Now Reading
Γάτα μόνη στο σπίτι: Συμβουλές και άλλα χρηστικά για να είσαι ήρεμη όσο καιρό θα λείπεις

Γάτα μόνη στο σπίτι: Συμβουλές και άλλα χρηστικά για να είσαι ήρεμη όσο καιρό θα λείπεις

Ιωάννα Σαλαμουρα
γάτα, μόνη στο σπίτι

Οι γάτες είναι ανεξάρτητες αλλά συχνά αναρωτιώμαστε πόσο καιρό μπορούμε να τις αφήσουμε μόνες τους αν πάμε ένα ταξίδι.

Ως μια γνήσια «γατομαμά» ακόμη και σήμερα θαυμάζω τον μοναδικό και ιδιαίτερο χαρακτήρα των απίθανων αιλουροειδών. Οι εκπλήξεις από αυτά τα υπέροχα πλάσματα είναι καθημερινές και αν έχεις μπορείς να καταλάβεις τι εννοώ. Οι γάτες είναι αρκετά ανεξάρτητες και μπορεί ακόμη και να συμπεριφέρονται σαν να μην χρειάζονται την ανθρώπινη οικογένεια τους όλη την ώρα. Αλλά οι περισσότεροι γονείς κατοικίδιων ζώων γνωρίζουμε ότι η γάτα μας στην πραγματικότητα αγαπά την παρέα μας.

Μερικές φορές χρειάζεται να αφήνουμε τις γάτες μας μόνες στο σπίτι για να πάμε στη δουλειά ή να κάνουμε διακοπές. Ως ανήσυχος γονέας κατοικίδιων ζώων, πιθανώς να αναρωτιέσαι: πόσο καιρό μπορώ να αφήσω τη γάτα μου μόνη; Η Stella and Chewy’s απαντά όχι μόνο σε αυτό το ερώτημα αλλά μας δίνει συμβουλές τι πρέπει να κάνουμε αν λείψουμε μέρες από το σπίτι.

γάτα σε τραπέζι

Πόσο καιρό μπορούμε να αφήσουμε τη γάτα μας μόνη της στο σπίτι

Οι περισσότερες ενήλικες γάτες είναι καλά να τις αφήνουμε μόνες στο σπίτι για έως και 24 ώρες υπό τις κατάλληλες συνθήκες. Εάν πρέπει να φύγεις για 2-3 ημέρες, μια ολόκληρη εβδομάδα ή περισσότερο, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι κάποιος θα έρχεται για να φροντίσει τη γάτα σου καθημερινά. Εάν αφήσεις τη γάτα σου μόνη της για πολύ καιρό, μπορεί να της προκαλέσει πλήξη, άγχος, άγχος αποχωρισμού και ανεπιθύμητη συμπεριφορά – για να μην αναφέρουμε τον κίνδυνο ατυχημάτων ή ασθένειας. Τα γατάκια χρειάζονται περισσότερη φροντίδα και δεν πρέπει να μένουν μόνα τους για περισσότερο από 4 ώρες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για γατάκια κάτω των 4 μηνών, τα οποία χρειάζονται τη μεγαλύτερη προσοχή και συχνότερη σίτιση. Μόλις το γατάκι σου φτάσει στο όριο των 6 μηνών, πιθανότατα θα μπορείς το αφήσεις μόνο του κατά τη διάρκεια της εργάσιμης ημέρας σου.

Οι ηλικιωμένες γάτες μπορεί να επηρεαστούν περισσότερο από αλλαγές στη ρουτίνα τους, γι’ αυτό να έχεις επίγνωση της πιθανότητας άγχους και να παρακολουθείς τη συμπεριφορά τους για σημάδια στρες όταν επιστρέψεις. Εάν η μεγαλύτερη γάτα σου έχει ειδικό πρόγραμμα ταΐσματος ή χρειάζεται φαρμακευτική αγωγή σε συγκεκριμένες ώρες, θα χρειαστεί τακτικά check-in.

γάτα σε θλίψη

Τι χρειάζεται η γάτα μας όταν μένει μόνη στο σπίτι

Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό θα λείπουμε, η γάτα μας θα χρειαστεί τα ακόλουθα όταν είναι μόνη στο σπίτι:

1. Τροφή

Η ξηρά τροφή για τη γάτα αν λείπουμε από το σπίτι για ημέρες είναι ιδανική. Αν όμως ανησυχείς για την υπερκατανάλωση τροφής από τη γάτας σου, καλό είναι να προμηθευτείς έναν αυτοματοποιημένο τροφοδότη που λειτουργεί με μια εφαρμογή για τη διανομή τροφής σε προγραμματισμένες ώρες. Εάν τώρα η γάτα σου τρώει κατεψυγμένη ακατέργαστη τροφή για γάτες, αποξηραμένη ωμή τροφή ή υγρή τροφή, καλό είναι να πηγαίνει ένας δικός σου άνθρωπος να την ταΐζει, διότι υπάρχει ο κίνδυνος βακτηριακής μόλυνσης είναι πολύ υψηλός (συν ότι η υφή αλλάζει καθώς στεγνώνει και η γάτα σου μπορεί να αρνηθεί να το αγγίξει).

2. Νερό

Βεβαιώσου ότι η γάτα σου έχει άφθονο νερό. Εξέτασε το ενδεχόμενο να της βάλεις  επιπλέον μπολ με νερό ή και να χρησιμοποιήσεις ένα διανομέα νερού, εάν η γάτα σου θα είναι μόνη.

3. Καθαρή άμμος

Καθάρισε την άμμο της πριν φύγεις και ίσως πρέπει να βάλεις κι ένα δεύτερο κουτί απορριμμάτων αν λείψεις μέρες.

4. Εξαφάνισε επικίνδυνα ή πολύτιμα αντικείμενα

Βγάλε τυχόν τοξικά φυτά ή άλλα πράγματα που μπορεί να μασήσει η γάτα σου. Επίσης πλαστικές σακούλες και εύθραυστα αντικείμενα βάλε τα σε ένα κλειστό δωμάτιο όπου μια δυνητικά βαριεστημένη ή ανήσυχη γάτα δεν θα μπορεί να τα φτάσει.

γάτα, μόνη στο σπίτι

5. Άφησε ανοιχτό ένα παράθυρο

Βεβαιώσου πως η θερμοκρασία μέσα στο σπίτι είναι άνετη για την τετράποδη παρέα σου. Αν έχει ζέστη θα πρέπει να ρυθμίσεις το κλιματιστικό σου για να δροσίζει τον χώρο. Επίσης, άφησε της ένα παράθυρο λίγο ανοιχτό για να μπορεί να απολαμβάνει φρέσκο αέρα.

6. Audio visual

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα παρακολούθησης video που μας επιτρέπουν να ελέγχουμε τα γούνινα μωρά μας και από ένα smartphone. Αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαρίσεις στον εαυτό σου ηρεμία όταν ταξιδεύεις. Εάν  η γάτα σου ξέρεις πως  απολαμβάνει (ή συνηθίζει να) βλέπει τηλεόραση ή να ακούει μουσική, μπορείς να αφήσεις μια εκπομπή ή μουσική να μεταδίδεται σε χαμηλή ένταση ενώ λείπεις.

γάτα μόνη στο σπίτι

Διάβασε επίσης:

Η γάτα σου έχει 12 σοβαρούς λόγους για να σε ακολουθεί παντού

Η φήμη για τις γάτες ότι είναι αδιάφορες υπάρχει όμως η φήμη αυτή συχνά μπορεί να είναι και λανθασμένη. Οι γάτες είναι ανεξάρτητες κι έχουν έναν ιδιαίτερο και ιδιόμορφο τρόπο να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους.

γάτα σε καλάθι μεταφοράς

Σε πολλές γάτες αρέσει να ακολουθούν τους ιδιοκτήτες τους σε όλα τα δωμάτια του σπιτιού, ακόμα και στο μπάνιο.

Εδώ θα διαβάσεις τους λόγους.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΑΛΑΤΑ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 ποτά χωρίς ίχνος αλκοόλ για να παραγγείλεις σε ένα μπαρ και να σου φτιάξουν τη διάθεση







Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr