Now Reading
Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Ιωάννα Σαλαμουρα
Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Κοιμόμαστε δίπλα σε σκύλους και γάτες για χιλιάδες χρόνια, αλλά μας κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό; Η επιστήμη μας δίνει την απάντηση.

Ο ύπνος με τα κατοικίδια μας είναι κάτι σύνηθες. Πολλές από εμάς μάλιστα βρίσκουμε αναγκαία αυτή τη συντροφιά. Ως είδος, κοιμόμαστε δίπλα στους τετράποδους φίλους μας χιλιάδες χρόνια πριν. Τα πρώτα κρεβάτια γι’ αυτά μάλιστα εμφανίστηκαν πριν από περίπου 4.000 χρόνια, ενώ η εξημέρωση των σκύλων ξεκίνησε τουλάχιστον 20.000 χρόνια πριν από αυτό, με τους σκύλους συντρόφους μας να λειτουργούν ως ένας συνδυασμός, πρώτον για  να αποτρέπουν τα αρπακτικά και δεύτερον να μας προσφέρουν  ζεστασιά. Πλέον βέβαια δε ζούμε στη φύση και ούτε αρπακτικά έχουμε αλλά και κουβέρτες για να μας ζεστάνουν. Μπαίνει λοιπόν το ερώτημα: Μας κάνει περισσότερο κακό παρά καλό το να αφήνουμε σκύλους ή γάτες να μοιράζονται τον χώρο ύπνου μας;

Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Η σύντομη απάντηση είναι: μάλλον όχι. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει κάτι που να ανησυχεί», λέει η Esme Wheeler, ειδικός για την ευημερία των σκύλων στο RSCPA, στη The Guardian. «Μπορεί να υπάρχουν μερικοί μικροσκοπικοί κίνδυνοι όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών ή ψύλλους, αλλά αν ζείτε με ένα σκυλί ούτως ή άλλως, το να το έχετε στο κρεβάτι δεν θα αυξήσει τον κίνδυνο. Όταν κοιμάσαι, μπορεί να είναι λίγο ενοχλητικό στον ύπνο σου, καθώς τα σκυλιά έχουν διαφορετικά πρότυπα ύπνου από τους ανθρώπους – μπορεί να είναι σε υπερεγρήγορση, έτσι ακούνε πράγματα και μερικές φορές σηκώνονται ξαφνικά, κάτι που μπορεί να είναι πρόβλημα».

Πόσο προβληματική είναι αυτού του είδους η διαταραχή ύπνου;

Παραδόξως δεν υπάρχει αρκετή έρευνα για να γίνουν ισχυρές συστάσεις και τα αποτελέσματα των μελετών είναι ανάμεικτα. Μια εθνική έρευνα σε Αυστραλούς διαπίστωσε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων και γατών ήταν γενικά λιγότερο πιθανό να λαμβάνουν φάρμακα για δυσκολίες ύπνου από ό,τι οι μη ιδιοκτήτες – αν και η έρευνα δεν έθεσε συγκεκριμένες ερωτήσεις σχετικά με τον κοινό ύπνο και η κατεύθυνση της αιτιότητας δεν είναι σαφής. Μια πιο πρόσφατη μελέτη, η οποία χρησιμοποίησε επιταχυνσιόμετρα για τη μέτρηση της ποιότητας του ύπνου στους ανθρώπους και στα ζώα που κοιμούνται μαζί τους, διαπίστωσε ότι, αν και η ύπαρξη ενός σκύλου στο δωμάτιο είχε μικρή επίδραση στον ύπνο, ένα ζώο στο κρεβάτι οδήγησε σε μειωμένη απόδοση ύπνου για τους ιδιοκτήτες του. Σε άλλες έρευνες, ορισμένοι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ανέφεραν ότι τα κατοικίδιά τους ήταν ενοχλητικά, ενώ άλλοι τα περιέγραψαν ως ωφέλιμα. Συνολικά, ασαφές. Αλλά αν δεν παρατηρούμε τα αποτελέσματα σε καθημερινή βάση, τότε μάλλον δεν έχουμε πολλά για να ανησυχούμε.

Ύπνος με τον σκύλο σου

Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Τι γίνεται όμως με τα σκυλιά; Εδώ είναι που τα πράγματα γίνονται λίγο πιο δύσκολα, καθώς τα πιστά κατοικίδια μας δυσκολεύονται να καταλάβουν πότε αλλάζουν οι ρυθμίσεις ύπνου ή γιατί. «Αυτό που πρέπει να γνωρίζετε είναι η συνέπεια», λέει η Wheeler. «Αν αρχίσετε να αφήνετε τον σκύλο σας να κοιμάται στο κρεβάτι, δεν μπορείτε να περιμένετε να καταλάβει πότε ξαφνικά δεν του επιτρέπεται πια. Εάν πρόκειται να το κάνετε, είτε πρέπει να το κάνετε και να το συνεχίσετε, είτε να διδάξετε στον σκύλο ότι μπορεί να έρχεται στο κρεβάτι συγκεκριμένες ώρες – ίσως υπάρχει κάποιο ερέθισμα που το αντιπροσωπεύει, όπως μια ειδική κουβέρτα». Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν αλλάξει η κατάσταση της σχέσης σου – εάν για παράδειγμα ένας σύντροφος ασκήσει βέτο στις ρυθμίσεις του σκύλου μαζί σου, θα χρειαστεί να εκπαιδεύσεις ήπια τον σκύλο σου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, καθώς ο σκύλος σου μεγαλώνει, μπορεί να γίνει λιγότερο ικανός να σηκωθεί ή να κατέβει από το κρεβάτι. Για να μειώσεις το άγχος τα επόμενα χρόνια, καλό είναι να έχουν τον δικό τους χώρο ύπνου. Είναι σημαντικό να θυμάσαι ότι τα σκυλιά και τα παιδιά δεν πρέπει να μένουν μόνα τους μαζί σε χώρους ύπνου. «Ανεξάρτητα από το πόσο συνηθισμένο είναι ένα παιδί στα σκυλιά – και το αντίστροφο – είναι σημαντικό για έναν ενήλικα να συμμετέχει ενεργά και να επιβλέπει στενά ανά πάσα στιγμή όταν είναι μαζί», λέει το Dogs Trust.

Ύπνος με τη γάτα σου

Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Και τι γίνεται με τις γάτες; Δεν υπάρχουν τόσες πολλές μελέτες εδώ, καθώς τα αιλουροειδή που κοιμούνται μαζί σου τείνουν να είναι λιγότερο συνηθισμένα. «Οι γάτες είχαν πιο σύντομο ταξίδι εξημέρωσης από τους σκύλους», λέει η Wheeler. «Οι σκύλοι εξελίχθηκαν μαζί με τους ανθρώπους και μερικοί άνθρωποι θα έλεγαν ότι μας εξημερώνουν όσο κι εμείς. Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γάτες δεν είναι ικανές να δημιουργήσουν στενές προσκολλήσεις με τον άνθρωπο, φυσικά.» Ωστόσο, οι περισσότερες από τις παραπάνω συμβουλές εξακολουθούν να ισχύουν καθώς και οι γάτες, όπως και οι σκύλοι, μπορούν να μειώσουν την ορμόνη του στρες, την κορτιζόλη.

Κοιμάσαι με τη γάτα ή τον σκύλο σου; Η επιστήμη απαντά αν κάνεις καλά ή όχι

Διάβασε επίσης:

13 φυτά που μπορείς να έχεις στο σπίτι σου και είναι ακίνδυνα για το κατοικίδιό σου

Όσες έχουμε κατοικίδια γνωρίζουμε ότι η συνύπαρξη τους με κάποια φυτά δεν είναι ιδανική καθώς μπορεί να είναι τοξικά γι’ αυτά. Αντίστοιχα όμως υπάρχουν κάποια φυτά εσωτερικού χώρου που θεωρούνται ασφαλή για τους σκύλους και τις γάτες.

σκύλος και γάτα

Από παιχνίδι ή περιέργεια, οι σκύλοι και οι γάτες μπορούν να φάνε το φυτό μας που είναι σε γλάστρα, επομένως είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε ότι επιλέγουμε φυτά φιλικά προς τους τετράποδους φίλους μας.

Εδώ θα διαβάσεις ποια φυτά είναι ακίνδυνα για το κατοικίδιό σου.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-A
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer