος μικρότερο από ένα χιλιοστό και οκτώ μικρά ποδαράκια.

Υπάρχουν δύο διαφορετικοί τύποι του ακάρεως: Το Demodex folliculorum, το οποίο κατοικεί στους θύλακες των τριχών μας και τρώει τα κύτταρα του δέρματος, και το Demodex brevis, το οποίο ζει στο πρόσωπό μας και κοντά στους σμηγματογόνους αδένες μας και τρώει το έλαιο που εκκρίνεται από το ανθρώπινο δέρμα, σύμφωνα με την Cleveland Clinic. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, συχνάζουν μέσα στους πόρους μας και τη νύχτα αναζητούν άλλα ακάρεα στο πρόσωπό μας για να ζευγαρώσουν. «Όταν τελειώσουν, επιστρέφουν στους πόρους σας για να γεννήσουν τα αυγά τους», εξήγησε ο οικοδεσπότης της εκπομπής, Hank Green

Κι όμως, ενώ εσύ κοιμάσαι... αόρατα πλάσματα κάνουν σεξ στο πρόσωπό σου

Ο Green είπε ότι η ενήλικη Demodex θα γεννήσει περίπου 20 έως 24 αυγά στους θύλακες των τριχών μας και μέσα σε περίπου τρεις έως τέσσερις ημέρες, τα μικρά θα εκκολαφθούν. «Η διάρκεια ζωής τους θα τελειώσει λίγες εβδομάδες αργότερα, οπότε τα νεκρά ακάρεα θα αποσυντεθούν στους θύλακες ή τους σμηγματογόνους αδένες σας, μετατρέποντας τους μικροσκοπικούς θύλακες του δέρματός σας σε μικρά νεκροταφεία ακάρεων», δήλωσε ο Green.

Δες εδώ τι συμβαίνει στο πρόσωπο σου όταν κοιμάσαι 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-a
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α





OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST