Now Reading
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία Enola Holmes 2

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία πίσω από την ταινία Enola Holmes 2

Λινα Γριβογιάννη

Υπάρχουν πολλοί θαυμαστές της ταινίας Enola Holmes 2 που αναρωτιούνται και θέλουν να μάθουν αν η νέα ταινία μυστηρίου του Netflix, περιέχει ένα μικρό μυστήριο της πραγματικής ζωής. Αλήθεια η νέα ταινία βασίζεται σε πραγματική ιστορία;

Με πρωταγωνίστρια και παραγωγό την πρωταγωνίστρια του Stranger Things, Millie Bobby Brown, το Enola Holmes επικεντρώνεται στο ταξίδι της έφηβης αδελφής του διάσημου μεγάλου αδελφού, Sherlock Holmes. Φυσικά, ο Sherlock Holmes ήταν και είναι ένας φανταστικός χαρακτήρας.

Ωστόσο, ο Holmes εξακολουθούσε να είναι κατά κάποιο τρόπο πραγματικός, τουλάχιστον όσον αφορά την έμπνευσή του. Όπως αναφέρει το History.com, ο χαρακτήρας του Sherlock Holmes βασίστηκε αρχικά σε έναν καθηγητή από τον οποίο σπούδασε ο συγγραφέας Σερ Άρθουρ Κόναν Ντόιλ στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

Το Enola Holmes 2, το sequel που άρχισε να προβάλλεται στο Netflix, ξεκινά με μια κάρτα τίτλου που λέει: «Μερικά από όσα ακολουθούν είναι αλήθεια. Τα σημαντικά μέρη τουλάχιστον».

Φυσικά, αφού το είδαν αυτό, πολλοί άνθρωποι που παρακολούθησαν την ταινία -ιδιαίτερα οι νεότεροι θεατές στους οποίους απευθύνονται οι ταινίες, οι οποίοι μπορεί να μην είναι εξοικειωμένοι με την κληρονομιά του χαρακτήρα του Sherlock Holmes – υπέθεσαν ότι το Enola Holmes 2 βασίζεται σε αληθινή ιστορία.

Τι εννοούσαν λοιπόν ο σκηνοθέτης Harry Bradbeer και ο σεναριογράφος Jack Thorne  όταν συμπεριέλαβαν αυτή την κάρτα τίτλου «αληθινή ιστορία» στην αρχή του Enola Holmes 2;

Βασίζεται το Enola Holmes 2 σε αληθινή ιστορία;

Όχι ακριβώς… αλλά «περίπου». Κανένας από τους κύριους χαρακτήρες του Enola Holmes 2 δεν βασίζεται σε πραγματικά πρόσωπα. Η  νέα υπόθεση της Enola εμπνεύστηκε από την αληθινή ιστορία της εργατικής ακτιβίστριας Sarah Chapman και της απεργίας των κοριτσιών των σπίρτων το 1888. Αλλά δεν είναι καθόλου ακριβής απόδοση της ιστορίας της Chapman.

Ποια είναι η Sarah Chapman από το Enola Holmes 2;

Στην ταινία, Sarah Chapman είναι το όνομα ενός αγνοούμενου κοριτσιού που η ντετέκτιβ Enola Holmes προσλαμβάνεται να βρει. Η αδελφή της Sarah λέει ότι εκείνη εξαφανίστηκε αφού κατηγορήθηκε για κλοπή στη δουλειά της σε ένα εργοστάσιο σπίρτων, το οποίο αυτή τη στιγμή βιώνει μια επιδημία του θανατηφόρου ιού του τύφου. Στο τέλος της ταινίας -προειδοποίηση spoiler– η Enola ανακαλύπτει ότι η Sarah Chapman κρύφτηκε αφού ανακάλυψε ότι μια νέα ουσία που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των σπίρτων, ο λευκός φώσφορος, σκότωνε τους εργάτες του εργοστασίου και όχι ο τύφος.

 

Η Sarah και οι φίλοι της σχεδίαζαν να εκθέσουν το εργοστάσιο ότι έθετε εις γνώσει του σε κίνδυνο τους εργάτες, χρησιμοποιώντας αυτή τη νέα, φτηνή ουσία για την κατασκευή σπίρτων, ώστε να αυξήσει τα κέρδη του. Όταν η αλήθεια για το εργοστάσιο αποκαλύπτεται, η Sarah και η Enola πείθουν τους εργάτες να απεργήσουν.

Στην αληθινή ιστορία, η Sarah Chapman ήταν μια εργατική ακτιβίστρια που όντως βοήθησε στην οργάνωση μιας εργατικής απεργίας το 1888, στο εργοστάσιο κατασκευής σπίρτων όπου εργαζόταν. Η απεργία έγινε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για μια πληθώρα άδικων συνθηκών εργασίας, όπως πολλές ώρες εργασίας, μικρή αμοιβή και, σύμφωνα με την αναφορά της δισέγγονης της Chapman στον ιστότοπο του Λαϊκού Μουσείου Ιστορίας, εργασία κοντά σε μια ουσία γνωστή ως λευκός φώσφορος που προκαλούσε καρκίνο.

Η Chapman ήταν μία από τις οκτώ γυναίκες που συμμετείχαν στην αρχική «Επιτροπή Απεργίας των Κοριτσιών του Σπίρτου». Σύμφωνα με την δισέγγονη της, αφού τα κορίτσια των σπίρτων δημιούργησαν συνδικάτο, η Chapman εξελέγη στη νέα συνδικαλιστική επιτροπή και ήταν η πρώτη εκπρόσωπός τους στο Διεθνές Συνδικαλιστικό Συνέδριο (TUC) τον Νοέμβριο του 1888.

Ωστόσο, εδώ περίπου τελειώνει η «αληθινή ιστορία του Enola Holmes 2». Η Chapman δεν εξαφανίστηκε ποτέ ούτε διαμόρφωσε μυστική ταυτότητα ως κυρία της υψηλής κοινωνίας, όπως φαίνεται στην ταινία. Δεν έβγαινε κρυφά με τον γιο του ιδιοκτήτη του εργοστασίου. Σύμφωνα με την δισέγγονη της, παντρεύτηκε έναν άνδρα με το όνομα Charles Dearman το 1891 και σίγουρα δεν ενεπλάκη ποτέ σε υπόθεση δολοφονίας.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Depp στις Κάννες
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top