Now Reading
Ακολούθησε τον κανόνα του «ενός αγγίγματος» για να διατηρείς το σπίτι σου τακτοποιημένο

Ακολούθησε τον κανόνα του «ενός αγγίγματος» για να διατηρείς το σπίτι σου τακτοποιημένο

Avatar photo
μαξιλαρια σε καναπε

Για να διατηρήσεις το σπίτι σου σε τάξη και να είναι πάντα οργανωμένο και τακτοποιημένο μπορείς να ακολουθήσεις τον «Κανόνα του ενός αγγίγματος» που θα βοηθήσει να μην χρειαστεί ποτέ ξανά να αγχωθείς για την ακαταστασία.

Φαντάσου αυτό: Ένας επισκέπτης λέει ότι βρίσκεται στην περιοχή και ζητάει να περάσει από το σπίτι σου. Δεν υπάρχει αρκετός χρόνος για να τακτοποιήσεις γρήγορα μερικά πράγματα, άρα μάλλον τα μαζεύεις και τα κλειδώνεις σε ένα άλλο δωμάτιο για κάποια άλλη στιγμή. Στο μυαλό σου πέρνα η σκέψη «Θα ασχοληθώ με αυτό αργότερα». Αυτό συμβαίνει πάντα  μέχρι τη στιγμή που θα ξεκινήσεις τον πάνω στον κανόνα του «ενός αγγίγματος» και από τότε θα είναι όλα πιο εύκολα. 

Ο κανόνας του «ενός αγγίγματος» είναι η έννοια του να αγγίζεις ένα αντικείμενο μόνο μία φορά. Ας χρησιμοποιήσουμε για παράδειγμα τα καθαρά ρούχα. Έχεις κάνει τη σκληρή δουλειά, έχεις πλύνει, στεγνώσει και ίσως ακόμη και διπλώσει τα ρούχα και το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να τα βάλεις τα ρούχα στα συρτάρια, όμως η εξάντληση σου, σε  αναγκάζει να τα αφήσεις στην καρέκλα για να ασχοληθείς αργότερα. Επειδή δεν τελείωσες τη δουλειά που έκανες, θα πρέπει να χρησιμοποιήσεις «ένα δεύτερο άγγιγμα» για να τα τακτοποιήσεις.  

γκρι καναπες λευκο τραπεζι

Οργάνωση και Καθάρισμα 

Ή, ας πούμε ότι βγάζεις το παλτό σου και το αφήνεις στον καναπέ όταν επιστρέφεις στο σπίτι. Τώρα θα πρέπει να το σηκώσεις αργότερα για να το τακτοποιήσεις, που ισοδυναμεί «με δύο αγγίγματα», ενώ θα μπορούσες να έχεις κάνει μία απρόσκοπτη κίνηση, απλά κρεμώντας το στη θέση του όταν μπήκες μέσα στο σπίτι.   

Η δέσμευση για την τήρηση αυτού του κανόνα υπερβαίνει την καθαριότητα και την ακαταστασία. Ακολουθώντας αύτη την δέσμευση περιορίζεις  τις μισοτελειωμένες δουλειές, καθώς δημιουργείς τη συνήθεια να ξεκινάς μόνο πράγματα που ξέρεις ότι είσαι σε θέση να ολοκληρώσεις. Για παράδειγμα, αν έχεις μόνο δύο λεπτά πριν χρειαστεί να βγεις τρέχοντας από την πόρτα, το άνοιγμα 30 αδιάβαστων μηνυμάτων στο κινητό σου μάλλον δεν είναι η καλύτερη χρήση του χρόνου σου. Μπορεί να απαντήσεις σε ένα, αλλά έχεις αφήσει ακόμα 29 να ασχοληθείς μαζί τους αργότερα και αυτό το ένα πιθανώς δεν πήρε καν τον χρόνο και την ενέργεια που χρειαζόταν. 

ακαταστατο κρεβατι

Αν και ο «κανόνας του ενός αγγίγματος» δεν θα ταιριάζει σε κάθε τομέα της ζωής σου, ένα μεγάλο μέρος της αποδιοργάνωσης και της ακαταστασίας μας οφείλεται στην αναβλητικότητα και στην αναμονή πραγμάτων που απαιτούν δράση. Το να έχεις τη νοοτροπία αυτής της στρατηγικής θα αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο προγραμματίζεις τον χρόνο σου και οργανώνεις τη ζωή σου. Ενώ μπορεί να θέλεις απλώς να αφήσεις το πιάτο στο τραπεζάκι του καφέ, το υποσυνείδητό σου ενεργοποιείται και μια μικρή φωνή λέει «σήκωσέ το και ασχολήσου με αυτό τώρα», πολεμώντας μόνο την καθαρή τεμπελιά.   

 Όταν επεξεργάζεσαι ή θέλεις να αποσυμφορήσεις έναν χώρο, παίρνοντας ένα αντικείμενο θα πρέπει να αποφασίσεις σε ποια στοίβα θα μπει. Δεν υπάρχει στοίβα «ίσως αργότερα», καθώς αυτό δημιουργεί μια επιπλέον πινελιά ακαταστασίας. Το θέμα είναι να παίρνεις μια απόφαση να την εκτελείς την στιγμή που πρέπει και να συνεχίζεις. 

μαξιλαρια σε καναπε

Το να ακολουθήσεις αυτή τη μέθοδο χρειάζεται λίγο χρόνο για να συνηθίσεις. Αλλά πίστεψε μας, μόλις το κάνεις, θα αλλάξει η καθημερινότητα σου και η ζωή σου μακροπρόθεσμα.  Ο τρόπος με τον οποίο βλέπεις και ολοκληρώνεις τις δουλείες σου θα σε βοηθήσει να εξοικονομήσεις χρόνο και ενέργεια από την κάθε μέρα μόλις ξεκινήσεις, να χρησιμοποιείς τον «κανόνα του ενός αγγίγματος». 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τα «hucks» οργάνωσης που θα μεταμορφώσουν και το πιο ακατάστατο σπίτι

Σίγουρα έχεις δοκιμάσει ένα εκατομμύριο hacks οργάνωσης για να καταφέρεις να ελέγξεις την ακαταστασία του σπιτιού σου, περιορίζοντας εμμονικά και κρύβοντας τα πάντα από το οπτικό σου πεδίο.  Αλλά υπάρχει και άλλος τρόπος για να αντιμετωπίσεις ένα ακατάστατο σπίτι: «Αγκάλιασε την ακαταστασία αντί να την πολεμάς». 

Δεν χρειάζεται «να χτυπάς» τον εαυτό σου για τα ανέφικτα πρότυπα τελειότητας που επικρατούν όταν πρόκειται για αποσυμφόρηση και να πετύχεις όλα τα hacks οργάνωσης που έχεις ακούσει, στο σπίτι σου. Θέλεις να είσαι αληθινή με τον ακατάστατο εαυτό σου; Υπάρχουν κάποιες πολύ χρήσιμες συμβουλές για να διατηρήσουμε  «το χάος» στο σπίτι μας υπό έλεγχο.

  1. Σχεδίασε ένα σύστημα που λειτουργεί για σένα 

Το μεγαλύτερο κόλπο για να κρατήσεις την ακαταστασία μακριά είναι να δημιουργήσειςένα σύστημα που να συγχρονίζεται με τις δικές σου προσωπικές συνήθειες και ανάγκες. Ένα σύστημα που θα κάνει τις δουλειές του σπιτιού εύκολα πραγματοποιήσιμες. Αν κάτι σου φαίνεται υπερβολικά περίπλοκο και απαιτεί πολύ μεγάλη προσπάθεια, είναι μέρος της ανθρώπινης φύσης, ότι πιθανότατα θα το αποφύγουμε ή, στην καλύτερη περίπτωση, θα το αναβάλουμε. Για παράδειγμα, αν δεν πρόκειται να αφιερώσεις χρόνο για να διπλώσεις τακτοποιημένα μια πετσέτα πάνω στην κρεμάστρα, τότε πέταξε τη κρεμάστρα και προτιμήστε μερικά μοντέρνα άγκιστρα τοίχου. Αυτά διατηρούν το χώρο κομψό και συμμαζευμένο, συν το ότι μας γλιτώνουν από την ακαταστασία με λίγη προσπάθεια κάθε μέρα. Για όσους έχουν παραιτηθεί από την οργάνωση της ντουλάπας η καλύτερη λύση είναι να επενδύσεις σε ακρυλικά διαχωριστικά ράφια που θα σε αναγκάσουν να κατηγοριοποιήσεις τα ρούχα σου και θα διατηρήσουν μία σχετική οργάνωση με λίγο κόπο.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
cleaning spray
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ελεφαντης εξαφανιση είδους

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top