Now Reading
Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Λινα Γριβογιάννη
Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Τα έργα της Suzie Zuzek, της καλλιτέχνιδας πίσω από τις αυθεντικές εκτυπώσεις της Lilly Pulitzer, βγαίνουν για πρώτη φορά σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s.

Η Suzie Zuzek φιλοτέχνησε τις χαρακτηριστικές εκτυπώσεις της Lilly Pulitzer από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80, αλλά δεν αναγνωρίστηκε τότε η δουλειά της. Μόνο μετά το θάνατό της το 2011 ήρθε στο προσκήνιο. Τώρα, η κληρονομιά της ως καλλιτέχνης συνεχίζεται με την πώληση των έργων της στον οίκο δημοπρασιών Christie’s. 

Όταν τα απλά φορέματα της Lilly Pulitzer, η οποία έγινε σχεδιάστρια και κοσμικός, εμφανίστηκαν στη σκηνή της μόδας στις αρχές της δεκαετίας του 1960, τα εντυπωσιακά, ιδιόρρυθμα σχέδιά τους τα έκαναν αμέσως αναγνωρίσιμα. Οι ακουαρέλες της αείμνηστης Suzie Zuzek, της σύγχρονης καλλιτέχνιδας που ήταν υπεύθυνη για τις εμβληματικές εκτυπώσεις της Lilly Pulitzer από τη δεκαετία του ’60 έως τη δεκαετία του ’80, θα δημοπρατηθούν online στο τέλος του μήνα, μπορεί να αποκαλύψει αποκλειστικά το Town & Country. Η πώληση θα αποτελείται από 43 πρωτότυπους πίνακές της, μια συλλογή που θα εκτεθεί στη γκαλερί Worth Avenue του Christie’s στο Palm Beach από τις 25 Μαρτίου έως τις 6 Απριλίου. Αυτή η συλλογή έργων θα συνεχίσει την ιστορία ενός αφανή ήρωα που έζησε πολύ σε έναν δικό της σουρεαλιστικό κόσμο, γεμάτο με μοτίβα ζώων και ανθισμένες γαρδένιες. 

  Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

«Η Suzie μεγάλωσε σε μια γαλακτοκομική φάρμα στην Gowanda της Νέας Υόρκης και ήταν μια πραγματική καλλιτέχνης με την έννοια ότι ήταν απίστευτα μέσα στον εαυτό της», λέει στο Town & Country η Becky Smith, ιδιοκτήτρια του αρχείου Suzie Zuzek και αποστολέας της πώλησης. «Τα ζώα στη φάρμα ήταν φίλοι της και κατέληξαν να εμφανίζονται αργότερα στη ζωή της μέσα από το έργο της. Χάρισε σε κάθε ένα από τα ζώα στο έργο της μια μοναδική προσωπικότητα». 

Η παραγωγική φαντασία της Zuzek τροφοδότησε την αλματώδη επιτυχία της Pulitzer. Ο απροσδόκητος συνδυασμός του κλασικού στυλ αθλητικών ρούχων με παιχνιδιάρικα, εκλεκτικά μοτίβα καθόρισε ένα μοναδικά αμερικανικό στυλ, που συχνά εντοπίστηκε σε είδωλα της μόδας.  Η τέχνη της Zuzek δεν αναγνωρίστηκε ποτέ πραγματικά μέχρι πρόσφατα, όταν το έργο της βρέθηκε σε ένα υπόγειο δωμάτιο της εταιρείας υφασμάτων Key West Hand Print Fabrics, όπου υπηρέτησε ως επικεφαλής σχεδιάστρια για 25 χρόνια. Εκτός από την πώληση που θα πραγματοποιηθεί τον Μάρτιο, άλλες νέες διακρίσεις περιλαμβάνουν εκθέσεις στο Cooper Hewitt (2021-2022) και στο Smithsonian Design Museum και ένα βιβλίο της Rizzoli (2020). 

Αλλά, δεν ήταν σαν τα σχέδιά της να μην έφτασαν ποτέ στο mainstream. Υπήρξε μια εποχή που η ετικέτα μόδας Lilly Pulitzer σήμαινε κάτι περισσότερο από αδελφότητες και χρώματα highlighter. Αυτή η εποχή υπήρχε από την αρχή της Lilly Pulitzer, όταν η 20χρονη κληρονόμος, με έδρα το Palm Beach, ανακάλυψε τη δουλειά της Zuzek ενώ επισκεπτόταν το Key West Hand Print Fabrics το 1962 και αγόρασε τα υφάσματα για να τα χρησιμοποιήσει για τα signature shift φορέματα της. Για τις επόμενες δύο δεκαετίες, η Zuzek παρέμεινε η κύρια πηγή υφασμάτων της Pulitzer και ο καλλιτέχνης δημιούργησε πάνω από 1.550 σχέδια για την Pulitzer – σχεδόν το 80% των εκτυπώσεων. 

Το όραμα της Suzek ως καλλιτέχνιδας και σχεδιάστριας prints, η οποία εκπαιδεύτηκε επίσημα στο Πανεπιστήμιο Pratt της Νέας Υόρκης, όχι μόνο καθόρισε την αμερικανική ενδυμασία για θέρετρα, αλλά προσέθεσε στην αισθητική που καθόριζε μια συγκεκριμένη κοινωνική τάξη Αμερικανίδων: αυτή που είναι πιθανό να αποτελέσει μούσα μιας φωτογραφίας του Slim Aaron. Η Jackie Kennedy φορούσε τα σχέδια της Suzek (εμφανιζόμενη μάλιστα σε ένα εξώφυλλο του Life), όπως και η κόρη της, Caroline Kennedy, και μέλη των οικογενειών Rockefeller, Vanderbilt και Whitney. 

  Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Όταν η Pulitzer κήρυξε πτώχευση της εταιρείας της το 1984, η εταιρεία που την εξαγόρασε επέλεξε να μην προμηθεύεται πλέον σχέδια εκτύπωσης από την Key West Fabrics ούτε να αγοράζει οποιαδήποτε από τις αρχικές εκτυπώσεις της Suzek που χρησιμοποιήθηκαν για την Pulitzer. Τα τελευταία σχέδια που έφτιαξε για την Pulitzer θα αποτελούσαν τελικά το κύκνειο άσμα της επαγγελματικής της καριέρας. 

«Όταν η Lilly έκλεισε την εταιρεία της, η Suzie ήταν 65 ετών. Κατέληξε να συνταξιοδοτηθεί, αλλά, ήταν ένα εκλεκτικό άτομο που συνέχισε να ασχολείται με την τέχνη χαλαρά. Δεν μπορούσε να κρατήσει τον εαυτό της. Ασχολήθηκε με μεταλλικές κατασκευές και με πίνακες ζωγραφικής πάνω σε ξύλο. Κατά κάποιον τρόπο, μπορούμε να πούμε ότι η Lilly Pulitzer προώθησε τη Suzie Zuzek ως καλλιτέχνη για 25 χρόνια», λέει η Smith. 

Η πώληση στον οίκο Christie’s σηματοδοτεί μια νέα εποχή για την κληρονομιά της Zuzek, καθώς αποτελεί την πρώτη ευκαιρία για συλλέκτες να αποκτήσουν τα έργα της καλλιτέχνιδας. «Οι άνθρωποι έχουν απολαύσει τα σχέδιά της σε φορέματα, αλλά δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να έχουν την τέχνη της Zuzek στους τοίχους τους», λέει στο T&C η Elizabeth Seigel, επικεφαλής των ιδιωτικών και εμβληματικών συλλογών στον οίκο Christie’s. «Αυτό που με ενθουσιάζει σε αυτή τη συλλογή είναι η ιστορία πίσω από αυτήν. Είτε πρόκειται για την πρόσφατη πώληση του Andre Leon Talley, του Paul Allen ή των Gettys, είναι σημαντικό για εμάς να έχουμε μια ισχυρή αφήγηση στο προσκήνιο. Είναι μια ενδιαφέρουσα και συναρπαστική ευκαιρία να αφήσουμε το έργο της Suzie ελεύθερο στην αγορά και να δούμε τι θα συμβεί». 

  Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Για τον Smith, στενό φίλο και αταλάντευτο υποστηρικτή του έργου της Suzie Zuzek ως καλλιτέχνη, η πώληση είναι αληθινή εργασία αγάπης. «Νομίζω ότι αυτό θα έχει απήχηση σε άλλους δημιουργούς και θα καταστήσει σαφές ότι οι γυναίκες καλλιτέχνες είναι εξίσου σημαντικές με τους άνδρες συναδέλφους τους. Ήταν ένα συναισθηματικό, αλλά υπέροχο ταξίδι».

Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία«Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer: The Prints That Made the Fashion Brand» είναι η πρώτη μουσειακή έκθεση που αποκαλύπτει τη φύση και το εύρος της καλλιτεχνικής συμβολής της Zuzek στο κατεξοχήν στυλ Pulitzer. Στην έκθεση περιλαμβάνονται περισσότερα από 35 πρωτότυπα σχέδια σχεδιασμού με ακουαρέλα και γκουάς της Zuzek, μαζί με έτοιμα υφάσματα με μεταξοτυπία και μερικές από τις μόδες που τα έκαναν διάσημα. Τα έργα που παρουσιάζονται περιλαμβάνουν δέκα σχέδια που αποκτήθηκαν πρόσφατα για τη συλλογή του μουσείου με δωρεά από το αρχείο Key West Hand Print Fabrics, το οποίο πλέον ανήκει σε ιδιώτη. 

Τα σχέδια της Zuzek παρουσιάζουν τη δημιουργική της επεξεργασία θεμάτων που κυμαίνονται από μυθικά πλάσματα μέχρι κοσμολογία και τη χλωρίδα και την πανίδα των Florida Keys. Η παλέτα της ήταν τυπικά νατουραλιστική, χρησιμοποιώντας τόσο τις λαμπρές αποχρώσεις των τροπικών λουλουδιών όσο και τα διακριτικά καφέ, ώχρες και γκρι που χρησιμοποιούσε στις απεικονίσεις των ζώων. Όταν χρησιμοποιήθηκαν ως υφάσματα για τις συλλογές Pulitzer, τα σχέδια της Zuzek τυπώθηκαν με τα υπέρλαμπρα, ζωηρά χρώματα για τα οποία φημίζεται η μάρκα. Η έκθεση καταδεικνύει τη διαδικασία μετάφρασης της απόδοσης ενός καλλιτέχνη σε ύφασμα και τελικά στη μόδα, μέσω της μεταξοτυπίας. 

  Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

«Suzie Zuzek: The Artist Behind Lilly Pulitzer» θα αρχίσει να πωλείται online την Παρασκευή 31 Μαρτίου και θα συνεχιστεί μέχρι τη Δευτέρα 17 Απριλίου. Για να μάθεις περισσότερα σχετικά με την επερχόμενη έκθεση και τις ηλεκτρονικές προσφορές, επισκέψου το Christies.com. 

 

 

Διάβασε επίσης:

Το Vintage στυλ του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac καθόρισε την δεκαετία του ’50

Ως πρωτοπόροι του λογοτεχνικού υπο-πολιτισμικού κινήματος Beat της δεκαετίας του 1950 στην Αμερική, οι σθεναρά αντι-υλιστικές πεποιθήσεις του Allen Ginsberg και του Jack Kerouac στήριξαν αναμφισβήτητα την πρώτη αντι-μοντέρνα τάση σε μια εποχή που η γρήγορη μόδα άρχισε να φτάνει στο mainstream. Οι συγγραφείς, αν και διέφεραν στις στιλιστικές τους επιλογές, με τον Kerouac να φοράει φθαρμένα δερμάτινα μπουφάν και τον Ginsberg να επιλέγει τσαλακωμένα, αταίριαστα σακάκια και χακί παντελόνια εργασίας, είχαν παρόμοιες αξίες όσον αφορά τα ρούχα ή την έλλειψή τους.

Τα έργα τέχνης της Suzie Zuzek για την Lilly Pulitzer που φόρεσε η Jackie O βγαίνουν σε δημοπρασία

Και οι δύο άνδρες φαίνεται να θεωρούσαν τα ρούχα περιοριστικά. Ο Dean Moriarty, ένας κεντρικός χαρακτήρας στο κλασικό Beat μυθιστόρημα του Kerouac On The Road, μιλάει για την «απογύμνωση» του εαυτού του από τους «περιορισμούς» των ρούχων, καθώς τρέχει ελεύθερα στον ανοιχτό δρόμο αφήνοντας πίσω του τον ασφυκτικό κλοιό των κοινωνικών προτύπων και προσδοκιών, ενώ ο Ginsberg επέλεξε την πιο κυριολεκτική χειρονομία του να γδύνεται συστηματικά στη σκηνή σε ποιητικές αναγνώσεις, καθώς προσπαθούσε να συνδεθεί με το «γυμνό πρωτότυπο» του.

Στο βιβλίο του «The Bop Apocalypse: The religious visions of Kerouac, Ginsberg, and Burroughs», ο John Lardas εξηγεί την τάση των Beat για δημόσια γύμνια ως «μια επίδειξη της φυσικής σωματικότητας και μια συμβολική χειρονομία επανάκτησης ενός ακομμάτιστου, άφθαρτου εαυτού».

 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η τέλεια συνταγή για ταχινοπιτάκια, νηστίσιμα και super healthy
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η καλύτερη και η χειρότερη εποχή για να επισκεφθείς το Λονδίνο



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST