Now Reading
Να τι μπορείς να κάνεις για να μην ξεθωριάζουν πια τα σκουρόχρωμα ρούχα σου

Να τι μπορείς να κάνεις για να μην ξεθωριάζουν πια τα σκουρόχρωμα ρούχα σου

Avatar photo
φόρεμα με φτερά μαύρο

Τα σκουρόχρωμα ρούχα ξεθωριάζουν τις περισσότερες φορές, μάθε σε ποια θερμοκρασία να τα πλένεις.

Το μαύρο χρώμα είναι η αξιόπιστη και κολακευτική απόχρωση που προτιμάμε στα ρούχα μας. Με αυτό το χρώμα αισθανόμαστε πιο ελκυστικές και πιο σίγουρες. Ειδικά από το φθινόπωρο και μετά αποτελεί το βασικό, καθημερινό χρώμα στα σύνολα μας. Όμως δεν είναι μόνο το μαύρο χρώμα στις προτιμήσεις μας το χειμώνα, είναι το μπλε σκούρο, το καφέ, το μπορντό και άλλες σκούρες αποχρώσεις.

Αγαπάμε τα σκούρα ρούχα μας, αλλά αυτά τα ευέλικτα ενδύματα είναι κι εξαιρετικά ευαίσθητα. Αφού φορέσουμε το αγαπημένο μας μπλε σκούρο παντελόνι ή το μικρό μαύρο φόρεμα παρατηρούμε ότι αυτά τα χρώματα τείνουν να ξεθωριάζουν πολύ γρήγορα – ή ακόμα χειρότερα, η βαφή μπορεί να ξεβάψει και να λερώσει τα άλλα ανοιχτόχρωμα ρούχα μας. Οι κανόνες για το πλύσιμο των λευκών ρούχων είναι αρκετά γνωστοί, αλλά ας δούμε πώς να φροντίσουμε και τα σκούρα ρούχα μας.

μαύρο σύνολο
Proenza Schouler PreFall’23

Να τι πρέπει να κάνουμε για να διατηρηθεί η βαφή στα σκούρα ρούχα

1. Κράτησε δροσερό το νερό

Αν πλένεις τα σκούρα ρούχα σε ζεστό νερό, το σίγουρο είναι πως θα ξεβάψει. Το πλύσιμο σε πολύ ζεστό νερό θα ξεθωριάσει γρήγορα τα ρούχα σου, ενώ η βαφή μπορεί να ξεβάψει και να λεκιάσει τα πιο ανοιχτόχρωμα αντικείμενα που μπορεί να έχεις βάλει μαζί στην πλύση. Οι επαγγελματίες καθαριστές της The Maids εξηγούν ότι τα μόρια του ζεστού νερού κινούνται ταχύτερα από τα μόρια του κρύου νερού, τρίβονται στο ύφασμα και προκαλούν το άνοιγμα των ινών. Αυτό είναι εξαιρετικό για την απομάκρυνση της βρωμιάς και των λεκέδων από τα ανοιχτόχρωμα ρούχα, αλλά οι ανοιχτές ίνες μπορούν επίσης να απελευθερώσουν μόρια χρωστικής από τα σκούρα ρούχα.

Όταν είναι να πλύνεις σκούρα ρούχα, θα πρέπει να χρησιμοποιείς δροσερό νερό, περίπου μεταξύ 20 και 30 βαθμών Κελσίου (μέσω Wash Laundry). Το να γυρίσεις τα ρούχα  ανάποδα και το να χρησιμοποιείς ένα ήπιο, ασφαλές για το χρώμα απορρυπαντικό θα βοηθήσει επίσης στη διατήρηση του χρώματος τους. Αν τα σκούρα ρούχα σου είναι καινούργια, είναι πάντα καλύτερο να τα πλύνεις ξεχωριστά μερικές φορές πριν τα βάλεις μαζί με άλλα. Επίσης, θα βρεις στο εμπόριο απορρυπαντικά και πρόσθετα πλυντηρίου ειδικά σχεδιασμένα για σκούρα ρούχα.

ολόσωμη μαύρη φόρμα
Proenza Schouler PreFall’23

2. Άλλες συμβουλές φροντίδας

Μια συμβουλή που συχνά παραβλέπεται είναι πως πρέπει το σώμα μας να είναι καθαρό πριν φορέσουμε σκούρα ρούχα. Το να φοράμε σκούρα ρούχα ενώ είμαστε ιδρωμένες, σημαίνει ότι θα πρέπει να τα πλύνουμε αμέσως μετά. Φορώντας αυτά τα ρούχα μόνο όταν είμαστε καθαρές, θα τα πλένουμε λιγότερο συχνά κι έτσι θα τα βοηθήσουμε να διατηρήσουν το χρώμα τους περισσσότερο.

Σύμφωνα με ορισμένους ειδικούς της μόδας, τα ανθεκτικά είδη, όπως το σκούρο jeans, πρέπει να περάσουν τουλάχιστον 10 έως 12 φορέματα πριν πλυθούν (μέσω του Real Simple). Μπορείς ακόμη και να τοποθετήσεις τα jeans στην κατάψυξη κατά τη διάρκεια της νύχτας για να εξαλείψεις οποιαδήποτε οσμή μεταξύ των πλύσεων.

φόρεμα με φτερά μαύρο
N 21 PreFall ’23

Εάν τα αγαπημένα σου σκούρα ρούχα έχουν πραγματικά ξεθωριάσει πολύ για να τα φορέσεις, μπορείς να επιλέξεις να τα ξανά βάψεις. Θα βρεις βαφή ρούχων στα περισσότερα καταστήματα υφασμάτων και ειδών χειροτεχνίας. Απλά βεβαιώσου ότι έχεις επιλέξει τη σωστή βαφή για τον τύπο του υφάσματος. Η επαναβαφή των ρούχων είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να αποφύγεις να τα πετάξεις και θα σε γλιτώσει από το να ξοδεύεις χρήματα για καινούργια ρούχα κάθε χρόνο. Μπορείς πάλι αν δε θέλεις να τα βάψεις μόνη σου, να τα πας στο καθαριστήριο για βάψιμο.

Διάβασε επίσης:

Πώς να αφαιρέσεις τον στατικό ηλεκτρισμό από τα ρούχα σου

Ο στατικός ηλεκτρισμός είναι κάτι σύνηθες ειδικότερα τη χειμερινή περίοδο. Δεν υπάρχει τίποτα πιο ενοχλητικό από το να θέλεις να φορέσεις το αγαπημένο σου φόρεμα κι αυτό να αρχίσει να κολλάει πάνω στο καλσόν σου ή στο δέρμα σου. Αυτό είναι από τα πιο απογοητευτικά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουμε, αλλά υπάρχει και μια απλή, επιστημονική εξήγηση.

κρεμασμένα πουλόβερ και ρούχα

«Ο στατικός ηλεκτρισμός μπορεί να συσσωρευτεί μεταξύ των στρωμάτων ρούχων που τρίβονται μεταξύ τους ή μεταξύ του στεγνού σας δέρματος και του πλησιέστερου ρούχου, δημιουργώντας ένα ηλεκτροστατικό φορτίο», λέει ο Frej Lewenhaupt, ειδικός σε θέματα κλωστοϋφαντουργίας και διευθύνων σύμβουλος της Steamery, μιας εταιρείας φροντίδας κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων.

Δες εδώ τους τρόπους.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΑΣΗΜΝΕΝΙΑ ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κουτί με ρούχα για δόσιμο

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top