Now Reading
Μια 106χρονή tatoo artist στο εξώφυλλο της Vogue αντιπροσωπεύοντας τη γενναιότητα και την ομορφιά

Μια 106χρονή tatoo artist στο εξώφυλλο της Vogue αντιπροσωπεύοντας τη γενναιότητα και την ομορφιά

Λινα Γριβογιάννη

Στο Vogue Philippines το νέο εξώφυλλό φιλοξενεί μια 106χρονη tatoo artist από τις Φιλιππίνες και σπάει το ρεκόρ με την μεγαλύτερη σε ηλικία γυναίκα που έχει φιλοξενήσει εξώφυλλο περιοδικού.

Στο Vogue Philippines, η Apo Whang-Od φιγουράρει στο εξώφυλλο του τεύχους Απριλίου, μια κίνηση που κάνει την 106χρονη καλλιτέχνη τατουάζ από τις Φιλιππίνες το γηραιότερο άτομο που έχει εμφανιστεί ποτέ στο εξώφυλλο της Vogue. Η Whang-Od -γνωστή και ως Maria Oggay- τελειοποιεί την τέχνη του χειροποίητου τατουάζ από την εφηβεία της, μαθαίνοντας υπό τις οδηγίες του πατέρα της. 

Ο τόπος διαμονής της βρίσκεται στο ορεινό χωριό Buscalan, περίπου 15 ώρες βόρεια της Μανίλα, στην επαρχία Kalinga, και θεωρείται η παλαιότερη mambabatok – ή παραδοσιακή τατουατζού Kalinga – της χώρας. Κάποτε, τα χειροποίητα τατουάζ που δημιουργεί η Whang-Od χρησιμοποιώντας μόνο ένα ραβδί μπαμπού, ένα αγκάθι από ένα δέντρο pomelo, νερό και κάρβουνο, τα κέρδιζαν οι ιθαγενείς πολεμιστές Butbut. 

Τώρα, οι διεθνείς επισκέπτες που αναζητούν τα γεωμετρικά σχέδια με την υπογραφή της αποτελούν μεγάλο μέρος της πελατείας της. «Ανακηρυγμένη ως η τελευταία mambabatok της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga -που σημαίνουν δύναμη, γενναιότητα και ομορφιά- στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κάνει το προσκύνημα στο Buscalan», ανέφερε το Vogue Philippines σε μια ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. 

Η τέχνη της μπορεί να μεταβιβαστεί μόνο σε συγγενείς εξ αίματος και η Whang-Od εκπαιδεύει εδώ και αρκετά χρόνια τις εγγονές της Elyang Wigan και Grace Palicas. «-Οι φίλοι μου που έκαναν τατουάζ- έχουν όλοι πεθάνει», δήλωσε η Whang Od στο CNN Travel το 2017. «Είμαι η μόνη που έχει μείνει ζωντανή και εξακολουθεί να κάνει τατουάζ. Αλλά δεν φοβάμαι ότι η παράδοση θα τελειώσει επειδή -εκπαιδεύω- τους επόμενους δασκάλους τατουάζ». 

«Η παράδοση θα συνεχιστεί όσο ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται για να κάνει τατουάζ», πρόσθεσε. Η επίδειξη ορόσημο του Dior στη Βομβάη σηματοδοτεί την αυξανόμενη θέση της Ινδίας στην πολυτέλεια και της δίνει μία νέα εικόνα προς ολόκληρο τον κόσμο. «Όσο μπορώ να βλέπω καλά, θα συνεχίσω να κάνω τατουάζ. Θα σταματήσω όταν η όρασή μου θολώσει». 

Η αρχισυντάκτρια της Vogue Philippines Bea Valdes δήλωσε ότι το προσωπικό του εντύπου αποφάσισε ομόφωνα ότι η Whang-Od πρέπει να μπει στο εξώφυλλο. «Θεωρήσαμε ότι αντιπροσωπεύει τα ιδανικά μας για το τι είναι όμορφο στον πολιτισμό των Φιλιππίνων μας. Πιστεύουμε ότι η έννοια της ομορφιάς πρέπει να εξελίσσεται και να περιλαμβάνει διαφορετικά και περιεκτικά πρόσωπα και μορφές. Αυτό για το οποίο ελπίζουμε να μιλήσουμε είναι η ομορφιά της ανθρωπότητας», πρόσθεσε η Valdes. 

Πριν από την εμφάνιση της Whang-Od στη Vogue Philippines, το ρεκόρ του γηραιότερου μοντέλου για εξώφυλλο της Vogue κατείχε η ηθοποιός Judi Dench, η οποία εμφανίστηκε στο εξώφυλλο της βρετανικής Vogue το 2020, σε ηλικία 85 ετών. Αυτό το ρεκόρ θα είναι δύσκολο να καταρριφθεί!   

Η Whang-Od ανακοινώθηκε ως το αστέρι του ρεκόρ του εξωφύλλου την Πέμπτη, 30 Μαρτίου, με μια ανάρτηση στο Instagram που έγραφε: «Η Apo Maria ‘Whang-Od’ Oggay συμβολίζει τη δύναμη και την ομορφιά του φιλιππινέζικου πνεύματος». 

Η καλλιτέχνης τατουάζ περιγραφόταν περαιτέρω στη συνέχεια της λεζάντας, η οποία έγραφε: «Η καλλιτέχνιδα του τατουάζ είναι μια πολύ όμορφη γυναίκα: “Ανακηρυγμένη ως η τελευταία mambabatok της γενιάς της, έχει αποτυπώσει τα σύμβολα της φυλής Kalinga -που σηματοδοτούν τη δύναμη, τη γενναιότητα και την ομορφιά- στο δέρμα χιλιάδων ανθρώπων που έχουν κάνει το προσκύνημα στο Buscalan. ‘Όταν έρχονται επισκέπτες από μακριά’, λέει η Whang-Od στη γλώσσα Butbut, ‘θα τους δίνω το tatak Buscalan, tatak Kalinga για όσο βλέπουν τα μάτια μου’». 

 

Η πανέμορφη φωτογραφία, στην οποία η Whang-Od ποζάρει με το χέρι της κάτω από το πηγούνι της αλά «Ο στοχαστής» του Rodin, τραβήχτηκε από τον φωτογράφο Artu Nepomuceno. 

 Η Vogue Philippines ανέλυσε περαιτέρω το έργο της πρωταγωνίστριας του εξώφυλλου σε άλλη ανάρτηση, η λεζάντα της οποίας έγραφε: «Κάνοντας τατουάζ σε ανθρώπους εκτός της κοινότητάς της, η Apo Whang-Od προκάλεσε νέο ενδιαφέρον για την αρχαία πρακτική του τατουάζ με ραβδιά και αγκάθια, η οποία είχε αρχίσει να ξεθωριάζει. Τώρα, η 106χρονη mambabatok ηγείται μιας νέας γενιάς καλλιτεχνών τατουάζ που είναι πρόθυμοι να συνεχίσουν την παράδοση». 

Διάβασε επίσης:

Πώς να φροντίσεις το τατουάζ σου σύμφωνα με την πιο διάσημη tattoo artist της Νέας Υόρκης

Αν δεν έχεις κάνει ποτέ τατουάζ, η ιδέα μπορεί να είναι τρομακτική: μια βελόνα να τρυπάει επανειλημμένα το δέρμα σου, κάτι που μπορεί να είναι, όπως θα περίμενε κανείς, αρκετά επώδυνο. Στο τέλος, όμως φαίνεται ότι αξίζει τον κόπο, σου μένει ένα όμορφο, ενδεχομένως και σημαντικό, έργο τέχνης στο σώμα σου που θα θυμάσαι για πάντα. Ωστόσο, η απόκτηση του τατουάζ δεν είναι το τέλος της διαδικασίας, αλλά μάλλον η αρχή. 

tattoo artist κανει τατουαζ σε ενα χεριΗ φροντίδα και η συντήρηση μετά το τατουάζ είναι δύο ζωτικά κομμάτια της διαδικασίας κατά τις επόμενες εβδομάδες -μερικές φορές μήνες- μετά. Χωρίς αυτήν, θα μπορούσες να βρεθείς με κρούστα, ουλές ή ακόμη και μόλυνση. Ευτυχώς, έμπειροι καλλιτέχνες τατουάζ, όπως η Mira Mariah, περισσότερο γνωστή ως Girl Knew York, εκπαιδεύουν τους πελάτες τους για την καλύτερη φροντίδα του τατουάζ.

Το μεγαλύτερο μέρος του ήθους και του ύφους της Mariah περιστρέφεται γύρω από τη διεύρυνση της σχέσης μεταξύ μόδας, ομορφιάς και τέχνης.

“Όταν έγινα καλλιτέχνης τατουάζ… έβαλα στόχο να κάνω τη μόδα και την τέχνη να συνδέονται πολύ μεταξύ τους με έναν τρόπο σαν Isabella Blow, Alexander McQueen. Και αποφάσισα να πάω ένα βήμα παραπέρα και να συμπεριλάβω τα τατουάζ σε αυτό”.

Δες εδώ πώς μπορείς να φροντίσεις το τατουάζ σου 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς θα κρατήσεις τους λεκέδες νερού και τη μούχλα από τον εξαερισμό του μπάνιου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πότε πρέπει να αλλάξεις το σφουγγάρι που καθαρίζεις στην κουζίνα και το μπάνιοDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr