Now Reading
Δεν μπορείς κι εσύ να ξεχωρίσεις το δεξί από το αριστερό; Δες γιατί συμβαίνει

Δεν μπορείς κι εσύ να ξεχωρίσεις το δεξί από το αριστερό; Δες γιατί συμβαίνει

Avatar photo
Αρτιστερά_δεξιά_έρευνες

Η διάκριση ανάμεσα σε δεξί και αριστερό είναι μια εξαιρετικά πολύπλοκη νευρολογική και ψυχολογική διεργασία που απαιτεί τη συμμετοχή προηγμένων εγκεφαλικών λειτουργιών.

Η διάκριση αριστερά-δεξιά είναι στην πραγματικότητα μια αρκετά περίπλοκη διαδικασία, που απαιτεί μνήμη, γλώσσα, οπτική και χωρική επεξεργασία και νοητική εναλλαγή. Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές μόλις αρχίζουν να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει στον εγκέφαλό μας όταν το κάνουμε διακρίνουν και γιατί είναι πολύ πιο εύκολο για μερικούς ανθρώπους από άλλους.

«Μερικά άτομα μπορούν να ξεχωρίζουν το δεξιά με το αριστερά, απλά μπορούν να το κάνουν χωρίς να το σκέφτονται», λέει ο Gerard Gormley, γενικός γιατρός και κλινικός καθηγητής στο Queen’s University Belfast στη Βόρεια Ιρλανδία. «Όμως άλλοι πρέπει να περάσουν από μια διαδικασία». Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν τι συμβαίνει σε λανθασμένα ιατρικά λάθη, ο Gormley και οι συνεργάτες του διεξήγαγαν έρευνα σχετικά με την εμπειρία των φοιτητών ιατρικής στη λήψη αποφάσεων αριστερά-δεξιά και εξέτασαν τη διαδικασία.

Αριστερά Δεξιά

«Πρώτα από όλα, πρέπει να προσανατολιστείς δεξιά από αριστερά στον εαυτό σου», λέει. Όταν η απάντηση δεν έρχεται αμέσως, οι συμμετέχοντες περιέγραψαν διάφορες τεχνικές, από το να φτιάξουν ένα σχήμα L με τον αντίχειρα και τον δείκτη τους, μέχρι να σκεφτούν ποιο χέρι χρησιμοποιούν για να γράψουν ή να χτυπήσουν μια κιθάρα.

Στη συνέχεια, όταν καταλαβαίνεις ποια πλευρά είναι η αριστερή ή η δεξιά κάποιου άλλου, το επόμενο βήμα είναι να περιστρέψεις νοητικά τον εαυτό σου, ώστε να κοιτάς προς την ίδια κατεύθυνση με το άλλο άτομο. «Αν είμαι απέναντί ​​σου, το αριστερό μου χέρι θα είναι απέναντι από το δεξί σου χέρι», λέει ο Gormley. «Αυτή η ιδέα της διανοητικής περιστροφής ενός αντικειμένου προσθέτει έναν επιπλέον βαθμό πολυπλοκότητας». Άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι άνθρωποι τείνουν να το βρίσκουν ευκολότερο να κρίνουν εάν μια εικόνα δείχνει ένα αριστερό ή το δεξί χέρι, φαντάζοντας το χέρι ή το σώμα τους να περιστρέφεται.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε από τη Van der Ham και τους συναδέλφους της το 2020 διαπίστωσε ότι περίπου το 15% των ανθρώπων αυτοαποκρίνονται ως ανεπαρκείς όσον αφορά την αναγνώριση αριστερά και δεξιά. Σχεδόν οι μισοί από τους τετρακόσιους συμμετέχοντες στη μελέτη είπαν ότι χρησιμοποίησαν μια στρατηγική που σχετίζεται με το χέρι για να προσδιορίσουν ποιο είναι ποιο.

Αρτιστερά_δεξιά_έρευνες

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν κάτι που ονομάζεται τεστ διάκρισης δεξιά-αριστερά του Μπέργκεν για να σκάψουν βαθύτερα στο πώς λειτουργούν αυτές οι στρατηγικές. Οι συμμετέχοντες κοίταξαν φωτογραφίες ανθρώπων με ραβδί είτε στραμμένους προς το μέρος τους είτε μακριά από αυτούς, με τα χέρια τους σε διάφορες θέσεις και έπρεπε να αναγνωρίσουν το επισημασμένο χέρι τους ως το αριστερό ή το δεξί τους. «Φαίνεται απλό, αλλά είναι κάπως απογοητευτικό αν πρέπει να κάνεις εκατό από αυτά όσο πιο γρήγορα μπορείς, λέει η Van der Ham. Οι ερευνητές ανακάλυψαν επίσης ότι οι άνδρες έτειναν να ανταποκρίνονται ταχύτερα από τις γυναίκες, αλλά τα δεδομένα δεν επιβεβαίωσαν την προηγούμενη έρευνα που έδειχνε ότι οι άνδρες έχουν καλύτερες επιδόσεις συνολικά στα τεστ διάκρισης αριστερά-δεξιά.

Σε τι οφείλεται η διάκριση αριστερά-δεξιά

Το γιατί ακριβώς οι άνθρωποι διαφέρουν στην ικανότητά τους να ξεχωρίζουν αριστερά από δεξιά δεν είναι ξεκάθαρο, αν και η έρευνα δείχνει ότι όσο πιο ασύμμετρο είναι το σώμα κάποιου (όσον αφορά την προτίμηση του χεριού γραφής, για παράδειγμα), τόσο πιο εύκολο είναι να ξεχωρίζει αριστερά και δεξιά. «Αν η μία πλευρά του εγκεφάλου σου είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από την άλλη, τείνεις να έχεις καλύτερη διάκριση δεξιά-αριστερά», λέει ο Gormely.

Αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι κάτι που μαθαίνουμε στην παιδική ηλικία, όπως και άλλες πτυχές της χωρικής γνώσης, λέει ο Van der Ham. «Αν τα παιδιά είναι επιφορτισμένα να βρουν τον δρόμο, αν τα αφήσεις να περπατήσουν μπροστά σου για μερικά μέτρα και να πάρουν τις αποφάσεις, αυτά είναι τα παιδιά που κατέληξαν να είναι καλύτεροι πλοηγοί», λέει. Έρευνα της Alice Gomez και των συνεργατών του στο Ερευνητικό Κέντρο Νευροεπιστημών στη Γαλλία υπονοεί ότι η διάκριση αριστερά-δεξιά είναι κάτι που τα παιδιά μπορούν να αντιληφθούν γρήγορα.

Διάβασε επίσης:

Το δηλητήριο της μέλισσας θεραπεύει τον καρκίνο του μαστού, σύμφωνα με έρευνα

Τόσες και τόσες έρευνες για την καταπολέμηση του καρκίνου δημοσιεύονται καθημερινά σε παγκόσμια επιστημονικά περιοδικά και ολοένα και περισσότερες ελπίδες γεννιούνται. Μια νέα μελέτη όμως που στηρίζει τις έρευνές της στην καταπολέμηση του καρκίνου του μαστού δίνει ένα εκπληκτικά σπάνιο στοιχείο, εκείνο του δηλητήριου της μέλισσας, το οποίο -όπως υποστηρίζεται στην έρευνα- μπορεί να  σκοτώσει τα καρκινικά κύτταρα.

Δεν μπορείς κι εσύ να ξεχωρίσεις το δεξί από το αριστερό; Δες γιατί συμβαίνει

Η ευρωπαϊκή μέλισσα (Apis mellifera) είναι η πηγή πολλών προϊόντων που χρησιμοποιούνται ιατρικά από τον άνθρωπο, όπως το μέλι, η πρόπολη και το δηλητήριο για χιλιάδες χρόνια. Ωστόσο, οι μοριακοί καθοριστικοί παράγοντες της αντικαρκινικής δραστηριότητας του δηλητηρίου της μέλισσας παραμένουν ελάχιστα κατανοητοί, ιδιαίτερα στον καρκίνο του μαστού, τον πιο κοινό καρκίνο που προσβάλει τις γυναίκες παγκοσμίως. Η κατανόηση της μοριακής βάσης και της ειδικότητας του δηλητηρίου της μέλισσας κατά των καρκινικών κυττάρων είναι το κλειδί για την ανάπτυξη και τη βελτιστοποίηση νέων αποτελεσματικών θεραπευτικών μέσων από ένα φυσικό προϊόν που είναι ευρέως διαθέσιμο και οικονομικά αποδοτικό για παραγωγή σε πολλές κοινότητες σε όλο τον κόσμο.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καλύτερη και η χειρότερη εποχή για να επισκεφθείς το Λονδίνο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Υποβρύχιο ρομπότ ανακαλύπτει περισσότερα από 100 νέα είδη στη Χιλή



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST