Now Reading
Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών ο Ισπανός σχεδιαστής μόδας Paco Rabanne

Avatar photo
Paco Rabanne θάνατος

Ο Paco Rabanne ήταν ο άνθρωπος με την τεράστια επιρροή στη σύγχρονη μόδα, ένα πνεύμα επαναστατικό που διέπει μέχρι και το τελευταίο item του Οίκου μόδας που φέρει το όνομά του.

Ο Paco Rabanne, ο ισπανικής καταγωγής σχεδιαστής του οποίου το όνομα ήταν συνώνυμος της Space Age αισθητικής και των αρωμάτων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στον κόσμο, πέθανε σε ηλικία 88 ετών στο Portsall της Γαλλίας. Ο θάνατός του επιβεβαιώθηκε από τον ισπανικό όμιλο Puig, ο οποίος ελέγχει τον οίκο μόδας και την επιχείρηση αρωμάτων Paco Rabanne.

«Ο Paco Rabanne έκανε την υπέρβαση μαγνητική. Ποιος άλλος θα μπορούσε να παρακινήσει τις μοντέρνες Παριζιάνες να αγαπήσουν για φορέματα από πλαστικό και μέταλλο; Ποιος εκτός από τον Paco Rabanne θα μπορούσε να φανταστεί ένα άρωμα που ονομάζεται Calandre – η λέξη σημαίνει «ψησταριά», ξέρετε – και να το μετατρέψει σε ένα σύμβολο της σύγχρονης θηλυκότητας;» είπε ο José Manuel Albesa, πρόεδρος του τμήματος μόδας και ομορφιάς της Puig στο WWD.

paco rabanne

«Αυτό το ριζοσπαστικό, επαναστατικό πνεύμα τον ξεχώρισε! Υπάρχει μόνο ένας Rabanne», συνέχισε. «Με τον θάνατό του, θυμόμαστε για άλλη μια φορά την τεράστια επιρροή του στη σύγχρονη μόδα, ένα πνεύμα που διέπει τον Οίκο που φέρει το όνομά του».

Paco Rabanne θάνατος

«Είμαι βαθιά λυπημένος για τον θάνατο του κ. Paco Rabanne», δήλωσε ο Marc Puig, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Puig. «Η ιστορία του Puig και του Paco Rabanne ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1960 με την κυκλοφορία του Calandre, του αρώματος που δημιουργήθηκε αμέσως μετά την κυκλοφορία του σχεδιαστή με τη συλλογή «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials». Και συνεχίζει λέγοντας: «Ήταν μια σημαντική προσωπικότητα στη μόδα, με ένα τολμηρό, επαναστατικό και προκλητικό όραμα, που μεταδόθηκε μέσα από μια μοναδική αισθητική», πρόσθεσε ο Puig. «Θα παραμείνει μια σημαντική πηγή έμπνευσης για τις ομάδες μόδας και αρωμάτων της Puig, οι οποίες συνεργάζονται συνεχώς για να εκφράσουν τους ριζικά σύγχρονους κώδικες του  Paco Rabanne. Εκφράζω τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του και σε όσους τον γνώρισαν».

Ο Rabanne, είχε γνωρίσει διεθνή προβολή στη δεκαετία του 1960, αποσύρθηκε από τη μόδα το 1999 και σπάνια από τότε  έκανε δημόσιες εμφανίσεις. Η εταιρία Puig με έδρα τη Βαρκελώνη αναβίωσε την αδρανή επιχείρηση μόδας της Rabanne το 2011, πρώτα με τον Ινδό σχεδιαστή Manish Arora. Ο Γάλλος Julien Dossena,  δημοφιλής φιγούρα στη σκηνή του Παρισιού, ηγείται του οίκου μόδας από το 2013. Αν και πιο γνωστός για τα μεταλλικά σύνολά του, ο Rabanne παρουσίασε την πρώτη του συλλογή το 1966 χρησιμοποιώντας πλαστικά.

Η πρώτη συλλογή, με τίτλο «12 Unwearable Dresses in Contemporary Materials», εξόργισε τον γαλλικό Τύπο της μόδας, ενώ ταυτόχρονα έβαλε τον Rabanne στον χάρτη και καθόρισε την πορεία για το σχεδιαστικό του μέλλον. Ο Rabanne λάτρης της Αμερικάνικης αγοράς, πέρασε από τα πλαστικά στο μέταλλο, το χαρτί, τα κουμπιά και τη γούνα, ντύνοντας στην πορεία πρόσωπα όπως η Mia Farrow, η Audrey Hepburn και η Jane Fonda.

Αν και τα σχέδιά του δεν ήταν παραδοσιακά, είχε δηλώσει στο WWD: «Είμαι ένας από τους πιο κλασικούς δημιουργούς της μόδας. Οι Saint Laurent, Balenciaga, Givenchy και Cardin είναι μπαρόκ». Ωστόσο, μέσω της χρήσης εναλλακτικών και βιομηχανικών υλικών, ο Rabanne θεωρήθηκε περισσότερο ως ένας φουτουριστικός οραματιστής της μόδας παρά ως ένας κλασικός δημιουργός. Τα οράματα του Rabanne για το μέλλον ξεπέρασαν τη μόδα. 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ροζ διαμάντι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
κόκκινο φόρεμα


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top