Now Reading
Desserto: Ένα vegan δερμάτινο ύφασμα φτιαγμένο από κάκτους

Desserto: Ένα vegan δερμάτινο ύφασμα φτιαγμένο από κάκτους

Ιωάννα Σαλαμουρα
βιολογικό δέρμα

2 Μεξικανοί καινοτόμοι ανακάλυψαν το Cactus Leather, το νεότερο φιλικό προς το περιβάλλον ύφασμα.

Κι ενώ η ρύπανση στο περιβάλλον αυξάνεται, η θερμοκρασία του πλανήτη συνεχίζει να ανεβαίνει, βιομηχανίες συνεχίζουν να παράγουν πλαστικά, στο βάθος του τούνελ αυτής της ανελέητης κακοποίησης του πλανήτη μας αχνοφαίνονται κάποιες φωτεινές προσπάθειες. Το όνομα αυτής της προσπάθειας λέγεται Desserto κι έρχεται από το Μεξικό.

Η καινοτομία αυτή έχει φέρει καλά νέα στον κόσμο της μόδας, και όχι μόνο, καθώς μετατρέπει τα φύλλα κάκτου nopal σε βιολογικό, απόλυτα φυσικό δέρμα χωρίς σκληρότητα. Το Desserto είναι το πρώτο δέρμα με βάση τον κάκτο στην αγορά και το υλικό έχει τη δυνατότητα να κάνει τη βιομηχανία vegan δέρματος πολύ πιο βιώσιμη.

vegan δέρμα
instagram @insidehistory

Οι εφευρέτες και οι κάκτοι

Ο Adrián López Velarde και ο Marte Cázarez έκαναν το ντεμπούτο τους στην καινοτόμο επωνυμία Desserto, που δημιουργήθηκε από την εταιρεία τους Adriano Di Marti, στη Διεθνή Έκθεση Δέρματος Lineapelle το 2019 στο Μιλάνο. Την ίδια χρονιά το προιόν παρουσιάστηκε  και στο RawAssembly, που είναι μια εκδήλωση προμήθειας βιώσιμων πρώτων υλών στην Αυστραλία. Η Vogue Australia ανέφερε ότι το Desserto είναι μια μάρκα που σίγουρα θα γράψει ιστορία.

Όπως αναφέρθηκε από τη Fashion United στο greenmatters.com, το δέρμα κάκτου Desserto είναι οργανικό, μερικώς βιοδιασπώμενο, μαλακό, ανθεκτικό και αρκετά υψηλής ποιότητας ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ρούχων, αξεσουάρ, επίπλων, ακόμη και εσωτερικών χώρων αυτοκινήτων. «Μετά από 2 χρόνια έρευνας και ανάπτυξης, καταφέραμε να παράγουμε ένα κατάλληλο υλικό που συμμορφώνεται με τα χαρακτηριστικά και τις τεχνικές/μηχανικές προδιαγραφές που απαιτούνται από τις βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ζωικό ή συνθετικό δέρμα», δήλωσε ο συνιδρυτής και αντιπρόεδρος Adrián López Velarde στη Fashion United.

βιολογικό δέρμα
desserto.com.mx

Ο López Velarde και ο Cázarez σκέφτηκαν την ιδέα για το Desserto καθώς η κρίση της ρύπανσης από πλαστικά αυξάνεται. Όπως εξηγείται από τη Fashion United, οι 2 καινοτόμοι ενδιαφέρθηκαν από τον κάκτο nopal επειδή αναπτύσσεται σε αφθονία σε όλο το Μεξικό και δεν χρειάζεται νερό για να αναπτυχθεί. Πέρασαν τα τελευταία χρόνια κάνοντας έρευνα και ανάπτυξη και τελικά κατάλαβαν πώς να μετατρέψουν τα φύλλα κάκτου nopal στο τέλειο δέρμα με βάση τον κάκτο.

βιολογικό δέρμα
desserto.com.mx

Οι López Velarde και Cázarez δεν σχεδιάζουν να φτιάξουν τα δικά τους προϊόντα, αλλά ασχολούνται με το να πουλήσουν το ύφασμα σε άλλους σχεδιαστές και επωνυμίες μόδας. «Είναι η κατάλληλη στιγμή να προσφέρουμε αυτήν την εναλλακτική, γιατί όχι μόνο οι βιομηχανίες ενδιαφέρονται για νέα υλικά όπως αυτά, αλλά και όλο και περισσότεροι τελικοί καταναλωτές απαιτούν υλικά φιλικά προς το περιβάλλον», δήλωσε ο López Velarde στην Fashion United.

βιολογικόδέρμα
desserto.com.mx

Οι πρόκλησεις και η μόλυνση του περιβάλλοντος από τα ζώα

«Η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίσαμε είναι να βρούμε έναν τρόπο να κάνουμε τα υλικά μας προσβάσιμα για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, επειδή μερικές φορές οι ελάχιστες ποσότητες αγοράς αποτελούν εμπόδιο για αυτές», δήλωσε ο López Velarde. «Γι’ αυτό προσπαθούμε πάντα να έχουμε ένα απόθεμα ώστε να μπορούν να αγοράζουν μικρές ποσότητες και συνεργαζόμαστε επίσης με πιθανούς προμηθευτές που μπορούν να κάνουν τα υλικά μας διαθέσιμα σε όλους».

Τα περισσότερα vegan δερμάτινα είδη είναι κατασκευασμένα από πλαστικό, είτε από PVC (πολυβινυλοχλωρίδιο) είτε από PU (πολυουρεθάνη), τα οποία περιέχουν και τοξικά χημικά, φθαλικές ενώσεις και ίχνη δισφαινόλης Α. Αυτά τα είδη δεν είναι βιοδιασπώμενα και συχνά καταλήγουν σε χωματερές όταν δε φοριούνται πια. Έτσι η αγορά δερμάτινων vegan, ακόμη και αν είναι με βάση το πλαστικό, εξακολουθεί να είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον από τα δερμάτινα είδη που προέρχονται από ζώα, για διάφορους λόγους. Πρώτον, απαιτούνται πολλοί πόροι για την εκτροφή ζώων για δέρμα, συμπεριλαμβανομένων τεράστιων ποσοτήτων γης, νερού και ζωοτροφών. Επίσης, τα ζώα και ειδικά οι αγελάδες που χρησιμοποιούνται συχνά για δέρμα, εκπέμπουν σημαντικές ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου του θερμοκηπίου και τα περιττώματα τους μολύνουν τον αέρα, το έδαφος και τις υδάτινες οδούς, θέτοντας σε κίνδυνο τις τοπικές κοινότητες, σύμφωνα με το NRDC.

βιολογικό δέρμα
desserto.com.mx

Για να μην αναφέρουμε, ότι το δέρμα από τα ζώα δεν είναι τόσο «φυσικό» υλικό λόγω της πεξεργασίας που του κάνουν. Μετά τη σφαγή των ζώων, το δέρμα τους υποβάλλεται σε επεξεργασία με μαυριστικούς παράγοντες, όπως φορμαλδεΰδη και χρώμιο, τα οποία η EPA την έχει κατατάξει ως καρκινογόνα για τον άνθρωπο, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία. Εξαιτίας όλων των χημικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για το μαύρισμα του δέρματος, το υλικό είναι στην πραγματικότητα γεμάτο με πάρα πολλές χημικές ουσίες για να μπορέσει να βιοδιασπαστεί κάποτε.

βιολογικό δέρμα
desserto.com.mx

Όπως είπε η Stella McCartney σε συνέντευξη της στη Vogue: «Ένα ζώο αποσυντίθεται όταν είναι φυσικό, αλλά μετά από όλες τις χημικές επεξεργασίες που εφαρμόστηκαν σε μια δερμάτινη τσάντα, δεν πρόκειται να αποσυντεθεί στην γκαρνταρόμπα σας. Αυτό το προϊόν παραμένει ζωντανό λόγω των χημικών ουσιών που του έχουν βάλει — γιατί αν είχατε απλώς ένα νεκρό ζώο στην ντουλάπα σας, θα ήταν μια πολύ διαφορετική κατάσταση».

Και εκτός από τις μειωμένες περιβαλλοντικές επιπτώσεις από την αγορά vegan δέρματος, ειδικά μιας βιοδιασπώμενης επιλογής όπως το δέρμα κάκτου, είναι επίσης πιο φιλικό προς τα ζώα καθώς δεν χρειάζεται να σκοτωθούν ζώα για να κατασκευαστεί δέρμα vegan. Επίσης υπάρχουν και άλλες εταιρείες που κατασκευάζουν αντίστοιχα υλικά όπως η Piñatex που χρησιμοποιεί φύλλα ανανά για να φτιάξει vegan δέρμα. Ας σταματήσουμε την αγορά δερμάτινων όσο μπορούμε ή μπορούμε να αγοράσουμε μεταχειρισμένα, τόσο για δέρματα με βάση τα ζώα όσο και για vegan δέρματα.

βιολογικό δέρμα
instagram @desserto.pelle

Διάβασε επίσης:

Vegan vs leather. Τι πρέπει να γνωρίζουμε αν πρόκειται να αγοράσουμε δερμάτινα

Το δέρμα χρησιμοποιείται εδώ και χιλιετίες. Ερευνητές έχουν βρει στοιχεία για εργαλεία επεξεργασίας δέρματος που κατασκευάστηκαν από την εποχή του Νεάντερταλ και χρονολογούνται πάνω από 40.000 χρόνια πριν.

ΔΕΡΜΆΤΙΝΟ ΣΎΝΟΛΟΕίναι ενδιαφέρον ότι ένα παρόμοιο εργαλείο χρησιμοποιείται ακόμη και σήμερα από εταιρείες όπως η Hermès, η οποία κατασκευάζει πολυτελή δερμάτινα είδη. Το υλικό αυτό είναι βασικό για διάφορες χρήσεις εδώ και αιώνες και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς το γιατί.

Εδώ θα διαβάσεις τι πρέπει να γνωρίζεις.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η SS'24 της Carolina Herrera εμπνέεται από την αιώνια Αμερικανίδα μούσα Carolyn Bessette-Kennedy
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Καλώς ήρθατε στον κήπο Balmain»: Έτσι οραματίστηκε ο Olivier Rousteing την άνοιξη-καλοκαίρι 2024Dnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr