Now Reading
Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

Avatar photo
γονείς αγκαλιάζουμε παιδι

Όταν είσαι γονιός νιώθεις μοναδικά συναισθήματα όπως αγάπη και αφοσίωση, αλλά επίσης πυροδοτούνται κάποιες φορές και αρνητικά όπως η αγανάκτηση και ο θυμός.

Το να είσαι γονιός χρειάζεται υπομονή η οποία με τον καιρό θα γίνει πιο απαιτητική καθώς μεγαλώνει το μωρό σου και γίνεται παιδί. Κάθε στιγμή που θα περάσετε με το παιδί σας, από την ετοιμασία του για το σχολείο μέχρι τον τρόπο που θα κοιμηθεί, απαιτούν όλα την ικανότητα να παραμείνετε ήρεμοι και συγκεντρωμένοι σε στιγμές που ίσως νιώσετε απογοήτευση.

«Πολλοί άνθρωποι σκέφτονται «απλώς δεν είμαι υπομονετικός, και έτσι είναι», λέει η Sarah A. Schnitker, Ph.D, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Baylor που μελετά την υπομονή. Αλλά δεν είναι ακριβώς έτσι. Η υπομονή είναι μια δεξιότητα που μπορεί να αποκτηθεί — και είναι εξαιρετικά χρήσιμη για τους γονείς και όλους τους άλλους.

Διάβασε παρακάτω μερικούς απλούς τρόπους αλλά παράλληλα αποτελεσματικούς για να βελτιώσεις την υπομονή σου με την πάροδο του χρόνου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

1. Εξασκήσου στη «Γνωστική Επαναξιολόγηση»

Η ανυπομονησία συχνά οδηγείται από αρνητικές ή καταστροφικές σκέψεις. Η Schnitker λέει ότι η γνωστική επανεκτίμηση, η πρακτική της επανευθυγράμμισης των σκέψεών μας με την πραγματικότητα, μπορεί να μας βοηθήσει να βγάλουμε το πλεονέκτημα όταν αισθανόμαστε ανυπόμονοι. Για να το πετύχεις αυτό πάρε μια διαφορετική προοπτική από τη δική σου όταν αισθάνεσαι αυτό το συναίσθημα. Για παράδειγμα, αν αισθάνεσαι ανυπόμονη για τη συνεχή γκρίνια του μικρού σου, σκέψου πώς μπορεί να αισθάνονται όταν δεν μπορούν να έχουν αυτό που θέλουν.

2. Σκέψου τακτικά τις δύσκολες στιγμές

Δεν είναι πάντα εύκολο (ή ακόμα και δυνατό) να ανακτήσεις την υπομονή σε δύσκολες στιγμές και κάθε γονιός χάνει κατά καιρούς την ψυχραιμία του. Για να βοηθήσετε τον εαυτό σας να μάθει από αυτά τα λάθη, ο Schnitker λέει ότι είναι σημαντικό να αφιερώσετε χρόνο για να τα σκεφτείτε. Αφού τα παιδιά σας κοιμηθούν, αναρωτηθείτε πώς πήγε η μέρα. Ποιο ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι της ημέρας, τι ένιωθες εκείνη τη στιγμή και πώς θα ήθελες να το αντιμετωπίσεις διαφορετικά; «Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να εξασκήσετε έναν διαφορετικό τρόπο σκέψης και να αποφασίσετε πώς να χειριστείτε διαφορετικά τα πράγματα στο μέλλον», λέει.

3. Σκέψου πριν αντιδράσεις

Μόλις αφιερώσεις λίγο χρόνο για να σκεφτείς πώς θέλεις να αντιδράσεις όταν οι καταστάσεις δοκιμάζουν την υπομονή σου, μπορεί να σε βοηθήσει να κάνεις ένα σχέδιο. Η Schnitker συνιστά τη χρήση δηλώσεων «αν/πότε»: Για παράδειγμα, θα μπορούσες  να αποφασίσεις, «Αν το παιδί μου δεν θέλει να κοιμηθεί ενώ είναι η ώρα του ύπνου, θα του δώσω χρόνο για να ηρεμήσει».

Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

4. Προσδιόρισε τα ερεθίσματα σου

Ανεξέλεγκτα εξωτερικά σενάρια μπορεί να παίζουν ρόλο στην απώλεια της υπομονής, αλλά η απώλεια της ψυχραιμίας σου περιλαμβάνει εσωτερικά ερεθίσματα. Η Pauline Yeghnazar Peck , PhD, ψυχοθεραπεύτρια με έδρα την Καλιφόρνια, προτείνει να κάνεις μια λίστα με κοινά σενάρια που σε κάνουν πιο ευερέθιστη, ώστε να μπορείς να κάνεις ένα σχέδιο για να τα βγάλεις πέρα ​​πριν από τη στιγμή που συνήθως χάνεις την υπομονή σου.

5. Σκέψου τον σκοπό σου

Όταν δυσκολεύεσαι να είσαι υπομονετική ειδικά με τα παιδιά σου, η Schnitker προτείνει να κάνεις σμίκρυνση και να κάνεις μερικές σημαντικές ερωτήσεις στον εαυτό σου. Για παράδειγμα: Ποιοι ελπίζεις να γίνουν τα παιδιά σου; Ποιες αξίες θέλεις να τους δώσεις; Τι είδους αναμνήσεις θέλεις να έχουν από εσένα αργότερα στη ζωή;

Μπορείς να αναλογιστείς τον σκοπό σου ως γονέα τη στιγμή ή μετά το γεγονός, επεξεργαζόμενοι τον σύντροφό σου ή γράφοντας ημερολόγιο. Το σημαντικό είναι να δώσεις στον εαυτό σου την ευκαιρία να θυμηθεί τους στόχους σου ως γονέας — και πώς η υπομονή μπορεί να συμβάλει στον μεγαλύτερο σκοπό σου να εμφυσήσεις τις αρχές σου στα παιδιά σου.

Είσαι νέος γονιός; Μάθε με ποιους τρόπους θα γίνεις πιο υπομονετικός με το παιδί σου

6. Ενσωμάτωσε το Mindfulness στη ρουτίνα σου

Στην ουσία, η ανυπομονησία σημαίνει ότι δυσκολεύεσαι να ανεχθείς δύσκολες καταστάσεις. Ο διαλογισμός ενσυνειδητότητας, που σε διδάσκει πώς να υπάρχεις στην παρούσα στιγμή χωρίς κρίση ή αξιολόγηση, μπορεί να σε βοηθήσει να βελτιώσεις την υπομονή σου με την πάροδο του χρόνου.

«Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η ενσυνειδητότητα είναι η χαλάρωση και, ενώ αυτό μπορεί να είναι ένα υποπροϊόν, στην ουσία βλέπεις περισσότερο τι συμβαίνει και δεν αντιδράς αμέσως», λέει ο Peck και προσθέτει: «Βοηθά στην επιμήκυνση του χρόνου και του χώρου μεταξύ του συμβάντος ενεργοποίησης και της απάντησής σας».

Δοκίμασε να κατεβάσεις  μια εφαρμογή διαλογισμού όπως το Headspace ή το Insight Timer και αφιέρωσε λίγα λεπτά κάθε μέρα για διαλογισμό. Κατά τη διάρκεια των διαλογισμών, πρόσεξε τι νιώθεις όταν προσπαθείς να διαλογιστείς και μετά επέστρεψε στη στιγμή. Με τον καιρό, η ικανότητά σου να επιμένεις σε καταστάσεις που απαιτούν υπομονή θα αυξηθεί. «Μπορείς να δεις μια κατάσταση, να είσαι περίεργος για το τι θα εκτυλιχθεί και να επιλέξεις πώς θα ήθελες να ανταποκριθείς», λέει ο Peck.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς να σταματήσεις τη γάτα σου να «λιμάρει» τα νύχια της στα έπιπλα σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST