Now Reading
Vastu Shastra ή Feng Shui: Διάλεξε όποιο θέλεις για να ρέει σωστά η ενέργεια στον χώρο σου

Vastu Shastra ή Feng Shui: Διάλεξε όποιο θέλεις για να ρέει σωστά η ενέργεια στον χώρο σου

Avatar photo
σαλόνι

Το Vastu Shastra μπορεί να σε βοηθήσει να οργανώσεις και να έχεις ηρεμία στο σπίτι σου.

Οι χώροι διαβίωσης μας έχουν σημαντική επίδραση στην ψυχική μας υγεία. Σίγουρα θα έχεις συνειδητοποιήσει πόσο περισσότερο αγχωμένη και ανήσυχη είσαι όταν βρίσκεσαι σε ακατάστατο χώρο. Επίσης πόσο εύκολα μπορείς να συγκεντρωθείς στη μελέτη ή την εργασία σου σε έναν καθαρό και οργανωμένο χώρο σε σύγκριση με έναν ακατάστατο; Το Science Direct ολοκλήρωσε μια μελέτη που αποκάλυψε τον άμεσο αντίκτυπο που έχει η ακαταστασία του σπιτιού στην ευημερία μας, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι είναι άκρως αρνητική.

Η πρόσκληση φυσικού φωτός και η αφιέρωση λίγου χρόνου κάθε μέρα στην καθαριότητα θα βελτιώσει σημαντικά τα συνολικά επίπεδα σεροτονίνης μας. Στην ινδική κουλτούρα, οι άνθρωποι ακολουθούν μια παραδοσιακή μορφή αρχιτεκτονικής που φέρνει τεράστια αξία στην ευημερία και την επιτυχία τους, γνωστή ως Vastu Shastra. Διάβασε πώς μπορείς να χρησιμοποιήσεις το Vastu Shastra για να οργανώσεις το σπίτι σου και να δώσεις στον εαυτό σου περισσότερη γαλήνη και ηρεμία.

ινδικές θεότητες

Τι είναι το Vastu Shastra;

Είναι ένας σανσκριτικός όρος που σημαίνει την επιστήμη της αρχιτεκτονικής, η Vastu Shastra προέρχεται από την Ινδία κι εμφανίστηκε κατά τη διάρκεια των Βεδικών χρόνων (μεταξύ 1500 π.Χ. και 600 π.Χ.). Σημαίνει την πνευματική σύνδεση μεταξύ ανθρώπου και κατασκευής. Η εγκυκλοπαίδεια για το Vastu Shastra εξηγεί πώς χρησιμοποιεί τα 5 στοιχεία – γη, νερό, φωτιά, αέρα και χώρο – για να συνεργαστεί με τις πέντε αισθήσεις μας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον ευημερίας. Πρόκειται για μια ινδική παράδοση που περιλαμβάνει τη χωροταξική γεωμετρία, τη διάταξη και τις μετρήσεις ενός σπιτιού. Κάθε λεπτομέρεια δημιουργεί έναν αρμονικό χώρο, από την κατεύθυνση που βλέπει ένα κτίριο μέχρι το έδαφος πάνω στο οποίο είναι χτισμένο.

Ταζ Μαχαλ

Η εύρεση της ισορροπίας μεταξύ της ζωής και του σχεδιασμού με τη φύση βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις τέσσερις βασικές κατευθύνσεις  Vastu Shastra και τις αντίστοιχες  υποκατευθύνσεις σε περιστροφή με τους πλανήτες μας. Είναι κοινή γνώση ότι ο ήλιος δύει στη δύση και ανατέλλει στην ανατολή, και αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία μιας βελτιωμένης ατμόσφαιρας. Η πιο σημαντική πρακτική του Vastu Shastra έγκειται στις οκτώ κατευθύνσεις. Η γνώση αυτών των κατευθύνσεων και πώς η καθεμία μιμείται τη σημασία θα σε καθοδηγήσει σχετικά με το πώς να οργανώσεις το σπίτι σου για πιο υγιεινή διαβίωση και αυξημένη ενέργεια.

πυξίδα

Ερμηνεία των κατευθύνσεων και υποκατευθύνσεων

Κάθε κατεύθυνση και υποκατεύθυνση αποδίδεται σε συγκεκριμένες θεότητες και ιδιότητες στον πυρήνα των ινδικών πεποιθήσεων. Σύμφωνα με τους Times of India, ο βορράς είναι αφιερωμένος στον θεό του πλούτου, τον Λόρδο Kuber. Αυτή η κατεύθυνση ενθαρρύνει την τύχη και την ανάπτυξη. Η βορειοανατολική κατεύθυνση, που κυβερνάται από τον Άρχοντα Σίβε, μιλάει για την ανάπαυση και τη δύναμη. Η ανατολή συνεχίζει αυτή την τάση και αντιπροσωπεύει την πρόοδο και την ευημερία, υπό την εποπτεία του Άρχοντα Ίντρα της βροχής. Η ανατολή είναι μια κατεύθυνση που πρέπει να παραμένει ανοιχτή, καθαρή και καλά φωτισμένη.

κρεβατοκάμαρα

Οι Times of India επισημαίνουν ότι ο νότος και η δύση έχουν αρνητική φήμη, αλλά εξακολουθούν να είναι πολύτιμες για το σπίτι μας, αν χρησιμοποιηθούν σωστά. Ο Yam, η ινδουιστική θεότητα του θανάτου, είναι αφιερωμένος στο νότο και ασχολείται με τη δικαιοσύνη και το νόμο. Οι νότιοι χώροι του σπιτιού πρέπει να παραμένουν κλειστοί για να διατηρείται η καλή ενέργεια. Ο Άρχοντας Varun της δόξας και του πεπρωμένου διοικεί τη δύση και, όπως και ο νότος, θα πρέπει να είναι λιγότερο ανοιχτός από άλλες περιοχές για την αποθήκευση θετικής ενέργειας. Τα νοτιοδυτικά – που κυβερνάται από τον Niriti – και τα νοτιοανατολικά – με επικεφαλής τον Agnidev – συμπυκνώνουν την καθαριότητα, την καθαριότητα και τη δύναμη.

Αξιοποιώντας το Vastu Shastra για να οργανώσεις το σπίτι σου

Πολλά στοιχεία της Vastu Shastra ενσωματώνονται κατά τη διαδικασία της οικοδόμησης, ωστόσο, μπορούμε να τα εφαρμόσουμε και με την αναδιάταξη του χώρου μας. Η Magic Bricks αναφέρει ότι κάθε δωμάτιο περιέχει τις απαραίτητες αρχές σχεδιασμού. Στο σαλόνι, το βόρειο και το ανατολικό τμήμα πρέπει να παραμένουν ανοιχτά. Μην τοποθετείς μεγάλα έπιπλα σε αυτές τις κατευθύνσεις και αντ’ αυτού τοποθέτησε τα στα νοτιοδυτικά για θετική ροή ενέργειας. Λέγεται ότι οι καλεσμένοι πρέπει να κάθονται στα βορειοδυτικά ή νοτιοανατολικά και ότι δεν πρέπει ποτέ να κοιτάει η τηλεόραση προς την πόρτα του δωματίου ούτε προς τα νοτιοδυτικά ή τα βορειοανατολικά.

κουζίνα

Το ντουλάπι της κουζίνας και της τραπεζαρίας θα πρέπει να βρίσκεται στα βορειοδυτικά ή νοτιοδυτικά. Αν η τρέχουσα διαρρύθμιση του σπιτιού σου δεν το επιτρέπει αυτό, τοποθέτησε 5 διαφορετικούς κόκκους στα βορειοδυτικά για να υποδηλώσεις ότι υπάρχει αρκετή τροφή στο σπίτι. Τα νοτιοανατολικά και τα δυτικά είναι οι καλύτερες θέσεις για ένα ψυγείο που ανοίγει προς τα ανατολικά. Οι κάδοι απορριμμάτων δεν πρέπει να τοποθετούνται στα βορειοανατολικά και οι τηλεοράσεις δεν πρέπει να βλέπουν προς την τραπεζαρία.

σαλόνι

Για την κρεβατοκάμαρα, το κρεβάτι συνιστάται να βρίσκεται στα ανατολικά και να μη βλέπει προς το μπάνιο για καλύτερη κυκλοφορία της μνήμης και χαλαρό ύπνο. Θα πρέπει να αποφύγεις να έχεις καθρέφτες απέναντι από το κρεβάτι– αντίθετα θα πρέπει να τοποθετούνται στο πλάι. Τέλος, οι λάμπες θα πρέπει να βρίσκονται στα νότια μέρη του δωματίου και η τηλεόραση θα πρέπει να είναι μακριά από την κρεβατοκάμαρα, καθώς μπορεί να διαταράξει τον ήρεμο ύπνο.

(Πηγή: housedigest.com)

Διάβασε επίσης:

Να τι σημαίνει ένα άγαλμα ελέφαντα στην είσοδο του σπιτιού- Μήπως να το υιοθετήσεις;

Όταν αναδιαμορφώνεις το χώρο σου μπορεί να σου έχει περάσει από το μυαλό να εφαρμόσεις την αρχαία κινεζική πρακτική της δημιουργίας ροής και ισορροπίας στο σπίτι, την γνωστή κατά κόσμο, Feng Shui.

Η παραδοσιακή αυτή πρακτική βοηθά στην αποσυμφόρηση και την οργάνωση των αντικειμένων, με τέτοιο τρόπο που να φέρνει θετική ενέργεια στο χώρο σου. Κάτι που ενισχύει την καλή τύχη και το καλώς όρισμα είναι η προσθήκη εδωλίων όπως οι δράκοι, οι πάπιες ή οι ελέφαντες.

βάζο ελέφαντα με μπαμπού

Για ποιο λόγο να έχεις έναν ελέφαντα κοντά στην πόρτα σου

Σε πολλούς πολιτισμούς ένα ελέφαντας συμβολίζει: την καλή τύχη, τη δύναμη, τη σοφία και τη γονιμότητα. Εδώ είναι που το Feng Shui μπορεί να σου φανεί σκόπιμο του πως θα τοποθετήσεις τα αντικείμενα μέσα στο χώρο καθώς η διακόσμηση περνάει σε ένα άλλο επίπεδο και δεν μένει στην επιφάνεια!

Οι δυο σημασίες των ειδωλίων ελεφάντων στην είσοδο σου

Ένα άγαλμα ελέφαντα κοντά στην είσοδο του σπιτιού σου φέρνει τύχη, ειδικά αν τον βάλεις με την ουρά να κοιτάζει την πόρτα. Ο ελέφαντας που κοιτάζει την είσοδο του σπιτιού προστατεύει το σπίτι, ειδικά από την αρνητική ενέργεια. Αν και μπορεί να τοποθετείς τα αγάλματα ελέφαντα με πρόθεση, το βέβαιο είναι πως αποτελούν κι εξαιρετική διακόσμηση. Θα τα βρεις σε διάφορα υλικά, όμως ο ορείχαλκος είναι από τα πιο δημοφιλή υλικά.

Διάβασε εδώ τη συνέχεια.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Απλές συμβουλές για να διατηρήσετε τα φυτά εσωτερικού χώρου σας υγιή σε οποιαδήποτε κατάσταση
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Το deco trick με το οποίο η Drew Barrymore «εξαφανίζει» την τηλεόραση στο σαλόνι της με στιλ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top