Now Reading
Δημιουργώντας το άπειρο! Οι κόσμοι της Louis Vuitton και της Yayoi Kusama συναντιούνται ξανά

Δημιουργώντας το άπειρο! Οι κόσμοι της Louis Vuitton και της Yayoi Kusama συναντιούνται ξανά

Avatar photo

Η τελευταία φορά που ο οίκος Louis Vuitton συνάντησε τη μαγεία της Yayoi Kusama ήταν το 2012.

Ιέρεια μιας συνολικής, υπνωτικής και πολύχρωμης τέχνης, η Γιαπωνέζα καλλιτέχνης Yayoi Kusama είναι γνωστή σε όλο τον κόσμο ως η καλλιτέχνης της avant-garde, πιστή στην υπογραφή της όλα αυτά τα χρόνια, εφαρμόζει τα μοτίβα της επ’ άπειρον, εισβάλλοντας ολοκληρωτικά στο χώρο και τον χρόνο.

Από το σεμνό ξεκίνημά της το 1929, στο Ματσουμότο της Ιαπωνίας, η Yayoi Kusama άλλαξε μαγικά και αποφασιστικά τη ζωή της. Στριφογυρίζοντας τη γοητεία της δημιουργίας από τη δύναμη της τέχνης της ενώ βρισκόταν σε περιπετειώδεις αναζητήσεις στον ευρύτερο κόσμο τις δεκαετίες του 1950 και του 1960, από το Τόκιο στη Νέα Υόρκη, άρχισε να ξετυλίγει το ταλέντο της. Είναι η καλλιτέχνις που έχει δώσει μια «γεύση του άπειρου» στα έργα τέχνης της και  έχει αναδειχθεί ίσως ως η κατεξοχήν παγκόσμια καλλιτέχνις της 21ου Αιώνα και σίγουρα η πιο επιτυχημένη εν ζωή, γυναίκα καλλιτέχνης.

Η τελευταία φορά που ο οίκος Louis Vuitton συνάντησε τη μαγεία της Yayoi Kusama ήταν το 2012. Ωστόσο, αυτή η σχέση δεν τελείωσε ποτέ – 10 χρόνια μετά, εξελίχθηκε και επεκτάθηκε. Η Louis Vuitton έχει μακρά ιστορία συνεργασίας με καλλιτέχνες, η οποία χρονολογείται πριν από σχεδόν έναν αιώνα, όταν ο εγγονός του ομώνυμου ιδρυτή της μάρκας, Gaston-Louis Vuitton, άρχισε να αναθέτει σε καλλιτέχνες να δημιουργήσουν βιτρίνες και έργα για τα ίδια τα καταστήματα. Αυτή η ώθηση ταξίδεψε στο χρόνο και είχε ακόμη μεγαλύτερη απήχηση στη σύγχρονη εποχή. Από το 1988, ο Maison έχει προσκαλέσει μερικά από τα μεγαλύτερα ονόματα της τέχνης και του σχεδιασμού να συνεργαστούν, συμπεριλαμβανομένων των Sol LeWitt, Richard Prince, Takashi Murakami και Jeff Koons μεταξύ άλλων. Εδώ, τα υπογεγραμμένα αντικείμενα, τα μοτίβα και οι φαντασιώσεις του άπειρου της Kusama καταλαμβάνουν το Maison και όλες τις κατηγορίες προϊόντων του: από τσάντες μέχρι ανδρικά ρούχα, γυναικεία ενδύματα σε γυαλιά ηλίου, αρώματα σε παπούτσια και αξεσουάρ.

Σύμφωνα με τις προηγούμενες καλλιτεχνικές συνεργασίες της Louis Vuitton, η συνάντηση μεταξύ του Maison και της Yayoi Kusama βασίζεται στην ειλικρίνεια και πάνω απ ‘όλα, στην αμοιβαία εκτίμηση της τέχνης και της αριστείας έναντι του κοινού τόπου. Στη Louis Vuitton, όταν πρόκειται για τη μαγεία της κατασκευής αντικειμένων, όλα είναι πιθανά.

Ίσως είναι πιο κατάλληλο που αυτή η ενσάρκωση της δημιουργικής ανταλλαγής Louis Vuitton και Kusama ξεκινά από εκεί που σταμάτησε η συζήτηση του 2012, με ένα δώρο. Ένα δώρο που καλύπτει πλήρως τους δύο κόσμους τους. Το 2012, η Yayoi Kusama πήρε ένα από τα πιο διαχρονικά και μαγικά από τα εμβληματικά αντικείμενα του Maison και το έκανε δικό της – ζωγράφισε στο χέρι ένα μπαούλο Louis Vuitton με τα χαρακτηριστικά πουά της, κουκκίδες που για την Kusama αντιπροσωπεύουν το άπειρο.

Είναι ένα ακριβές αντίγραφο αυτών των κουκκίδων, μια αληθινή αναπαράσταση του χεριού της Kusama που είναι ένα από τα πολλά πράγματα στο έργο που έχει αμφισβητήσει και προωθήσει το savoir-faire του Maison. Κάθε ενσάρκωση των πουά έχει προεδρεύσει προσωπικά από την Kusama –όπως και όλα τα πολλά και ποικίλα αντικείμενα του έργου– που μετακινούνται με ακρίβεια στο πλησιέστερο χιλιοστό, οι πινελιές αντηχούν με απίστευτη λεπτομέρεια με την υφή και το βάρος τους ανέπαφα. Είναι σε αυτή την αναζήτηση του άπειρου μέσα από την τέχνη που τόσο ο Louis Vuitton όσο και η Yayoi Kusama είναι τελικά ενωμένοι. Είναι στην κατασκευή μαγικών αντικειμένων που ξεπερνούν τον χώρο και τον χρόνο που και οι δύο ασχολούνται και αναγνωρίζουν ο ένας τον άλλον. Εδώ είναι που τόσο ο Louis Vuitton όσο και η Yayoi Kusama θέλουν το άτομο που έχει τέτοια αντικείμενα να νιώσει τόσο τη φροντίδα όσο και τη συναισθηματική επένδυση που χρειάστηκε για να τα φτιάξει: να γίνει μέρος της ιστορίας τους…που εκτείνεται στο άπειρο.

Οι συλλογές

Πότε η μόδα υπερβαίνει τη μόδα; Ίσως όταν είναι φτιαγμένη με γνώμονα την αιωνιότητα και το άπειρο. Στις συλλογές του έργου η ιδέα του πολλαπλασιασμού είναι πρωταρχικής σημασίας. Τα κλιμακωτά μοτίβα, οι ιδιότητές τους και η έννοια του απείρου που αντικατοπτρίζονται στην επεκτατικότητα των συλλογών, σαρώνουν τα εμβληματικά κομμάτια του Maison και τα μεταμορφώνουν στην πορεία, αντικατοπτρίζουν τη διαδικασία και τα θέματα της Kusama ενώ δοκιμάζουν και προάγουν τα όρια του savoir του Louis Vuitton. . Και είναι ίσως στην αποθέωση της χειροτεχνίας που η ιδέα του αιώνιου υπάρχει τόσο για τον Louis Vuitton όσο και για την Yayoi Kusama.

Ταυτόχρονα, υπάρχει μια ιδέα για το πώς το άπειρο μπορεί να μεταφραστεί, πώς μπορεί να φτάσει τους ανθρώπους και να λειτουργήσει στην καθημερινότητα, πώς αγγίζει τους ανθρώπους και τους μεταμορφώνει.

Περιλαμβάνοντας τόσο τον κόσμο των γυναικών όσο και των ανδρών μέσα από έτοιμα ρούχα, τσάντες, παπούτσια, αξεσουάρ, αποσκευές και μπαούλα και αρώματα, το Drop 2 αυτής της καλλιτεχνικής συνεργασίας εξερευνά σε ακόμη μεγαλύτερο εύρος τα γραφικά και χαρούμενα μοτίβα και τα κίνητρα της Yayoi Kusama. Από το PUMKINS έως το FLOWERS, το FACES έως το INFINITY DOTS και το NETS, αυτές οι τελευταίες δημιουργίες θα είναι διαθέσιμες στα καταστήματα Louis Vuitton από τις 31 Μαρτίου 2023.

Διάβασε επίσης:

Η Louis Vuitton x Yayoi Kusama ανοίγουν το Garage Traversi μετά από 20 χρόνια στο Μιλάνο

Ο οίκος Louis Vuitton συνεργάζεται μετά από 11 χρόνια ξανά με τη μεγάλη Γιαπωνέζα καλλιτέχνιδα Yayoi Kusama και ανοίγουν μετά από 20 χρόνια τον εμβληματικό χώρο Garage Traversi στο Μιλάνο. Η Louis Vuitton επικοινωνεί σε κάθε γωνιά του κόσμου αυτή τη συλλογική προσπάθεια, και κάνει νέο της σπίτι το πρώτο πολυώροφο γκαράζ του Μιλάνου που βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την Piazza San Babila.

bella hadid τσάντες
Instagram/@louisvuitton

Ο χώρος ήταν κλειστός για 20 χρόνια κι επιστρέφει στην πόλη πλήρως ανακαινισμένος, ενώ παραμένει ένα σημαντικό σύμβολο της ορθολογιστικής αρχιτεκτονικής που σχεδίασε ο Giuseppe de Min. Το Garage Traversi υποδέχεται έτσι το διάσημο μονόγραμμα, αφιερώνοντας το ισόγειο και τον δεύτερο όροφο στη λιανική πώληση, ενώ ο πρώτος όροφος φιλοξενεί τα ειδικά έργα της μάρκας, συμπεριλαμβανομένων των εντυπωσιακών pop-ups και των καλλιτεχνικών εκθέσεων.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μαντήλια αξεσουάρ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μακρύ φόρεμα με σακάκιDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top