Πόσο συχνά πρέπει να καθαρίζεις το στρώμα της yoga; 6 παράγοντες που πρέπει να σκεφτείς


Το ιδρώνεις, το κουβαλάς γύρω-γύρω, το τοποθετείς στο πάτωμα — πόσα μικρόβια μπορεί να μαζέψει το στρωματάκι σου τελικά;
Το στρώμα της yoga είναι το απανταχού παρόν αντικείμενο της προσωπικής σου άσκησης. Είναι το gadget που κουβαλάς μαζί σου στις προπονήσεις, πετάς μέσα στο αυτοκίνητο σου και σίγουρα δεν θα έχει περάσει από το μυαλό σου ότι είναι εστία μικροβίων και ότι πρέπει να το καθαρίζεις!
Παρόλα αυτά δεν υπάρχει μία απάντηση για όλους. Κάθε άνθρωπος και κάθε κατάσταση είναι διαφορετική, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορείς να λάβεις υπόψη για να αποφασίσεις πόσο συχνά να καθαρίζεις το στρώμα σου.Η συχνότητα του καθαρισμού εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως θα δεις παρακάτω.
1. Πόσο παχύ είναι και από τι είναι φτιαγμένο;
Μετά από κάθε χρήση, καλό είναι να αφήνεις το στρώμα να στεγνώσει πριν το τυλίξεις και το αποθηκεύσεις. Οι μικροοργανισμοί αναπτύσσονται σε υγρασία, οπότε άφησέ το να στεγνώσει πλήρως μεταξύ των χρήσεων για να μειώσεις τον κίνδυνο μικροβίων. Αν το στρώμα σου είναι από υλικό πιο παχύ ή αφρώδες, ίσως να χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να στεγνώσει και ίσως πρέπει να το καθαρίζεις πιο συχνά, για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων που προκαλούν οσμές.
2. Πόσο συχνά το χρησιμοποιείς;
Όσο πιο συχνά χρησιμοποιείς το στρώμα σου, τόσο πιο συχνά θα πρέπει να το καθαρίζεις. Αν κάνεις γιόγκα καθημερινά, είναι καλό να το καθαρίζεις πιο συχνά, ενώ αν το χρησιμοποιείς μόνο μία φορά την εβδομάδα, μπορείς να το καθαρίζεις μόνο μετά την χρήση του. Παρ’ όλα αυτά, βεβαιώσου ότι το αφήνεις να στεγνώνει ανάμεσα στις χρήσεις.
3. Που το χρησιμοποιείς;
Εάν κάνεις γιόγκα στο σπίτι σου, τα μικρόβια που συναντά το στρώμα είναι κυρίως τα δικά σου. Αν όμως το χρησιμοποιείς στο γυμναστήριο ή σε στούντιο γιόγκα, μπορεί να χρειάζεται καθαρισμός πιο συχνά, αφού εκτίθεται στα μικρόβια του χώρου. Αν ο χώρος είναι ζεστός και γεμάτος ή αν γύρω σου υπάρχουν άτομα που βήχουν ή ιδρώνουν πολύ, ίσως να θέλεις να το καθαρίσεις πιο τακτικά.
Διάβασε επίσης: Φτιάξε τον δικό σου χώρο yoga στο σπίτι: Βήματα για ένα ιδιωτικό καταφύγιο χαλάρωσης
4. Ποια εποχή;
Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Φεβρουάριο κυκλοφορούν περισσότεροι ιοί, ενώ την άνοιξη, η εποχή των αλλεργιών μπορεί να σε κάνει να θέλεις να καθαρίσεις το στρώμα σου και από αλλεργιογόνα. Αν το χρησιμοποιείς στο ύπαιθρο, το στρώμα σου μπορεί να εκτίθεται σε περισσότερα αλλεργιογόνα.
5. Πόσο ιδρώνεις;
Η υγρασία δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για τα μικρόβια να αναπτυχθούν. Αν ιδρώνεις πολύ κατά τη διάρκεια της γιόγκα, ίσως χρειαστεί να το καθαρίζεις πιο συχνά και να το αφήνεις να στεγνώσει για μεγαλύτερο διάστημα, για να αποφύγεις την ανάπτυξη βακτηρίων.
6. Με τι να το καθαρίσεις;
Όταν πρόκειται για τον καθαρισμό, δεν χρειάζεται να το υπερβάλεις. Εξίσου σημαντικό με το να αφαιρέσεις τα κακά μικρόβια, είναι να μην διαταράξεις την ισορροπία των καλών μικροβίων που υπάρχουν. Αν χρησιμοποιήσεις πολύ ισχυρούς καθαριστικούς παράγοντες ή απολυμαντικά, μπορεί να φθείρεις το υλικό του στρώματος. Το πιο σημαντικό είναι να το αφήνεις να στεγνώνει πλήρως, τόσο μετά την χρήση του όσο και μετά τον καθαρισμό του, για να μειώσεις τον κίνδυνο ανάπτυξης μικροβίων.
Διάβασε επίσης: 6 αντικείμενα που δεν πρέπει ποτέ να αφήνεις στο αυτοκίνητό σου
Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!
|