Now Reading
Αν έχεις έναν από αυτούς τους 4 λεκέδες στο ξύλινο πάτωμα σου να πώς θα τους αφαιρέσεις

Αν έχεις έναν από αυτούς τους 4 λεκέδες στο ξύλινο πάτωμα σου να πώς θα τους αφαιρέσεις

Avatar photo
σπίτι σαλόνι

Οι λεκέδες στα ξύλινα πατώματα είναι ένας μεγάλος μπελάς αλλά υπάρχει τρόπος να τους αφαιρέσεις.

Τα πατώματα σε ένα σπίτι είναι εξίσου σημαντικά όπως τα χρώματα στους τοίχους, τα πλακάκια στο μπάνιο και άλλα. Μια πολύ ωραία και διαχρονική επιλογή είναι τα ξύλινα πατώματα. Τα δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι αναμφίβολα από τις καλύτερες  επιλογές δαπέδων, προσθέτοντας ένα επίπεδο κομψότητας και ομορφιάς που δεν συναντάται σε πολλά άλλα υλικά. Ωστόσο, δεν είναι αδιάβροχα και μπορεί να λερωθούν.

Ευτυχώς, η αφαίρεση λεκέδων από δάπεδα από σκληρό ξύλο είναι εφικτοί αρκεί να γνωρίζεις τι είδους λεκέδες αντιμετωπίζεις αλλά και πώς να τους αντιμετωπίσεις. Πρώτο βήμα είναι να τον μαζέψεις όσο πιο γρήγορα γίνεται. Ενώ το να χυθεί ένα ποτήρι χυμού ή καφέ μπορεί να φαίνεται αρκετά αβλαβές, το σκληρό ξύλο δεν είναι σχεδόν αδιάβροχο και πορώδες. Η ακίνδυνη «διαρροή» θα μπορούσε να οδηγήσει σε μόνιμο λεκέ, εάν δεν προσέξεις το συντομότερο δυνατό.

ξύλινο πάτωμα

Άπλωσε μια απορροφητική πετσέτα και απορρόφησε όσο περισσότερα υγρά μπορείς. Εάν ενεργήσεις αρκετά γρήγορα, μπορεί να μην αφήσει λεκέ. Εάν συμβεί αυτό, υπάρχουν τρόποι για να τους αφαιρέσεις με τις παρακάτω διαδικασίες σύμφωνα με το housedigest.com.

1. Λεκές από ούρα ζώων

γάτα σε ξύλο

Ένας από τους πιο συνηθισμένους λεκέδες που μπορεί να συναντήσουμε είναι από τα κατοικίδια οι λεκέδες από τα ούρα. Το μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτά δεν είναι μόνο ο λεκές αλλά και η μυρωδιά. Αφού απορροφήσεις το περισσότερο από «το χάος», πασπάλισε την περιοχή με μαγειρική σόδα, άφησε την να απορροφήσει το υγρό και τη μυρωδιά πριν το σκουπίσεις με την ηλεκτρική σκούπα. Αν εξακολουθεί να μυρίζει, ανακάτεψε νερό, ένα φλιτζάνι λευκό ξύδι και λάδι γκρέιπφρουτ και τρίψε τον λεκέ. Εάν το ψεγάδι εξακολουθεί να είναι ορατό ή μυρίζει, μούλιασε μια πετσέτα σε οξυζενέ και καθάρισε τη λερωμένη περιοχή και, στη συνέχεια, πρόσθεσε μια εμποτισμένη χαρτοπετσέτα πάνω από τον λεκέ. Αυτή η μέθοδος μπορεί να αποχρωματίσει ελαφρώς τα δάπεδα σου.

2. Λεκές από κόκκινο κρασί

κόκκινο κρασί

Ένας άλλος κοινός λεκές που μπορεί να είναι δύσκολο να αφαιρεθεί από τα πατώματα από σκληρό ξύλο είναι το κόκκινο κρασί. Μπορεί να μην είναι πρόβλημα εάν ενεργήσεις αρκετά γρήγορα και έχεις φινίρισμα στα δάπεδα σου. Ωστόσο, μπορεί εύκολα να διεισδύσει στους κόκκους του ξύλου εάν δεν καθαριστεί αμέσως. Η πρώτη μέθοδος αφαίρεσης λεκέδων απαιτεί αλάτι, σκόνη ελαφρόπετρας, μαγειρική σόδα και λάδι λεμονιού. Άπλωσε το αλάτι στον λεκέ και άφησε τον να «καθίσει» για 10 λεπτά και στο μεταξύ ανακάτεψε την σκόνη ελαφρόπετρας και τη μαγειρική σόδα σε αναλογία δύο προς ένα, προσθέτοντας λάδι λεμονιού μέχρι να γίνει μια πάστα. Στη συνέχεια, τρίψε την πάστα στον αλατισμένο λεκέ για άλλα 10 λεπτά. Εάν αυτό δεν έχει αποτέλεσμα, δοκίμασε να το εμποτίσεις σε ξύδι από λευκό κρασί.

3. Λεκές από καφέ

καφες

Οι λεκέδες από καφέ είναι κάτι που μπορεί να βλάψει το δάπεδο από  ξύλο. Εάν έχεις ήδη ένα πιο σκούρο χρώμα στο ξύλο, ο καφές μπορεί να μην κάνει τόσο μεγάλη διαφορά χρώματος, αλλά θα πρέπει να κάνεις ό,τι μπορείς για να τον αφαιρέσεις από τους πόρους του ξύλου. Θα χρειαστείς βρεγμένα χαρτοπετσέτες, απορρυπαντικό ή σαπούνι πιάτων και λευκό ξύδι. Μούλιασε τον λεκέ από τον καφέ, πρόσθεσε το σαπούνι σε υγρό χαρτί κουζίνας και τρίψε τον λεκέ. Στη συνέχεια, στέγνωσε την περιοχή και ρίξε από πάνω λευκό ξίδι. Το αφήνεις να μείνει λίγο επάνω και στη συνέχεια καθαρίζεις με καθαρό χαρτί κουζίνας. Αν αποχρωματιστεί το ξύλο πέρασε το με ένα βερνίκι.

4. Λεκές από χρώμα

πινέλα

Ένας από τους πιο δύσκολους λεκέδες είναι το χρώμα. Στην ιδανική περίπτωση, μπορείς να αφαιρέσεις το χρώμα που χύθηκε ή που έχει πιτσιλίσει ενώ είναι ακόμα υγρό και να το σκουπίσεις, αλλά αν δεν το κάνεις αυτό τότε περίμενε να στεγνώσεις και προσπάθησε να το καθαρίσεις με ένα μαχαίρι για στόκο ή με μια πλαστική κάρτα. Στη συνέχεια, δοκίμασε σαπούνι πιάτων και νερό για να το καθαρίσεις, αν και αυτό θα λειτουργήσει μόνο σε χρώματα με βάση το νερό. Η ισοπροπυλική αλκοόλη και ο χυμός λεμονιού μπορεί επίσης να λειτουργήσουν, κυρίως εάν εφαρμοστούν με μια πλαστική βούρτσα με τρίχες. Η θέρμανση του χρώματος με πιστολάκι μπορεί επίσης να βοηθήσει να το βγάλεις. Εάν τίποτα άλλο δε λειτουργεί, τα διαβρωτικά βαφής ή τα διαλυτικά είναι πιθανό να λειτουργήσουν, αν και αυτά είναι εύφλεκτα και μπορεί να καταστρέψουν τα δάπεδα σου.

σπίτι σαλόνι

Διάβασε επίσης:

Πώς να καθαρίσεις σωστά κάθε είδος τζακιού για να φαίνεται σαν καινούριο

Όταν ο καιρός γίνεται κρύος και υγρός, τα σπίτια μας είναι μια ζεστή ανάπαυλα, και το μέρος όπου περνάμε τόσο πολύ από το χρόνο μας κατά τους πιο ψυχρούς μήνες του έτους. Αν το σπίτι σου διαθέτει τζάκι, ακόμα καλύτερα. Η καλοδεχούμενη θερμότητα και το απαλό τρεμόπαιγμα της φλόγας είναι τουλάχιστον καταπραϋντικά. Ωστόσο, το τζάκι σου χρειάζεται κάποιο συνήθη καθαρισμό και φροντίδα για να παραμείνει στην καλύτερη -και ασφαλέστερη- κατάσταση λειτουργίας του. Ακολουθήσε τα παρακάτω βήματα για να καθαρίσεις το τζάκι, μαζί με την καμινάδα και εξαρτήματα του.  

τζακι

Γιατί είναι σημαντικό να καθαρίζεις το τζάκι και την καμινάδα  

Από όλα τα πράγματα που πρέπει να κάνεις το χειμώνα, ο καθαρισμός του τζακιού ή της καμινάδας μπορεί να μην είναι στην κορυφή της λίστας. Οι ειδικοί λένε όμως ότι πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα, ειδικά αν το δικό σου έχει να καθαριστεί εδώ και μερικά χρόνια. 

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top