Now Reading
Όλα όσα δεν ξέρεις για τον αστακό και πώς θα ξεχωρίσεις τον καλύτερο σε γεύση

Όλα όσα δεν ξέρεις για τον αστακό και πώς θα ξεχωρίσεις τον καλύτερο σε γεύση

Avatar photo

Οι αστακοί μοιάζουν με θαλάσσια ζωύφια και παλαιότερα θεωρούνταν η «πρωτεΐνη του φτωχού ανθρώπου». Ο αστακός ήταν τόσο άφθονος που θεωρούνταν κατάλληλοι μόνο για να ταΐσουν τους κρατούμενους. Όχι, αυτή η ιστορία δεν είναι μύθος. Στα τέλη της δεκαετίας του 1880, η αφήγηση άλλαξε και ο αστακός εμφανίστηκε στα μενού των εστιατορίων.

Το μεγάλο καρκινοειδές είναι αναμφισβήτητα πλέον από τα πιο ακριβά τρόφιμα. Εξάλλου, ο τρόπος διαχείρισής του προϋποθέτει τεχνική, όπως και το μαγείρεμά του για να αναδειχθούν τα ντελικάτα χαρακτηριστικά του. Μερικοί ειδικοί του κλάδου μίλησαν στο tastingtable.com λέγοντας την αλήθεια πίσω από τους δημοφιλείς μύθους για τους αστακούς.

Ο Bruce Fernald ασχολείται με τους αστακούς στο Little Cranberry Island του Maine. Ο Kert Brown είναι εμπορικός στο Cape Elizabeth, Maine, και επίσης θαλάσσιος βιολόγος στο Ready Seafood. Για τη μαγειρική προοπτική, μίλησε ο Steve Kingston, σεφ-ιδιοκτήτη του The Clam Shack στο Kennebunkport του Maine.

Οι αστακοί ζευγαρώνουν για μια ζωή

Είναι μια υπέροχη σκέψη ότι οι αστακοί ζευγαρώνουν για μια ζωή, αλλά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει αλήθεια σε αυτόν τον μύθο. Ο ειδικός Kert Brown εξηγεί ότι όχι μόνο οι αστακοί δεν είναι μονογαμικοί, αλλά δεν είναι καν γνωστοί για την ύπαρξη μακροχρόνιων συντρόφων. Ακόμη δηλώνει; «Ένας κυρίαρχος αρσενικός αστακός θα ζευγαρώσει με πολλά θηλυκά που συναντά και διαρκούν έως και αρκετές εβδομάδες». Tέλος ο Brown προσθέτει ότι οι αστακοί θα σκάψουν οι ίδιοι ένα μέρος για να ζήσουν κάτω από τους βράχους και ενώ μπορεί να αφήσουν χώρο για ένα θηλυκό, το αρσενικό θα εξακολουθεί να ζευγαρώνει με πολλά θηλυκά.

Οι αστακοί είναι αθάνατοι

Χωρίς την παρέμβαση του ανθρώπου ή άλλων παραγόντων, οι αστακοί έχουν τη δυνατότητα να ζήσουν μεγάλη ζωή. Όπως εξηγεί ο Bruce Fernald, οι αστακοί μπορούν να ζήσουν για πάνω από εκατό χρόνια. Όσον αφορά τα είδη ζώων, αυτή είναι μια εντυπωσιακή πιθανή διάρκεια ζωής. Είναι κατανοητό πώς κυκλοφορεί ένας μύθος αθανασίας δεδομένου του μυστηρίου αυτού του ζώου.

Εκτός από τα αρπακτικά του, υπάρχουν φυσικά αίτια που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στο θάνατο ενός αστακού. Μολύνουν την ασθένεια του κελύφους, μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να σκοτώσει έναν αστακό εάν δεν είναι σε θέση να αποβάλει το κέλυφός του πριν η ασθένεια φτάσει σε προχωρημένο στάδιο (μέσω NOAA ).

Οι θηλυκοί αστακοί έχουν καλύτερη γεύση

Ο σεφ Steve Kingston αμφισβητεί τον μύθο ότι τα θηλυκά έχουν την ανώτερη γεύση. Αποκαλεί το κρέας από το καθένα «εξίσου νόστιμο». Ο Kingston αποδίδει αυτή την πλάνη στη γοητεία των ανθρώπων με το αυγοτάραχο (μη γονιμοποιημένα αυγά). Είναι σημαντικό να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η βιομηχανία διαθέτει μέτρα προστασίας για τους θηλυκούς αστακούς που προορίζονται για τη διατήρηση του είδους. Ωστόσο οι μεγάλοι αστακοί είναι σκληροί.

Ακόμα ο σεφ Kingston λέει ότι οι μεγάλοι αστακοί είναι σκληροί όταν πρόκειται για τεχνική. Η εξήγηση του Kingston είναι ότι οι μεγαλύτεροι αστακοί είναι πιο δύσκολο να μαγειρευτούν πλήρως «χωρίς να παράγουν σκληρό κρέας ουράς». Θα προτιμούσε δύο αστακούς 1,25 κιλών από έναν αστακό 2,5, ειδικά αν οι μικρότεροι αστακοί είναι «νέοι», που σημαίνει ότι έριξαν πρόσφατα τα καβούκια τους.

 

Τα μυστικά της Γαλλικής διατροφής για υγεία και ευτυχία

«Αλλά οι Αμερικανοί για παράδειγμα οδηγούν ενώ τρώνε συνέχεια». Όλες οι παρόμοιες συγκρίσεις σχετικά με τους δύο λαούς ήταν απόλυτα λογικές για να εξηγήσουν την επιδημία παχυσαρκίας της Αμερικής και τη γενική υγεία του γαλλικού έθνους.  Η γαλλική δίαιτα μας κρατάει αδύνατους; Σίγουρα θα έχει πάρει το μάτι σου ένα βιβλίο που κυκλοφορεί εδώ και κάποια χρόνια και το όνομα του είναι «Οι Γαλλίδες δεν παχαίνουν», της Mireille Guiliano , διαβάζοντας το αμέσως με θυμήθηκα τις παρομοιώσεις και τις συγκρίσεις της γλυκιάς ηλικιωμένης Γαλλίδας. 

Ως μια τυπικά λεπτή Γαλλίδα, η Mireille Guiliano πήγε στην Αμερική ως φοιτήτρια ανταλλαγής και επέστρεψε με αρκετά περιττά κιλά. Αυτό το σοκ την έστειλε σε μια εφηβική περιδίνηση μέχρι που ο ευγενικός οικογενειακός γιατρός της, ο “Δρ. Θαύμα”, ήρθε να τη σώσει. Επαναφέροντάς της τις κλασικές αρχές της γαλλικής γαστρονομίας συν τα πατροπαράδοτα μυστικά των ντόπιων γυναικών, τη βοήθησε να αποκαταστήσει τη φόρμα της και της έδωσε μια εντελώς νέα αντίληψη για το φαγητό, το ποτό και τη ζωή. «Το κλειδί; Όχι η συντεχνία ή η στέρηση, αλλά το να μάθεις να παίρνεις τα μέγιστα από τα πράγματα που απολαμβάνεις περισσότερο». – Φράση από το εξώφυλλο του βιβλίου-. 

 Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι ένα άκρως διασκεδαστικό και διαφωτιστικό ανάγνωσμα, ενώ περιγράφει την απόλυτη μη δίαιτα για την απώλεια βάρους με γαλλικές αρχές. 

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top