Now Reading
Δαχτυλίδι Chevalier: Η ευγενής σφραγίδα που βλέπει στην αιωνιότητα

Δαχτυλίδι Chevalier: Η ευγενής σφραγίδα που βλέπει στην αιωνιότητα

Avatar photo

Αν υπάρχει ένα δακτυλίδι με ιστορία αυτό είναι το chevalier.

Τα δακτυλίδια αποτελούν ένα βασικό κόσμημα στα γυναικεία χέρια. Πολλές από εμάς φοράμε συγκεκριμένα δακτυλίδια και σπάνια τα αλλάζουμε, ενώ σε άλλες από εμάς, αρέσει η καθημερινή αλλαγή τους, κάτι που κάνουμε και με τα υπόλοιπα κοσμήματα που φοράμε.

Τα δακτυλίδια λένε μια μικρή ιστορία για εμάς. Κι αν ξεχωρίζει ή μπορεί να μας χαρακτηρίσει ένας τύπος δακτυλιδιού αυτό είναι το Chevalier. Το Chevalier είναι από μόνο του ένα ιδιαίτερο κόσμημα. Κάθε κόσμημα είναι ένα σύμβολο και συχνά γίνεται το απτό σημάδι μιας στιγμής στη ζωή μας: γίνεται «μάρτυρας» της προσωπικότητας μας και του τρόπου ύπαρξης μας.

Η ιστορική προέλευση των δαχτυλιδιών Chevalier

Τα συγκεκριμένα δακτυλίδια επανήλθαν στη μόδα και προτάθηκαν εκ νέου από τους καλύτερους οίκους μόδας και κοσμημάτων, αλλά το δακτυλίδι σφραγίδας έχει τις ιστορικές του ρίζες στην Αίγυπτο και τη Μικρά Ασία πριν από 3.000 χρόνια. Aς ταξιδέψουμε στην εποχή των Φαραώ και των cartouche.

Τα cartouche των Φαραώ της Αρχαίας Αιγύπτου

Το cartouche του Φαραώ, ήταν ένα ιερογλυφικό που οριοθετούταν από ένα συμβολικό οβάλ σχήμα και μέσα στο οποίο αναφερόταν το όνομα του ηγεμόνα. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως ο πρόγονος της ίδιας της σφραγίδας. Οι Φαραώ είχαν ακόμη άλλα δύο cartouche: ένα με το όνομα της γέννησης τους και ένα με το όνομα της στέψης τους, καθώς οι Φαραώ ήταν και οι επίγειοι θεοί. Τα cartouche επικολλούνταν στα έργα που αποδίδονταν στον συγκεκριμένο Φαραώ που ήθελε να είναι ο αιώνιος μάρτυρας, αφενός της  προσωπικότητας του και αφετέρου των έργων που έκανε. O βασικός παράγοντας αυτής της σφραγίδας ήταν η εξατομίκευση.

Μεσαίωνας: Η σφραγίδα του ευγενούς σε βουλοκέρι

Στον Μεσαίωνα το δαχτυλίδι του ιππότη (στα γαλλικά chevalier σημαίνει ιππότης) βρίσκει τη μέγιστη έκφραση του. Σε μια εποχή που λίγοι άνθρωποι μπορούσαν να διαβάσουν, η ελίτ μετέδιδε τη θέση της στο λαό μέσω των συμβόλων. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι σε αυτές τις εποχές στις εκκλησίες ανθίζουν οι τοιχογραφίες και οι συμβολικές εικόνες. Ο απλός λαός δε μπορούσε να διαβάσει, τα βιβλία επίσης ήταν σπάνια έτσι η Βίβλος και τα Ευαγγέλια αναπαρίστανται μέσω εικόνων, σε τοίχους ή σε καμβά, ώστε να μπορούν όλοι να τα καταλάβουν. Υπάρχει επίσης η ανάγκη σε αυτή την εποχή να επικυρώνονται έγγραφα ή να εξακριβώνεται η προέλευση τους: ποια καλύτερη λύση λοιπόν από ένα σύμβολο που αντιπροσωπεύει «το αυθεντικό θέλημα» του Κυρίου; Αυτό το σύμβολο λοιπόν είναι το Chevalier.

Εδώ το δαχτυλίδι του ιππότη σφραγίζει με βουλοκέρι για να πιστοποιήσει την αυθεντικότητα επιστολών, διαταγμάτων και διαθηκών. Έτσι, η σφραγίδα του δαχτυλιδιού αυτού είναι μια εγγύηση αυθεντικότητας που μπορεί να κατανοήσει ο καθένας, συμπεριλαμβανομένων και των κακοποιών.

Ένα προσωπικό και μοναδικό κόσμημα

Για τα πρώτα δαχτυλίδια με τη σφραγίδα αυτού του τύπου, πιστεύεται πως καταστρεφόταν ή θαβόταν με τον ιδιοκτήτη του. Αυτό συμβαίνει ακόμη και σήμερα κατά τον θάνατο ενός Ποντίφικα, όπου αυτό το δαχτυλίδι φέρει τα σύμβολα και τα αρχικά του πατέρα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν τη σημασία, την εξατομίκευση και τη μοναδικότητα ενός τέτοιου συμβόλου.

Η παράδοση του Οίκου

Με την πάροδο του χρόνου το Chevalier γίνεται το οικόσημο της αριστοκρατικής οικογένειας και αρχίζει να μεταβιβάζεται από πατέρα σε γιο. Αν θέλουμε πραγματικά να είμαστε ακριβείς, η πλήρης σφραγίδα παραδίδεται στον μεγαλύτερο γιο (στον οποίο παραδίδεται και ο τίτλος του ευγενούς), ενώ στα υπόλοιπα παιδιά παραδίδεται ένα απλουστευμένο οικόσημο, που προσδιορίζει τον βαθμό σπουδαιότητας τους μέσα στην οικογένεια.

Ανδρικά ή γυναικεία Chevalier;

Τα δαχτυλίδια αυτά ήταν ανδρική αποκλειστικότητα. Όμως το έμβλημα αυτού του κοσμήματος με αρχικά, είναι η μέγιστη έκφραση του «ad personam», διότι συμβολίζουν το όνομα μας και την ταυτότητα μας. Σε όλα αυτά να προσθέσουμε τη χαρακτηρισμένη γυναικεία προίκα για γούστο και φινέτσα, κι έτσι πήραμε αυτό το προϊόν, προσθέτοντας πολύτιμους λίθους, και του προσδώσαμε επιπλέον μεγαλοπρέπεια. Έτσι, σήμερα δεν έχει πλέον νόημα να μιλάμε για Chevalier για τον άνδρα ή για τη γυναίκα, αλλά για έναν τρόπο ύπαρξης ή μια στιγμή που πρέπει να θυμόμαστε, μια εικονογραφική συσχέτιση μεταξύ του κοσμήματος και του ατόμου που το φοράει.

Πώς και πού πρέπει να φοριέται το δαχτυλίδι Chevalier

Η παράδοση υποδεικνύει ότι το δαχτυλίδι αυτό  πρέπει να φοριέται από τον άνδρα στο παράμεσο δάχτυλο και από τη γυναίκα στο μικρό δάχτυλο. Επίσης, δεν υπάρχει καν ένα τυπικό σχήμα δαχτυλιδιού Chevalier αλλά υπάρχει μόνο το προσωπικό στιλ και ο τρόπος που το εκφράζουμε. Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα σχήματα ωστόσο είναι το τετράγωνο, το οβάλ και το κυκλικό.

 Τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα υλικά

Ο χρυσός και το ασήμι είναι αυτά που ξεχωρίζουν σα μέταλλα καθώς προσφέρονται για χάραξη και δημιουργία του οικόσημου ή του αρχικού ονόματος. Παραλλαγές μπορεί να είναι τα δαχτυλίδια σφραγίδας με χάραξη και μετέπειτα τοποθέτηση διαμαντιών (λευκών ή μαύρων) που δημιουργούν ένα σχέδιο, ένα γράμμα ή ένα μονόγραμμα. Το πιο κλασικό και ιστορικό τέτοιο δαχτυλίδι  παραμένει σίγουρα εκείνο με χαραγμένη πέτρα. Οι πέτρες σε αυτή την περίπτωση μπορεί να είναι καρνεόλη, λάπις λάζουλι, αχάτης, όνυχας ή η καμέα.

Όπως και να έχει η τελική επιλογή είναι δική σου. Φορώντας ένα τέτοιο δαχτυλίδι κάνεις ένα statement, καθώς συμβολίζει την ευγένεια, την τιμή και επισφραγίζει κατά κάποιο τρόπο το ποια είσαι.

(Πηγή: eredijovon.com)

Διάβασε επίσης:

Πώς να δημιουργήσεις layering με τα κολιέ σου

Από τα αγαπημένα μας κοσμήματα (όχι πως όλα δεν είναι αγαπημένα), τα κολιέ πάντα έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά μας. Θα στολίσουν το γυμνό λαιμό μας σε μια βραδινή εμφάνιση, θα χρωματίσουν ευχάριστα ένα μονότονο και μουντό σε χρώματα ντύσιμο ή και το αντίθετο. Με τα κολιέ έχουμε μια άλλη σχέση.

Πολλές από εμάς επιλέγουμε τολμηρά, χοντρά κολιέ με γεωμετρικά σχήματα και έντονα χρώματα που κάνουν από μόνα τους μεγάλη αίσθηση. Οι πιο λεπτεπίλεπτες αλυσίδες φαίνονται πολύ λίγες σε σύγκριση με τα μεγάλα κολιέ αλλά εννοείται τα λεπτά κολιέ έχουν μια ειδική θέση στο λαιμό μας, αν ειδικά βάλεις πολλές λεπτές αλυσίδες μαζί θα δημιουργήσεις ένα πανέμορφο αποτέλεσμα. Πάμε να δούμε μερικά tips για το πως θα κάνεις ένα όμορφο layering.

Δες εδώ τις προτάσεις!

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μελιτά τζένη
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top