Now Reading
Αυτό είναι το μυστικό για να μη σαπίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο

Αυτό είναι το μυστικό για να μη σαπίζουν τα φρούτα και τα λαχανικά στο ψυγείο

Avatar photo
ψυγειο με λαχανικα

Ψηλά και χαμηλά είναι οι δύο βασικές λέξεις που θα σε σώσουν από το να πετάξεις τα σάπια προϊόντα που αποθηκεύεις στο συρτάρι με τα τρόφιμα.

Αν αισθάνεσαι και εσύ τύψεις όταν πετάς λαχανικά και φρούτα που τα βρίσκεις ξεχασμένα στα συρτάρια του ψυγείου, τότε είσαι μία από εμάς και χρειάζεσαι τις πολύτιμες συμβουλές που ανακαλύψαμε. Μήπως τοποθετείς και εσύ τα τρόφιμα όπου υπάρχει κενός χώρος χωρίς να το πολυσκέφτεσαι; Ίσως αυτή η προσέγγιση να είναι μια χαρά μέχρι να βρεις πολτώδη σάπια προϊόντα και πιθανότατα, θα πρέπει να καθαρίσεις σε βάθος το συρτάρι. Ωστόσο, αυτό υποδηλώνει ότι μπορεί να μην έχεις χρησιμοποιήσει σωστά τα συρτάρια με τα ψιλοκομμένα προϊόντα. Η κατανόηση του τρόπου λειτουργίας αυτών των συρταριών -συνήθως δύο ή τριών- είναι το κλειδί για να δώσεις στα φρέσκα φρούτα και λαχανικά τη μεγαλύτερη δυνατή διάρκεια ζωής στο ράφι του ψυγείου.

γυναικα μπροστα σε ψυγειο

Υψηλή ή χαμηλή: Τι σημαίνουν οι ρυθμίσεις της θερμοκρασίας  

Τα συρτάρια με τα ψιλοκομμένα λαχανικά συμβάλλουν στην παράταση της φρεσκάδας των προϊόντων ελέγχοντας το επίπεδο υγρασίας και τη ροή του αέρα. Κάπου πάνω θα βρεις την επιλογή για να διαλέξεις την θερμοκρασία που θες, που κυμαίνεται από χαμηλό έως υψηλό. Αυτή η λειτουργία χαμηλής τεχνολογίας ανοίγει και κλείνει ένα μικρό παράθυρο στο συρτάρι που ελέγχει τη ροή του αέρα. Η χαμηλή ρύθμιση ανοίγει το παράθυρο και επιτρέπει τη ροή του αέρα, δημιουργώντας μια ατμόσφαιρα χαμηλής υγρασίας. Η υψηλή ρύθμιση κλείνει το παράθυρο μειώνοντας τη ροή του αέρα για να δημιουργήσει ατμόσφαιρα υψηλής υγρασίας. 

Στα ψυγεία που δεν διαθέτουν διακόπτη για τον έλεγχο της ρύθμισης της υγρασίας, η προεπιλογή είναι συνήθως υψηλή υγρασία. Εναλλακτικά, σε ορισμένα ψυγεία, τα συρτάρια είναι προκαθορισμένα και επισημαίνονται ως «φρούτα» και «λαχανικά» αντίστοιχα, με βάση το ιδανικό επίπεδο υγρασίας για το καθένα. Κάθε συρτάρι λειτουργεί ανεξάρτητα από το άλλο και η μία ρύθμιση είναι καταλληλότερη για τα λαχανικά και η άλλη για τα φρούτα.

ψυγειο 

Τα προϊόντα που διατηρούνται καλύτερα στο συρτάρι χαμηλής υγρασίας 

Ορισμένα φρούτα και λαχανικά απελευθερώνουν με φυσικό τρόπο αιθυλένιο, ένα αέριο που προωθεί την ωρίμανση. Δεδομένου ότι ο στόχος της αποθήκευσης των προϊόντων στο ψυγείο είναι να διατηρηθούν φρέσκα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, αυτό το αιθυλένιο χρειάζεται έναν τρόπο διαφυγής από το συρτάρι για να αποφευχθεί η πρόωρη ωρίμανση. Η ρύθμιση χαμηλής υγρασίας επιτρέπει στον αέρα να εισέρχεται και να εξέρχεται από το συρτάρι, απομακρύνοντας το αιθυλένιο.  

Εκτός από τις μπανάνες και τα αβοκάντο, παραδείγματα άλλων προϊόντων που απελευθερώνουν αιθυλένιο και τα οποία θα πρέπει να αποθηκεύεις σε συρτάρι χαμηλής υγρασίας περιλαμβάνουν:   

Μήλα 

Βερίκοκα 

Βατόμουρα 

Πεπόνια 

Βατόμουρα 

Σύκα

ψυγειο

Σταφύλια 

Μελιτζάνα 

Ακτινίδια 

Μάνγκο 

Ροδάκινα 

Αχλάδια 

Πλατάνια 

Δαμάσκηνα 

Αν για κάποιο λόγο αποθηκεύεις πατάτες και ντομάτες στο ψυγείο -κάτι που δεν θα σε συμβουλεύαμε- εντάσσονται επίσης σε αυτή την κατηγορία. Επειδή αυτή η λίστα αποτελείται κυρίως από φρούτα, αν τα συρτάρια έχουν ετικέτες, διαισθητικά ανήκουν στο συρτάρι «φρούτα».

γυναικα μπροστα σε ψυγειο 

Τα προϊόντα διατηρούνται καλύτερα στο συρτάρι υψηλής υγρασίας 

Τα φρούτα και τα λαχανικά που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στο αιθυλένιο πρέπει να αποθηκεύονται στο συρτάρι «υψηλής υγρασίας» για να διατηρούνται μακριά από τα προϊόντα που απελευθερώνουν το αέριο. Τα ευαίσθητα στο αιθυλένιο προϊόντα, είτε πρόκειται για φρούτα είτε για λαχανικά, πρέπει να αποθηκεύονται στο συρτάρι με την ένδειξη «λαχανικά». 

Σπαράγγια 

Βατόμουρα 

Μπρόκολο 

Λάχανα Βρυξελλών 

Λάχανο 

Κουνουπίδι 

Αγγούρια 

ψυγειο με λαχανικα

Μελιτζάνες 

Κρεμμύδια 

Πιπεριές 

Σμέουρα 

Κολοκύθια 

Γλυκοπατάτες 

Φράουλες 

Καρπούζι 

Αυτό το κλειστό περιβάλλον είναι επίσης ιδανικό για προϊόντα που μαραίνονται εύκολα ή ξεραίνονται γρήγορα, όπως το σπανάκι, το λάχανο, τα μαρούλια και το σέσκουλο. Δεδομένου ότι τα βότανα (όπως το θυμάρι, το δεντρολίβανο, ο μαϊντανός και ο άνηθος) τείνουν να ξεραίνονται γρήγορα χωρίς υγρασία, θα πρέπει επίσης να αποθηκεύονται σε αυτό το συρτάρι. Το τύλιγμα των βοτάνων σε μια υγρή χαρτοπετσέτα και η αποθήκευσή τους σε μια σακούλα είναι ένας άλλος τρόπος για να διατηρήσεις τη φρεσκάδα τους.

Διάβασε επίσης:

Μείωσε τα επίπεδα της χοληστερόλης σου τρώγοντας αυτό το φρούτο καθημερινά

Ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ενός αβοκάντο την ημέρα μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της «κακής» χοληστερόλης και να μειώσει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο. Το αβοκάντο μπορεί να μην είναι το είδος του «φρούτου» που θα περίμενες, αλλά είναι γεμάτο από ισχυρά οφέλη για την υγεία του σώματός μας συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς τους να μειώνουν τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης σας.

Χωρίς ζάχαρη για τον διαβήτη 

Σύμφωνα με μια τυχαιοποιημένη δοκιμή που διεξήχθη με τη συμμετοχή ερευνητών από τα πανεπιστήμια Penn State, Loma Linda, Tufts, UCLA και Wake Forest, οι συμμετέχοντες που έτρωγαν ένα αβοκάντο την ημέρα για έξι μήνες είδαν μείωση των επιπέδων της ανθυγιεινής χοληστερόλης στον οργανισμό τους. Η μελέτη αυτή έγινε σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί αν η κατανάλωση αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του σωματικού βάρους, του δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και της περιφέρειας βάρους. Από τους 1.000 υπέρβαρους και παχύσαρκους συμμετέχοντες, στους μισούς ανατέθηκε να τρώνε ένα αβοκάντο την ημέρα, ενώ οι άλλοι μισοί ενθαρρύνθηκαν να συνεχίσουν τον κανονικό τρόπο διατροφής τους. 

Δες εδώ πως θα μειώσεις τη χοληστερόλη 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κιχώριο και καφές
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς μπορείς να ξεφορτωθείς τον παλιό καναπέ που είχες στο σαλόνι σουDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr