Now Reading
Βάλε τέλος στις κακές συνήθειες- Εδώ είναι ο τρόπος για τις σταματήσεις μια για πάντα

Βάλε τέλος στις κακές συνήθειες- Εδώ είναι ο τρόπος για τις σταματήσεις μια για πάντα

Avatar photo
γυναικα που τρωει γλυκο με σντιγι

Οι συνήθειες μπορεί να είναι δύσκολο να σπάσουν, αλλά υπάρχουν μερικοί τρόποι που μπορείς να κάνεις και να τα καταφέρεις πραγματικά.

Μπορεί να είναι δύσκολο να σταματήσεις μία συνήθεια όπως το να κοιτάς συνεχώς το τηλέφωνό σου. Όλοι μας διαμορφώνουμε συνήθειες, συμπεριφορές που εκτελούμε αυτόματα ως αντίδραση σε ένα έναυσμα. Οι συνήθειες μπορεί να είναι καλές ή κακές. Οι καλύτερες παράγουν ευεργετικά αποτελέσματα χωρίς να απαιτούν πολύ εγκεφαλική κούραση, όπως το να περνάς τακτικά  χρόνο με ένα αγαπημένο πρόσωπο. Κάποιες όμως -όπως η συναισθηματική κατανάλωση φαγητού ή το ξόδεμα χρημάτων για την ανακούφιση από το άγχος- μπορεί να έχουν μακροπρόθεσμα αρνητικά αποτελέσματα και συχνά χρειάζεται να τις διακόψουμε. 

Πώς όμως σταματάς μια συνήθεια; Υπάρχουν τρεις στρατηγικές, σύμφωνα με τον Benjamin Gardner, αναπληρωτή καθηγητή ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος μελετά τις συνήθειες. Δεν υπάρχει μία «καλύτερη προσέγγιση», καθώς εξαρτάται από τη συμπεριφορά ή τη συνήθεια που θέλεις να αποβάλλεις. Οι τρεις επιλογές είναι να σταματήσεις είναι να σταματήσεις να υποβάλλεις τον εαυτό σου στο έναυσμα ή να συνδέσεις το έναυσμα με μια νέα, παρόμοια ικανοποιητική συμπεριφορά.  

Πώς μπορείς να σταματήσεις να μια συνήθειαΓια παράδειγμα, ίσως νιώθεις την επιθυμία για ποπ κορν μόλις μπαίνεις μέσα σε έναν κινηματογράφο, είπε ο Gardner. Ο κινηματογράφος είναι το έναυσμα και η αγορά και η κατανάλωση ποπ κορν είναι οι συμπεριφορές. Για να σπάσεις αυτή τη συνήθεια, έχεις τις εξής επιλογές: Πρώτον, πες στον εαυτό σου «όχι στο ποπ κορν» κάθε φορά που πηγαίνεις στον κινηματογράφο, δεύτερον, απέφυγε να πας στον κινηματογράφο ή τρίτον, αντικαταστήστε το ποπ κορν με ένα νέο σνακ που ταιριάζει καλύτερα στον προϋπολογισμό ή στους διατροφικούς σου στόχους. 

γυναικα που τρωει   

Ένα άλλο παράδειγμα, όπως το δάγκωμα των νυχιών, είναι υποσυνείδητο και γίνεται συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας, οπότε μπορεί να μην ξέρεις καν τι το προκαλεί, είπε ο Gardner. Ενώ είναι καλό να καταλάβεις την υποκείμενη αιτία, μπορεί να είναι δύσκολο να πιάσεις τον εαυτό σας -και πολύ περισσότερο να τον σταματήσεις- από το να τρώει τα νύχια του σε κάθε στιγμή άγχους ή πλήξης. Είναι πιθανότατα καλύτερο να αντικαταστήσεις το δάγκωμα των νυχιών με μια άλλη σωματική αντίδραση στο στρες, όπως μια μπάλα κατά του στρες. Εναλλακτικά, θα μπορούσες να χρησιμοποιήσεις ένα αποτρεπτικό μέσο, όπως ένα βερνίκι νυχιών με αηδιαστική γεύση, για να αυξήσεις την επίγνωσή σου για το δάγκωμα των νυχιών την κρίσιμη στιγμή ή λίγο πριν από αυτήν, ώστε να μπορείς να επιλέξεις να σταματήσεις, δήλωσε ο Gardner. 

γυναικα με ντονατς στα ματια

Το κλειδί στη στρατηγική αντικατάστασης είναι να βεβαιωθείς ότι η νέα συνήθεια είναι παρόμοια ελκυστική με εκείνη που προσπαθείς να σταματήσεις. Η αντικατάσταση ενός καθημερινού μπισκότου με ένα καρότο ή του καθημερινού χρόνου στο Netflix με καθημερινό τρέξιμο απλά δεν θα λειτουργήσει μακροπρόθεσμα, είπε. Ένα μπισκότο με χαμηλά λιπαρά ή ένας περίπατος μετά τη δουλειά είναι πιο εύλογες αλλαγές. 

τσαντες με γυναικεια ρουχα 

Δεν λειτουργεί κάθε στρατηγική κατάργησης συνήθειας για κάθε συνήθεια. Για παράδειγμα, αν θέλεις να τρως καθημερινά ένα γλυκό όταν φτάνεις στη δουλειά, δεν θα λειτουργήσει απόλυτα η αφαίρεση του βασικού παράγοντα, επειδή δεν μπορείς να σταματήσεις να πηγαίνεις στη δουλειά. Μια άλλη προσέγγιση θα ήταν να σταματήσεις τη συμπεριφορά και να πεις σκόπιμα στον εαυτό σου «όχι γλυκά» κάθε μέρα καθώς περνάτε από την είσοδο του κτηρίου. Ή, θα μπορούσες να προσπαθήσεις να δημιουργήσεις μια νέα συνήθεια να τρως πιο υγιεινά τρόφιμα για πρωινό την ίδια ώρα, αντί για ένα γλυκό. 

γυναικα που καπνιζει και πινει   

Όποια στρατηγική κι αν επιλέξεις, το κλειδί είναι να την κανείς ξανά και ξανά, δήλωσε ο Gardner.
Ο μόνος τρόπος για να σπάσετε τη συνήθεια είναι να χρησιμοποιείτε τη στρατηγική που έχεις επιλέξει επανειλημμένα. Και δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι θα χρειαστούν οι πολυδιαφημισμένες 21 ημέρες, δήλωσε ο Gardner. Μια μελέτη του 2009 σε 96 άτομα στο European Journal of Social Psychology έδειξε ότι οι άνθρωποι χρειάζονταν από 18 έως 254 ημέρες για να διαμορφώσουν μια συνήθεια, ένα χρήσιμο στοιχείο που πρέπει να γνωρίζεις αν χρησιμοποιείς τη στρατηγική αντικατάστασης για να απαλλαγείς από μια συνήθεια. Άλλες έρευνες δείχνουν ότι είναι απλούστερο να αλλάξεις μια φυσική συνήθεια από μια συνήθεια σκέψης.

ρουχα κρεμασμενα στην κρεμαστα  

Χρειάζεται χρόνος για να εγκαταλείψεις τις όποιες συνήθειες, επειδή αυτές αποτυπώνονται στον εγκέφαλο. Οι συμπεριφορές που προκαλούν ανταμοιβές, όπως η ευχαρίστηση ή η άνεση, αποθηκεύονται ως συνήθειες στην περιοχή του εγκεφάλου που ονομάζεται βασικά γάγγλια. Οι ερευνητές έχουν εντοπίσει νευρικούς βρόχους σε αυτή την περιοχή που συνδέουν συμπεριφορές ή συνήθειες με αισθητηριακά σήματα, τα οποία μπορούν να λειτουργήσουν ως πυροδοτικά. Όσες περισσότερες φορές επαναλαμβάνεις μια συνήθεια, τόσο γίνεται μέρος της ρουτίνας σου και πιο δύσκολο να την εγκαταλείψεις, αναφέρει ο Charles Duhigg, συγγραφέας του βιβλίου «The Power of Habit: Why We Do What We Do in Life and Business» (Random House, 2012) δήλωσε στο Harvard Business Review.    

Αν και η συνήθεια και ο εθισμός επικαλύπτονται, υπάρχουν σημαντικές διαφορές, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Alvernia στην Πενσυλβάνια. Έτσι, η διακοπή μιας συνήθειας και η διακοπή ενός εθισμού δεν είναι ίσες προσπάθειες. Η κύρια διαφορά είναι ότι οι συνήθειες βασίζονται περισσότερο σε επιλογές, ενώ οι εθιστικές συμπεριφορές μπορεί να είναι πιο «νευρολογικά και βιολογικά δεσμευμένες», σύμφωνα με το πανεπιστήμιο.

χαρουμενη γυναικα με τσαντες απο ψωνια  

Τέλος, ο Gardner είπε ότι η επιτυχία δεν είναι η τελειότητα με το σπάσιμο των συνηθειών. «Η συνήθεια πρέπει να θεωρείται ότι βρίσκεται σε ένα συνεχές», είπε. «Τα πράγματα γίνονται περισσότερο ή λιγότερο συνηθισμένα». Αν διαγράψεις μια συνήθεια, την υποβαθμίζεις. Και θα καταλάβεις ότι κάνεις πρόοδο όχι όταν η συνήθεια εξαφανιστεί, αλλά όταν νιώθεις ότι επηρεάζεσαι λιγότερο από αυτήν. Την ημέρα που θα αρχίσεις να αισθάνεσαι ότι έχεις περισσότερες επιλογές, ότι η συμπεριφορά της συνήθειας δεν είναι αυτόματη, τότε είναι που ξέρεις ότι το να καταφέρεις να τη σταματήσεις σημειώνει πρόοδο, είπε. 

γυναικα που τρωει γλυκο με σντιγιΔιάβασε επίσης:

20+2 eco συνήθειες που μπορείς να ξεκινήσεις αμέσως τώρα για να έχεις μια βιώσιμη καθημερινότητα

Το να είμαστε πιο ευγενικοί με τον πλανήτη είναι κάτι που όλοι μπορούμε να αποφύγουμε, αλλά όταν προσπαθούμε να βρούμε τρόπους για να είμαστε πιο βιώσιμοι στην καθημερινή μας ζωή, μπορεί να μας δυσκολεύει γιατί δεν ξέρουμε από που να ξεκινήσουμε. Εξάλλου, η ρύπανση, τα πλαστικά απόβλητα και η κλιματική αλλαγή είναι μεγάλα προβλήματα που δεν πρόκειται να λυθούν εν μία νυκτί ή από ένα μόνο άτομο.

Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι οι ενέργειες μας δεν έχουν σημασία. Ποιοι είναι όμως οι καλύτεροι τρόποι για να είμαστε πιο βιώσιμοι; Σύμφωνα με το theeverygirl.com, μπορούμε να ξεκινήσουμε με αργά και σταθερά βήματα κάνοντας τις φιλικές προς το περιβάλλον συνήθειες μέρος της καθημερινότητας μας. Με την πάροδο του χρόνου, όλες αυτές οι πιο «πράσινες» επιλογές μας μπορούν να προσθέσουν μια πινελιά κάνοντας όμως μια τεράστια διαφορά παγκόσμια. Η υιοθέτηση έστω και μίας από τις παρακάτω προτάσεις σημαίνει ότι θα κάνουμε περισσότερα καλά από όσα πιστεύουμε.

πλανήτης γη

Δες εδώ πώς μπορείς να αποκτήσεις μία βιώσιμη καθημερινότητα

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
GoldenEye το σπίτι του Ian Fleming στη Τζαμαικα
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
3 εύκολες συνταγές για κέικ σοκολάτας από 3 κορυφαίους Γάλλους pâtissiersDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr