Now Reading
Η Νέα Ζηλανδία ψηφίζει νόμο που απαγορεύει τα τσιγάρα για τις μελλοντικές γενιές

Η Νέα Ζηλανδία ψηφίζει νόμο που απαγορεύει τα τσιγάρα για τις μελλοντικές γενιές

Avatar photo

Η Νέα Ζηλανδία έχει περάσει μια σειρά αυστηρών αντικαπνιστικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που υποδεικνύει ότι όποιος γεννήθηκε το 2009 και μετά δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού.

Σε όλο τον κόσμο, οι κυβερνήσεις και οι οργανισμοί υγείας έχουν εκδώσει κανονισμούς και  έχουν δημιουργήσει εκστρατείες για να αποτρέψουν τη χρήση τσιγάρων. Από τις γραφικές προειδοποιήσεις στις ετικέτες μέχρι την ώθηση για χώρους χωρίς καπνό, σε όλο τον κόσμο όλοι οι Οργανισμοί Υγείας προσπαθούν με κάθε τρόπο να ευαισθητοποιήσουν για τις βλαβερές συνέπειες του καπνίσματος.

Τώρα, η Νέα Ζηλανδία έχει υιοθετήσει μια αυστηρότερη προσέγγιση που στοχεύει να βάλει οριστικά ένα τέλος στη χρήση καπνού. Έπειτα από τις ανακοινώσεις που έγιναν πέρυσι, το κοινοβούλιο ψήφισε μια σειρά αντικαπνιστικών νόμων, συμπεριλαμβανομένου ενός νόμου που ορίζει ότι όποιος γεννήθηκε το 2009 και μετά, δεν θα μπορεί ποτέ να αγοράσει τσιγάρα ή άλλα προϊόντα καπνού.

«Θέλουμε να βεβαιωθούμε ότι οι νέοι δεν θα αρχίσουν ποτέ να καπνίζουν, επομένως θα καταστήσουμε παράβαση την πώληση ή την παροχή καπνιστών προϊόντων καπνού σε νέες ομάδες νέων», λέει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας ,Ayesha Verrall. «Τα άτομα ηλικίας 14 ετών όταν τεθεί σε ισχύ ο νόμος δεν θα μπορούν ποτέ να αγοράσουν νόμιμα καπνό».

Εκτός από την ετησίως αυξανόμενη ηλικία καπνίσματος – ένας νόμος που πιστεύεται ότι είναι ο πρώτος του είδους του στον κόσμο – η νόμιμη ποσότητα νικοτίνης στα προϊόντα καπνού θα μειωθεί δραματικά και η ποσότητα των λιανοπωλητών που μπορούν να τα πουλήσουν θα μειωθεί κατά 90%. από 6.000 έως 600. Τα τσιγάρα δεν θα πωλούνται πλέον σε σούπερ μάρκετ και περίπτερα και πλέον θα μπορούν να αγοραστούν μόνο σε εξειδικευμένα καταστήματα καπνού. Αυτές οι προσπάθειες ενισχύουν την αποστολή της Νέας Ζηλανδίας να είναι απαλλαγμένη από το κάπνισμα έως το 2025.

Οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους

Σύμφωνα με κυβερνητικά στατιστικά, το ποσοστό καπνίσματος βρίσκεται σε ιστορικά χαμηλό επίπεδο, δεδομένου ότι μόνο το 8% των ενηλίκων της Νέας Ζηλανδίας καπνίζει καθημερινά, από το 9,4% που ήταν πέρυσι. Οι πρωτοβουλίες ελπίζουν να μειώσουν αυτόν τον αριθμό σε λιγότερο από 5% τα επόμενα δύο χρόνια. Επιπλέον, αυτοί οι νέοι κανόνες ελπίζουν να κλείσουν το χάσμα του προσδόκιμου ζωής μεταξύ των κοινοτήτων των Μαορί και του Ειρηνικού και των πολιτών εκτός Μαορί, το οποίο φτάνει το 25% για τις γυναίκες.

Το συνολικό ποσοστό καπνίσματος αυτών των ομάδων είναι 19,9%, το οποίο έχει μειωθεί από το 22,3% που ήταν έναν χρόνο πριν. Η κυβέρνηση αύξησε επίσης τη χρηματοδότηση για υπηρεσίες και εκστρατείες υγείας. «Αυτή η νομοθεσία επιταχύνει την πρόοδο προς ένα μέλλον χωρίς καπνό», λέει η Verrall. «Χιλιάδες άνθρωποι θα ζήσουν περισσότερο, θα έχουν πιο υγιείς ζωές και το σύστημα υγείας θα είναι 5 δισεκατομμύρια δολάρια καλύτερα καθώς δεν θα χρειάζεται να θεραπεύσει τις ασθένειες που προκαλούνται από το κάπνισμα, όπως πολυάριθμοι τύποι καρκίνου, καρδιακές προσβολές, εγκεφαλικά επεισόδια, ακρωτηριασμοί».  Και δεδομένου ότι η Νέα Ζηλανδία διαθέτει ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, αυτές οι αλλαγές σημαίνουν μια τεράστια νίκη για τη δημόσια υγεία.

Διάβασε επίσης:

Ζήσε περισσότερο διαβάζοντας βιβλία- Τα οφέλη της ανάγνωσης στον εγκέφαλο και στην ψυχική υγεία

πό τους 3.635 ανθρώπους που ρωτήθηκαν σχετικά με την υγεία και τις αναγνωστικές τους συνήθειες, οι βιβλιοφάγοι είχαν 20% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν τα επόμενα 12 χρόνια – ακόμα και αφού οι ερευνητές έλεγξαν παράγοντες όπως το φύλο, η εκπαίδευση και η γνωστική ικανότητα.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο τεύχος Σεπτεμβρίου του Social Science & Medicine, διεξήχθη από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Yale που ήθελαν να δουν πώς η ανάγνωση βιβλίων και περιοδικών μπορεί να επηρεάσει τη μακροζωία. Σημείωσαν ότι ενώ οι περισσότερες καθιστικές συμπεριφορές – όπως η παρακολούθηση τηλεόρασης – είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου, προηγούμενες μελέτες έχουν βρει ότι το διάβασμα είτε μειώνει αυτόν τον κίνδυνο είτε δεν έχει κανένα αποτέλεσμα.

Αυτή η προηγούμενη έρευνα συνδύαζε επίσης διαφορετικούς τύπους αναγνωστικού υλικού και δεν πρότεινε γιατί, ακριβώς, η ανάγνωση μπορεί να είναι ωφέλιμη. Έτσι, οι ερευνητές του Yale κατέληξαν σε μια νέα υπόθεση: Επειδή τα βιβλία τείνουν να παρουσιάζουν θέματα και χαρακτήρες σε μεγαλύτερο μήκος και βάθος, έγραψαν στην εισαγωγή της εφημερίδας, «υποθέσαμε ότι τα βιβλία απασχολούν το μυαλό των αναγνωστών περισσότερο από τις εφημερίδες και τα περιοδικά, οδηγώντας σε γνωστικές οφέλη που οδηγούν την επίδραση του διαβάσματος στη μακροζωία».

Είχαν δίκιο. Σε σύγκριση με άτομα που δεν διάβαζαν καθόλου, όσοι διάβαζαν βιβλία για έως και τρεισήμισι ώρες την εβδομάδα είχαν 17% λιγότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Για όσους διάβασαν ακόμη περισσότερο από αυτό, ο μειωμένος κίνδυνος εκτινάχθηκε στο 23%.

Διάβασε όλο το άρθρο ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Tom Cruise στο Φεστιβάλ των Κανών
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τα οφέλη της ντομάτας

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top