Now Reading
Σώσε τα δέντρα, απότρεψε τις αλλεργίες! Βοήθησε τη φύση να ξεπεράσει την κλιματική αλλαγή

Σώσε τα δέντρα, απότρεψε τις αλλεργίες! Βοήθησε τη φύση να ξεπεράσει την κλιματική αλλαγή

Avatar photo

Η κλιματική αλλαγή είναι γεγονός και είναι κάτι με το όποιο βρισκόμαστε αντιμέτωποι καθημερινά ακόμα και αν δεν το καταλαβαίνουμε, επηρεάζει της το κλίμα και τις αλλεργίες μας. Για αυτό ίσως πρέπει να ξανασκεφτούμε τη σχέση μας με τη φύση και τα οφέλη που μας παρέχει.

Ένα από τα βασικά και πιο δημοφιλή συνθήματα στην Greenpeace ήταν το: «Σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά». Οι αλλεργίες φαίνεται να είναι χειρότερες τα τελευταία χρόνια. Φαίνεται ότι πλέον οι γιατροί τείνουν να συνταγογραφούν ρινικά στεροειδή και αντιισταμινικά, οφθαλμικές σταγόνες και συστήνουν τρόπους αποφυγής των αλλεργιογόνων πολύ συχνότερα από ό,τι στο παρελθόν. Μήπως οι άνθρωποι είναι πιο στρεσαρισμένοι, εργάζονται περισσότερο, κοιμούνται λιγότερο και έτσι είναι πιο επιρρεπείς στις αλλεργίες; Ή μήπως οι ίδιες οι αλλεργίες είναι στην πραγματικότητα χειρότερες; Θα μπορούσε η επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής να εξηγήσει γιατί τα ποσοστά των αλλεργιών και του άσθματος αυξάνονται σταθερά τις τελευταίες δεκαετίες; Οι απαντήσεις ίσως να μην είναι τόσο απλές. 

Υπάρχει περισσότερη γύρη στην ατμόσφαιρα και μεγαλύτερη περίοδος γύρης 

Οι εποχικές αλλεργίες τείνουν να προκαλούνται δυσανάλογα από τα δέντρα την άνοιξη, τα χόρτα το καλοκαίρι και τα αγκαθωτά φυτά το φθινόπωρο. Η επιμήκυνση του διαστήματος των «ημερών χωρίς παγετό» -το διάστημα από τον τελευταίο παγετό την άνοιξη έως τον πρώτο παγετό το φθινόπωρο- επιτρέπει περισσότερο χρόνο στους ανθρώπους να ευαισθητοποιηθούν στη γύρη – το πρώτο στάδιο για την ανάπτυξη αλλεργιών – καθώς και να γίνουν στη συνέχεια αλλεργικοί σε αυτήν. Δεν είναι λοιπόν περίεργο που έχουν αυξηθεί οι ασθενείς που παραπονιούνται για φαγούρα στα μάτια, ρινική καταρροή και συριγμό. 

Σε πολλά μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης λόγω της κλιματικής αλλαγής, η άνοιξη αρχίζει τώρα νωρίτερα και το φθινόπωρο τελειώνει αργότερα, γεγονός που, κάθε χρόνο, επιτρέπει περισσότερο χρόνο στα φυτά και τα δέντρα να αναπτυχθούν, να ανθίσουν και να παράγουν γύρη. Αυτό οδηγεί σε μεγαλύτερη διάρκεια της εποχής των αλλεργιών. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers, από τη δεκαετία του 1990 έως το 2010, η εποχή της γύρης ξεκίνησε στις όμορες Ηνωμένες Πολιτείες κατά μέσο όρο τρεις ημέρες νωρίτερα και υπήρξε αύξηση κατά 40% στο ετήσιο σύνολο της ημερήσιας αερομεταφερόμενης γύρης. Πιο πρόσφατες έρευνες στη Βόρεια Αμερική δείχνουν αύξηση των συγκεντρώσεων των γύρεων που προκαλούν φτέρνισμα και επιμήκυνση των εποχών γύρης από το 1990 έως το 2018, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην κλιματική αλλαγή.  

Η κλιματική αλλαγή αυξάνει την ισχύ της γύρης 

Εκτός από την επιμήκυνση των εποχών αλλεργίας, οι πάσχοντες από αλλεργίες έχουν και άλλα πράγματα να ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή. Όταν εκτίθενται σε αυξημένα επίπεδα διοξειδίου του άνθρακα, τα φυτά αναπτύσσονται σε μεγαλύτερο μέγεθος και παράγουν περισσότερη γύρη. Ορισμένες μελέτες έχουν δείξει ότι η γύρη της αμβροσίας, ένας κύριος υπαίτιος των αλλεργιών για πολλούς ανθρώπους, γίνεται έως και 1,7 φορές πιο ισχυρή σε συνθήκες υψηλότερου διοξειδίου του άνθρακα. Με την αύξηση της θερμοκρασίας του κλίματος, επεκτείνεται και η γεωγραφική κατανομή των φυτών που παράγουν γύρη- για παράδειγμα, λόγω των θερμότερων θερμοκρασιών, τα είδη αλευρώδους μπορούν πλέον να κατοικήσουν σε κλίματα που προηγουμένως ήταν αφιλόξενα.

 

Άλλες δυσάρεστες συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, τις οποίες ήδη βιώνουμε, είναι οι παράκτιες πλημμύρες, καθώς λιώνουν οι πάγοι της Αρκτικής, με αποτέλεσμα την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, και τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι ξηρασίες. Με τις αυξημένες παράκτιες πλημμύρες, τα ξεσπάσματα μούχλας είναι πιο συχνά, τα οποία μπορούν να προκαλέσουν ή να επιδεινώσουν τις αλλεργικές αντιδράσεις και το άσθμα. Τα πιο ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες, συνδέονται με αύξηση των επισκέψεων σε τμήματα επειγόντων περιστατικών για κρίσεις άσθματος. Δεν είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό, αλλά μια θεωρία υποστηρίζει ότι οι άνεμοι που συνδέονται με τις καταιγίδες εκτοξεύουν τεράστια ποσότητα γύρης. Οι αλλεργίες και το άσθμα συνδέονται στενά, με πολλούς ανθρώπους να υποφέρουν από αυτά -συμπεριλαμβανομένου και του αλλεργικού άσθματος- το οποίο είναι πιθανό να επιδεινωθεί όσο προχωρά η κλιματική αλλαγή.  

Τι μπορεί λοιπόν να κάνει ένας αλλεργικός 

Ακόμη και καθώς το αλλεργικό περιβάλλον αλλάζει σε συνδυασμό με το κλίμα μας, υπάρχουν βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις των εποχιακών αλλεργιών και να μειώσουμε το φτέρνισμα και τη φαγούρα στα μάτια. 

  

Για αρχή θα πρέπει να συνεργαστείς με το γιατρό σου για να αντιμετωπίσεις τις αλλεργίες σας με φάρμακα όπως αντιισταμινικά, ρινικά στεροειδή, οφθαλμικές σταγόνες και φάρμακα για το άσθμα, εάν χρειάζεται. Εάν λαμβάνεις άλλα φάρμακα που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα κατά των αλλεργιών, θα πρέπει να ενημερώσεις το γιατρό σου. 

Συζήτησε με το γιατρό σου εάν θα ωφεληθείς από εξετάσεις αλλεργίας, ή κάποιά παραπομπή σε αλλεργιολόγο ή μεθόδους πρόληψης όπως ενέσεις αλλεργίας ή υπογλώσσια ανοσοθεραπεία, η οποία, εκθέτοντας τον οργανισμό με ελεγχόμενο τρόπο, προετοιμάζει σιγά-σιγά το ανοσοποιητικό σας σύστημα να μην ανταποκρίνεται στα περιβαλλοντικά αλλεργιογόνα. 

Παρακολούθησε την τοπική μέτρηση της γύρης και απέφυγε τις εκτεταμένες υπαίθριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής της γύρης, και κυρίως τις ημέρες αιχμής της γύρης. Ωστόσο, οι περισσότεροι γιατροί θα συμφωνούσαν ότι δεν είναι υγιές να διακόπτεις την άσκηση, τα χόμπι ή τον χρόνο στη φύση, οπότε αυτή η λύση δεν είναι και τόσο ικανοποιητική στην καλύτερη περίπτωση. Θα μπορούσες όμως ίσως να προγραμματίσεις ένα πρόγραμμα άσκησης σε εσωτερικούς χώρους τις ημέρες με υψηλή γύρη. 

Θα πρέπει να πλύνεις τα ρούχα σου και να κάνεις μπάνιο ή ντους μετά την παραμονή σου σε εξωτερικούς χώρους για να απομακρύνεις τη γύρη. Μην ξεχνάς να κλείνεις τα παράθυρα κατά τη διάρκεια της περιόδου αιχμής των αλλεργιών ή τις ημέρες με αέρα. 

Ίσως θα ήταν χρήσιμο να φορέσεις μάσκα όταν βρίσκεσαι σε εξωτερικούς χώρους κατά τις ημέρες με υψηλή γύρη και κρατήσεις τα παράθυρα του αυτοκινήτου ανεβασμένα όταν οδηγείς. 

Εάν το σπίτι σου έχει πλημμυρίσει, πρόσεξε για μούχλα. Υπάρχουν υπηρεσίες που μπορείς να προσλάβεις, οι οποίες θα επιθεωρήσουν το σπίτι σου για μούχλα και θα απομακρύνουν τη μούχλα, εάν θεωρείται ότι είναι επιβλαβής. 

Τέλος και ίσως το πιο σημαντικό και καθοριστικό από όλα σαν κίνηση είναι να φροντίζεις να έχεις όσο το δυνατόν μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα και να φυτεύεις δέντρα. Παρόλο που είναι υπεύθυνα για μέρος της γύρης που πολλοί από εμάς «πνίγονται» από αυτή κάθε άνοιξη, καλοκαίρι και φθινόπωρο, τα δέντρα συμβάλλουν στο περιβάλλον τους απορροφώντας διοξείδιο του άνθρακα και παράγοντας το οξυγόνο που αναπνέουμε, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα του αέρα.

Πρέπει να προστατεύουμε και να φυτεύουμε δέντρα, ακόμη και ως αλλεργικοί, καθώς η κλιματική αλλαγή είναι αναμφισβήτητα η μεγαλύτερη απειλή που αντιμετωπίζουμε σήμερα ως είδος. 

Διάβασε επίσης:

Οι επιστήμονες μίλησαν: Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Η ανθρωπότητα χρειάζεται να αλλάξει ριζικά τη σχέση της με τη φύση, προκειμένου να προστατεύσει την άγρια ζωή και να βελτιώσει το περιβάλλον.
Αυτή είναι η ετυμηγορία από μια έκθεση-ορόσημο που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος. Με γνώσεις ενός από τους κορυφαίους περιβαλλοντικούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Reading, «Exiting the Anthropocene; Exploring the fundamental change in our relationship with nature» είναι η πιο πρόσφατη σε μια σειρά μελετών που στοχεύουν να προκαλέσουν αλλαγή στον τρόπο που σκεφτόμαστε και ενεργούμε προς την αειφορία. Ο καθηγητής Tom Oliver, επικεφαλής ερευνητής για το περιβάλλον στο Πανεπιστήμιο του Reading, βοήθησε να συνεισφέρει και να αναθεωρήσει την έκθεση. Το βιβλίο του, «The Self Delusion: The Surprising Science of How We Are Connected and Why That Matters», ήταν κεντρική πηγή έμπνευσης για τους συγγραφείς.

Ο άνθρωπος πρέπει να νιώθει μέρος της φύσης για να εξελιχθεί

Τα βασικά ευρήματα από την έκθεση περιλαμβάνουν:
1.Παρά την επίγνωση των περιβαλλοντικών προκλήσεων που αυξάνονται από τον περασμένο αιώνα, οι απαντήσεις της ανθρωπότητας ήταν ανεπαρκείς για την προστασία της φύσης.
2.Υπάρχει ακόμη ένα χάσμα μεταξύ ανθρωπότητας και φύσης στην πολιτική, με τους ανθρώπους να ταξινομούνται ως «εμείς» και άλλα είδη να θεωρούνται «αυτοί».
3.Η ανθρωπότητα πρέπει να αλλάξει τη σχέση της με τη φύση για να την κάνει μέρος του εαυτού μας /«εμάς», έτσι ώστε η βιοποικιλότητα και το φυσικό μας περιβάλλον να μπορούν να ανθίσουν.

Δες τι είπαν οι επιστήμονες 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα κρατήσεις τους λεκέδες νερού και τη μούχλα από τον εξαερισμό του μπάνιου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να καθαρίσεις την καφετιέρα σου εύκολα και αποτελεσματικά Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr