Now Reading
Πώς να βάψεις τα αυγά με φυσικές βαφές από υλικά που έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου

Πώς να βάψεις τα αυγά με φυσικές βαφές από υλικά που έχεις στο ντουλάπι της κουζίνας σου

Avatar photo
ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ

Η πιο φιλικές προς το περιβάλλον και απόλυτα οικολογική βαφές αυγών είναι εκείνες που γίνονται με λαχανικά, φρούτα, μπαχαρικά και μετατρέπουν τα λευκά αυγά σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων.

Το φετινό Πάσχα δοκίμασε πιο οικολογικούς τρόπους για να βάψεις τα αυγά σου και επέλεξε από τα τρόφιμα που έχεις ήδη στην κουζίνα σου για να δημιουργήσεις τα χρώματα. Τα κοινά τρόφιμα όπως το κόκκινο λάχανο, οι φλούδες κρεμμυδιού και ο καφές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να μετατρέψουν τα απλά λευκά αυγά σε ένα ουράνιο τόξο χρωμάτων. Η φυσική βαφή των πασχαλινών αυγών είναι ένας φιλικός προς τον πλανήτη τρόπος για να γιορτάσεις τη γιορτή του Πάσχα, να τιμήσεις την παράδοση και αποτελεί ένα πανέμορφο κεντρικό κομμάτι του πασχαλινού τραπεζιού, όταν τοποθετήσεις τις δημιουργίες σου σε ένα καλάθι. Στα παιδιά θα αρέσει ιδιαίτερα να ανακαλύπτουν όλα τα διαφορετικά χρώματα που μπορούν να φτιάξουν με κοινά υλικά, από κόκκινο λάχανο και κουρκουμά μέχρι καφέ και φλούδες κρεμμυδιών. 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/flowerpowerli/

Η μέθοδός αυτή περιλαμβάνει το βράσιμο των αυγών με φυσικές βαφές πασχαλινών αυγών, η θερμότητα επιτρέπει στη βαφή να διαποτίσει το κέλυφος, με αποτέλεσμα να δημιουργείται έντονο, πιο ομοιόμορφο χρώμα. Μια εναλλακτική λύση, που ονομάζεται μέθοδος ψυχρής εμβάπτισης, περιλαμβάνει το βράσιμο των αυγών και των συστατικών για τη βαφή ξεχωριστά. Αυτό παράγει λεπτές, ημιδιαφανείς αποχρώσεις, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε ανομοιόμορφο χρωματισμό, εκτός αν τα αυγά περιστρέφονται προσεκτικά κατά τη διάρκεια της βαφής. Είναι, ωστόσο, μια εξαιρετική και ασφαλής επιλογή για τα παιδιά -και σας επιτρέπει επίσης να δημιουργήσετε αναμνηστικά μακράς διαρκείας.   

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/flowerpowerli/

Για να φτιάξετε τις φυσικές μας βαφές, συγκεντρώστε προμήθειες από το ντουλάπι ή το ψυγείο. Η βαφή με κόκκινο λάχανο γίνεται με 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένο λάχανο. Για να φτιάξεις τη βαφή με κίτρινο κουρκουμά, χρησιμοποιήστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά. Εν τω μεταξύ, η βαφή με φλούδες κρεμμυδιού χρησιμοποιεί 4 φλιτζάνια φλούδες κρεμμυδιού – δηλαδή φλούδες από περίπου 12 κρεμμύδια-. Η βαφή παντζαριών απαιτεί 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια και η βαφή καφέ χρησιμοποιεί 1 λίτρο δυνατό μαύρο καφέ αντί για νερό. 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/lauravhricko/

Η διακόσμηση των πασχαλινών αυγών είναι μια παράδοση των διακοπών που αγαπούν όλοι. Και ενώ μπορείς πάντα να συνεχίσεις να κάνεις αυτό που σε αυτό που ξέρεις και να χρησιμοποιήσεις ένα φτηνό σετ βαφής για να γίνει η δουλειά, θα καταλήξεις σε μια διακριτική, ελαφρώς ρουστίκ εμφάνιση αν χρησιμοποιήσεις υλικά που υπάρχουν ήδη στην κουζίνα. Για μία διαφορετική και eco friendly προσέγγιση στο βάψιμο των αυγών απλά κατευθύνσου προς το ντουλάπι, το ράφι με τα μπαχαρικά ή το ψυγείο για να βρεις όλα όσα χρειάζεσαι για να φτιάξεις φυσική βαφή για τα πασχαλινά αυγά.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/lauravhricko/

Ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα, θα είσαι σε θέση να μετατρέψεις λαχανικά, φρούτα και μπαχαρικά σε εγκεκριμένες από τα παιδιά, φιλικές προς το περιβάλλον βαφές. Η πραγματική διαδικασία βαφής είναι πανομοιότυπη με αυτή που χρησιμοποιούσες στο παρελθόν βράσε τα αυγά σας, άφησε τα να κρυώσουν και βούτηξε τα στη σπιτική βαφή. Η μόνη διαφορά είναι η εξής: Μπορείς να προσαρμόσεις τη βαφή στο επιθυμητό αποτέλεσμα προσαρμόζοντας το χρόνο και τα υλικά που προστίθενται -για παράδειγμα επιπλέον φλούδες κρεμμυδιού για πιο έντονη πορτοκαλί απόχρωση-. Θέλεις ένα διακριτικό χρώμα; Άφησε τα αυγά να μουλιάσουν για 30 λεπτά το πολύ. Θέλεις το χρώμα τους να είναι έντονο και ζωντανό; Άφησε τα στη βαφή όλη τη νύχτα. 

Πώς να φτιάξεις φυσική βαφή πασχαλινών αυγών 

  1. Συνδυάστε 1 λίτρο νερό και 2 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι σε μια μεσαία κατσαρόλα. 2.
  2. Άφησε το να πάρει βράση και πρόσθεσε τα υλικά βαφής για το χρώμα του αυγού της επιλογής σου. Χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το να σιγοβράσει για 30 λεπτά. 3.
  3. Άφησε το να κρυώσει. Σούρωσε τη βαφή για να απομάκρυνε τυχόν θραύσματα τροφίμων. 4.
  4. Πρόσθεσε τα αυγά στη στραγγισμένη βαφή και άφησε τα να μουλιάσουν για τουλάχιστον 30 λεπτά. Όταν δημιουργηθεί στο επιθυμητό χρώμα, αφαίρεσε το αυγό με τσιμπίδα και στέγνωσε το με χαρτί κουζίνας. 

Τι να χρησιμοποιήσεις για να πετύχεις το κάθε χρώμα   

  1. Κόκκινα/σκούρα ροζ αυγά 

Προσθέστε 4 φλιτζάνια ψιλοκομμένα παντζάρια και ακολουθήσε τις παραπάνω οδηγίες. 2.

2. Πορτοκαλί αυγά 

Προσθέστε 4 φλιτζάνια κίτρινες φλούδες κρεμμυδιού και ακολουθήσε τις παραπάνω οδηγίες. Για πιο φωτεινό πορτοκαλί χρώμα, αφήσε τα αυγά να παραμείνουν στη βαφή όλη τη νύχτα. 

3. Ανοιχτό πορτοκαλί 

Βάλε σε βρασμό 2 φλιτζάνια νερό. Πρόσθεσε 4 κουταλιές της σούπας πάπρικα και λευκό ξύδι και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν. Άδειασε το μείγμα σε ένα βάζο και άφησε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου. Πρόσθεσε ένα αυγό και μούλιασε το μέχρι να είσαι ευχαριστημένη με το χρώμα. Αφαίρεσε το με τρυπητή κουτάλα και ξέπλυνε με δροσερό νερό. Άφησε το να στεγνώσει. 

 4. Κίτρινο 

Προσθέστε 3 κουταλιές της σούπας κουρκουμά και ακολουθήσε τις παραπάνω οδηγίες. 

5. Ανοιχτό μπλε 

Πρόσθεσε 3 φλιτζάνια ψιλοκομμένο κόκκινο ή μοβ λάχανο και ακολουθήσε τις οδηγίες. Για ένα πιο φωτεινό μπλε, άφησε τα αυγά να παραμείνουν στη βαφή όλη τη νύχτα. 

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/lauravhricko/

 6.Σκούρο μπλε 

Πρόσθεσε 4 φλιτζάνια βατόμουρα και ακολουθήσε τις παραπάνω οδηγίες. 

7.Βαθύ κόκκινο 

Μάζεψε τις φλούδες από 6 κόκκινα κρεμμύδια. Πρόσθεσε στην κατσαρόλα 2 φλιτζάνια νερό και 3 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι. Φέρε το μείγμα σε βρασμό και σιγόβρασε για 15 λεπτά. Άφησε το μείγμα να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου και σούρωσε το υγρό στα βάζα. Πρόσθεσε ένα αυγό και άφησε το να μουλιάσει μέχρι να είσαι ευχαριστημένη με το χρώμα. Αφαίρεσε τα με τρυπητή κουτάλα και ξέπλυνε με δροσερό νερό. Στη άφησε τα να στεγνώσουν.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΑΥΓΑ ΒΑΜΜΕΝΑ ΜΕ ΦΥΤΙΚΕΣ ΒΑΦΕΣ
instagram/flowerpowerli/

8.Πράσινο 

Πρόσθεσε φύλλα σπανακιού σε μια κατσαρόλα και ρίξε 2 φλιτζάνια κρύο νερό και 4 κουταλιές της σούπας λευκό ξύδι. Φέρτο το σε ένα μπολ και ακολουθήσε τα βήματα που αναφέρονται παραπάνω. 

9.Μωβ 

Ρίξε περίπου ένα φλιτζάνι κόκκινο κρασί σε ένα βάζο. Προσθέστε ένα αυγό και αφήστε το να μουλιάσει μέχρι να είσαι ευχαριστημένη με το χρώμα. Αφαίρεσε το με μια τρυπητή κουτάλα και ξέπλυνε με δροσερό νερό. Άφησε το να στεγνώσει.  

Οι φυσικές βαφές μπορεί μερικές φορές να παράγουν απροσδόκητα αποτελέσματα, οπότε μην εκπλαγείς αν, για παράδειγμα, η βαφή από κόκκινο λάχανο δώσει μπλε αυγά.  

Διάβασε επίσης:

Marble eggs: H τεχνοτροπία για να βάψεις τα αυγά σου αφήνοντας ένα εφέ μάρμαρου

Mεγάλη Εβδομάδα και είναι η εποχή που θα «παντρέψουμε» το παλιό με το καινούργιο κι έτσι το βάψιμο των αυγών δεν είναι μια απλή υπόθεση πια. Υπάρχουν νέες τεχνικές που μπορείς να ακολουθήσεις για να ανανεώσεις το κλασικό κόκκινο χρώμα που τα έβαφες μέχρι σήμερα. Και αυτό μπορείς να το κάνεις αλλάζοντας την τεχνική της βαφής σου.

μάρμαρο αυγά
marthastewart.com

Η γνωστή chef, Martha Stewart, μας προτείνει την τεχνική που θα κάνει τα αυγά να μοιάζουν με μάρμαρο. Είναι μια απλή και περίτεχνη μέθοδος για να τα φτιάξεις και βέβαια είναι μια εκλεπτυσμένη και πρακτική προσέγγιση που θα απολαύσει όλη η οικογένεια. Τα υλικά σου είναι βέβαια τα αυγά, βαφή, λάδι και η διάθεση σου για δημιουργικότητα.

Για να δημιουργήσεις αυτά τα υπέροχα αυγά θα χρειαστείς: τουλάχιστον 12 αυγά, πολλά μπολ ανάμειξης (ρηχά και βαθιά), μια μεζούρα υγρών, λευκό ξύδι, χρωστικές τροφίμων (συμπεριλαμβανομένου του υγρού καφέ χρώμα τροφίμων), ένα κουτάλι, ένα πιρούνι, ελαιόλαδο και χαρτοπετσέτες.

Δες εδώ πώς θα φτιάξεις marble eggs

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το ατμοκίνητο τρένο Hogwarts Express
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πόσο καιρό παραμένει φρέσκος ο κονσερβοποιημένος καφές που βρίσκεις στο περίπτεροDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr