Now Reading
Vegan vs leather. Τι πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται να αγοράσουμε δερμάτινα.

Vegan vs leather. Τι πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται να αγοράσουμε δερμάτινα.

Avatar photo
ΔΕΡΜΆΤΙΝΟ ΣΎΝΟΛΟ

Βιωσιμότητα και δέρμα, δυο λέξεις που ακούμε πολύ συχνά πλέον. Τι πρέπει να γνωρίζουμε όταν αγοράζουμε δέρμα.

Το δέρμα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες. Ερευνητές έχουν βρει στοιχεία για εργαλεία επεξεργασίας δέρματος που κατασκευάστηκαν από την εποχή του Νεάντερταλ και χρονολογούνται πάνω από 40.000 χρόνια πριν. Είναι ενδιαφέρον ότι ένα παρόμοιο εργαλείο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από εταιρείες όπως η Hermès, η οποία κατασκευάζει πολυτελή δερμάτινα είδη. Το υλικό αυτό είναι βασικό για διάφορες χρήσεις εδώ και αιώνες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Ωστόσο, το δέρμα πλέον έχει κάποια «ηθικά» θέματα. Προέρχεται από δέρματα ζώων και ορισμένοι διστάζουν να το αγοράσουν λόγω της πιθανής κακοποίησης των ζώων στη βιομηχανία. Και σε έναν κόσμο όπου η αποφυγή των ζωικών προϊόντων και η χορτοφαγία μπορεί να έχει οφέλη όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, η χρήση δέρματος θεωρείται από ορισμένους ως κακή επιλογή όσον αφορά τη φροντίδα του πλανήτη.

κορίτσι με μαύρο δερμάτινο

Η εμφάνιση του vegan δέρματος

Αυτό έχει συμβάλει στην εμφάνιση του vegan δέρματος, αν και η βιωσιμότητα του vegan δέρματος μπορεί επίσης να είναι περίπλοκη. Πολλά vegan δερμάτινα προϊόντα κατασκευάζονται από υλικά που προέρχονται από το πετρέλαιο, όπως η πολυουρεθάνη (PU), η οποία μπορεί να χρειαστεί εκατοντάδες χρόνια για να βιοδιασπαστεί. Υπάρχουν κάποια vegan δέρματα που κατασκευάζονται από υλικά όπως τα μανιτάρια, αλλά δεν είναι τόσο διαδεδομένα και προς το παρόν κοστίζουν ακριβά. Αν θέλεις να αγοράσεις δερμάτινα είδη, υπάρχει τρόπος να το κάνεις αυτό, γεγονός που μεγιστοποιεί τη βιωσιμότητα, σύμφωνα με το The List.  3 ειδικοί μας λένε για το τι πρέπει να αναζητήσουμε όταν αναφερόμαστε στην ηθική δερμάτινη μόδα.

1. Επίλεξε δερμάτινα προϊόντα για να τα έχεις μια ζωή

υλικά περιποίησης δέρματος

Αν έχεις ένα δερμάτινο κομμάτι υψηλής ποιότητας και το φροντίζεις, μπορεί να διαρκέσει για όλη σου τη ζωή και να περάσει ακόμα και στις επόμενες γενιές. Αν δε πρόκειται για ποιοτικό δέρμα που φροντίζεις και χρησιμοποιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα, είναι ακριβώς το αντίθετο της γρήγορης μόδας. «Το δέρμα έχει σχετικά χαμηλό αποτύπωμα άνθρακα ανά χρήση λόγω της μεγάλης διάρκειας ζωής του», δήλωσε ο Matt Stockamp, Sustainability Lead στη Nisolo, για τη βιωσιμότητα και το δέρμα. Και σημείωσε ότι: « Όταν αγοράζετε ένα δερμάτινο προϊόν, βεβαιωθείτε ότι είναι ένα προϊόν “που σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε για αρκετά χρόνια”. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να διαγράψετε τις μικρο-τάσεις από τη λίστα σας όταν πρόκειται για δερμάτινα είδη». Αλλά το πλεονέκτημα της μακροχρόνιας διατήρησης ενός δερμάτινου αντικειμένου, εκτός από το ότι είναι καλύτερο για τον πλανήτη, είναι ότι με την πάροδο του χρόνου, τα ποιοτικά δέρματα θα αποκτήσουν μια πατίνα που θα τους δώσει μια μοναδική εμφάνιση και προσωπικότητα.

2. Δε δημιουργούνται όλα τα δέρματα με τον ίδιο τρόπο

Όσον αφορά τη βιωσιμότητα και το δέρμα, υπάρχουν περισσότερα που μπορείτε να κάνετε όταν επιλέγετε ένα προϊόν για την ανθεκτικότητά του και τη δυνατότητα μακροχρόνιας χρήσης του. Η Julie Colombino-Billingham είναι η ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Deux Mains, η οποία κατασκευάζει τσάντες, σανδάλια και κοσμήματα από δέρμα ηθικής προέλευσης σε ένα εργοστάσιο στην Αϊτή που λειτουργεί με ηλιακή ενέργεια. Η Colombino-Billingham δήλωσε ότι: «το δέρμα μπορεί να έχει “κακή φήμη” όταν κακοποιείται, καταναλώνεται υπερβολικά, υφίσταται υπερβολική επεξεργασία και κατασκευάζεται σε μέρη όπου οι άνθρωποι και ο πλανήτης βρίσκονται σε κίνδυνο. Όπως οτιδήποτε άλλο, το δέρμα μπορεί να είναι μια απαράδεκτη πρώτη ύλη».

ΔΕΡΜΑΤΙΝΟ BIKER

3. Αναζήτησε πιστοποιήσεις τρίτων

Αφιέρωσε χρόνο για να μάθεις πού κατασκευάζεται το δέρμα και τη βαθμολογία του όσον αφορά τη βιωσιμότητα. Τόσο ο Matt Stockamp της Nisolo όσο και η Julie Colombino-Billingham της Deux Mains προτείνουν στους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ως οδηγό την Ομάδα Εργασίας Δέρματος (LWG). Η αποστολή του LWG περιλαμβάνει την παροχή «ενός παγκοσμίως αναγνωρισμένου προτύπου πιστοποίησης που αντιπροσωπεύει την υπεύθυνη προμήθεια δέρματος». Οι πιστοποιήσεις τους επικεντρώνονται στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις ενός βυρσοδεψείου, συμπεριλαμβανομένης της ιχνηλασιμότητας, και η υψηλότερη βαθμολογία τους είναι το χρυσό πρότυπο.

Ένας άλλος τρόπος για να μάθεις για τον αντίκτυπο μιας εταιρείας είναι ο χαρακτηρισμός Certified B Corporation, ο οποίος βοηθά τους καταναλωτές να δουν πώς μια εταιρεία αντιμετωπίζει τους εργαζομένους της, την κοινότητα στην οποία βρίσκεται και τον πλανήτη. Δεν είναι, ωστόσο, ειδικά για τα δερμάτινα είδη.

ΔΕΡΜΆΤΙΝΟ ΣΎΝΟΛΟ

Μια πρόσθετη πτυχή του δέρματος και της βιωσιμότητας είναι το πώς και πού εκτρέφονται τα ζώα. Για τους ιδρυτές της Parker Clay, είναι υπερήφανοι που χρησιμοποιούν «τοπικούς προμηθευτές από την Αιθιοπία, οι οποίοι μεταχειρίζονται τα ζώα τους με φροντίδα και σεβασμό». Χρησιμοποιούν επίσης ζώα «που είναι πρώτα ένα τοπικό προϊόν της βιομηχανίας κρέατος… βοηθώντας να διασφαλιστεί ότι κανένα μέρος του ζώου δεν θα πάει χαμένο». Το δέρμα που προέρχεται από την τοπική αγορά μειώνει επίσης τον συνολικό αντίκτυπο στο κλίμα, καθώς μειώνεται η ποσότητα των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που παράγονται κατά τη μεταφορά του υλικού στον κατασκευαστή.

Ας αναζητάμε λοιπόν τη διαφάνεια του τρόπου κατασκευής και προμήθειας του δέρματος.

Διάβασε επίσης:

1 eco leather παντελόνι και 4 διαφορετικοί τρόποι να το φορέσεις από το πρωί ως το βράδυ

Τα ρούχα από δερματίνη, ειδικά φέτος, είναι από τις πιο hot τάσεις που κυκλοφορούν. Θα τα συναντήσεις στην αγορά από παντελόνια, φούστες, φορέματα, καπαρντίνες μέχρι μπουστάκια. Το ενδιαφέρον που είδαμε στα καταστήματα με τα eco leather είναι πως κυκλοφόρησαν σε αρκετά χρώματα εκτός από το μαύρο που είναι η πιο διαχρονική πρόταση.

λευκή καπαρντινα με δερμάτινο παντελόνι

Μπορεί να μη διαθέτεις φορέματα ή φούστες από αυτό το υλικό, αλλά σίγουρα θα έχεις αποκτήσει ένα παντελόνι. Το ευχάριστο με αυτά τα παντελόνια είναι ότι μπορείς να κάνεις πολλά και διαφορετικά στιλ και βέβαια μπορούν να φορεθούν από το πρωί ως το βράδυ. Τα έντονα στοιχεία που βγάζουν σε ένα ντύσιμο είναι δυναμισμός και αποφασιστικότητα, στοιχεία που μας αρέσουν πολύ.

Δες εδώ τα look!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Givenchy F23
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
γιλέκο


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top