Now Reading
Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι το μυστικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα όταν διακοσμείς το σπίτι σου

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι το μυστικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα όταν διακοσμείς το σπίτι σου

Avatar photo
διακόσμηση 80-20

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι ένας από τους πιο εύκολους κανόνες σχεδιασμού για εφαρμογή και, όταν γίνεται σωστά, μπορεί να μεταμορφώσει κυριολεκτικά έναν χώρο.

Η τήρηση του κανόνα χρωμάτων 80-20 είναι πολύ απλή. To μεγαλύτερο μέρος του δωματίου, δηλάδη το 80%  θα πρέπει να είναι διακοσμημένο με ουδέτερα χρώματα, όπως λευκά, κρεμ, μπεζ ή απαλές παστέλ αποχρώσεις και το υπόλοιπο 20% είναι το μέρος όπου μπορείς να αφήσεις τη δημιουργικότητά σου να λάμψει, επιλέγοντας έντονα χρώματα και μοτίβα. Εάν χρησιμοποιείς αυτόν τον κανόνα στην εσωτερική διακόσμηση του σπιτιού σου, δεν μπορείς να πάει τίποτα στραβά.

«Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι μια εξαιρετική ιδέα για ιδέες χρωμάτων που μπορείς να εντάξεις σ΄ένα δωμάτιο, επειδή παρέχει μια ισορροπία μεταξύ ουδέτερων και έντονων χρωμάτων, δημιουργώντας έναν αρμονικό και οπτικά ελκυστικό χώρο. Τα ουδέτερα χρώματα χρησιμεύουν ως βάση για το δωμάτιο, ενώ τα χρώματα έμφασης προσθέτουν ενδιαφέρον και βάθος», λέει ο Artem Kropovinsky, σχεδιαστής εσωτερικών χώρων και ιδρυτής της Arsight.

Ποιος είναι ο κανόνας χρωμάτων 80-20 και πώς τον χρησιμοποιούμε

σαλονι

Ο κανόνας σχεδίασης 80-20 είναι μια βασική συμβουλή σχεδιαστή εσωτερικών χώρων και δηλώνει ότι η πλειοψηφία (80%) του χρωματικού συνδυασμού του δωματίου σου θα πρέπει να είναι ουδέτερη. Για παράδειγμα:

-Σαλόνι: 80% ουδέτεροι τοίχοι με 20% μαξιλάρια έμφασης και ριχτάρια σε έντονο χρώμα.
-Υπνοδωμάτιο: 80% ουδέτερο κρεβάτι με 20% τοίχος με έμφαση στο υπνοδωμάτιο σε χαλαρωτικό χρώμα.
-Κουζίνα: 80% ουδέτερα ντουλάπια με 20% έμφαση στην πλάτη της κουζίνας ή τον πάγκο σε έντονο χρώμα.
-Μπάνιο: 80% ουδέτερα πλακάκια με 20% κουρτίνα μπάνιου ή πετσέτες σε αντίθεση χρώματος.

«Για μένα, το 80% συχνά περιλαμβάνει τα μεγαλύτερα επενδυτικά κομμάτια, όπως καναπέδες ή ένα μεγάλο χαλί, το χρώμα ή την επένδυση του τοίχου», προσθέτει η Ariella Duker, ιδρύτρια της Ariella Duker Interiors. «Το 20% δημιουργεί τη δραματικότητα στον χώρο, την αντίθεση ή/και το οπτικό ενδιαφέρον, επομένως αυτό σημαίνει να δώσετε έμφαση στα παράθυρα, τα μαξιλάρια, τα αξεσουάρ, ένα έπιπλο ή μέσω της τέχνης».

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι το μυστικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα όταν διακοσμείς το σπίτι σου
@nathanschroderphoto

 

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι μια καλή ιδέα, καθώς βοηθά στη δημιουργία ενός ισορροπημένου σχεδίου, καθώς επίσης μπορεί να σου δώσει αυτοπεποίθηση και να πειραματιστείς με τα χρώματα που δίνουν έμφαση σε ένα ουδέτερο δωμάτιο.

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 δε σημαίνει ότι μπορείς να διακοσμήσεις μόνο με 2 χρώματα

σαλονι

Η τήρηση αυτού του κανόνα χρώματος δεν σημαίνει ότι περιορίζεσαι στη χρήση μόνο δύο χρωμάτων. «Μπορείτε να επιλέξετε οποιαδήποτε ουδέτερα χρώματα για να κάνετε το 80%, και οποιοδήποτε χρώμα έμφασης ως το 20%. Το κλειδί είναι να επιλέξετε χρώματα που αλληλοσυμπληρώνονται και συνεργάζονται καλά», εξηγεί ο σχεδιαστής εσωτερικών χώρων Artem Kropovinsky.

Για παράδειγμα, το μπεζ, το κρεμ και το γκρι μπορούν όλα να αποτελούν το 80% και στη συνέχεια τα χρώματα τονισμού μπορούν να αποτελούν το υπόλοιπο 20%. Είτε προτιμάς μερικά χρώματα με έμφαση στο μπεζ είτε προτιμάς να διακοσμήσεις με βασικά χρώματα, υπάρχουν πολλές επιλογές για να διαλέξεις.

Χρωματικοί συνδυασμοί που ταιριάζουν

Επειδή δεν είμαστε όλοι διακοσμητές, μπορείς να συμβουλευτείς τον τροχό των χρωμάτων. Μπορείς επίσης να αντλήσεις έμπνευση από το internet παρακολουθώντας εταιρείες χρωμάτων και τις προτάσεις τους.  Ωστόσο,όλο αυτό εξακολουθεί να είναι μια δημιουργική διαδικασία. Το να γνωρίζεις ποια χρώματα ταιριάζουν βασίζεται σε ένα μείγμα γούστου, επιστήμης, συναισθημάτων και κουλτούρας. Μερικοί σχεδιαστές κλίνουν στον τεχνικό τροχό χρωμάτων, ενώ άλλοι επηρεάζονται από το πώς σε κάνουν να αισθάνεσαι τα χρώματα ή τι βλέπουμε στη φύση ,πιο οργανικά με λιγότερο έντονα χρωματισμένες αποχρώσεις.

Ένας τοίχος με έμφαση ή κάποιο χαρακτηριστικό είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ενσωματώσεις τον κανόνα χρωμάτων 80-20. Επίλεξε ένα ουδέτερο χρώμα για το μεγαλύτερο μέρος του δωματίου και ένα τολμηρό χρώμα για τον χαρακτηριστικό τοίχο για να δημιουργήσεις ένα εστιακό σημείο και να προσθέσετε οπτικό ενδιαφέρον.

Διάβασε επίσης:

Τα χρώματα που θα κυριαρχήσουν το 2023 στη διακόσμηση του σπιτιού είναι γεμάτα φως

Το 2023 διαμορφώνεται ως η χρονιά των ζεστών, τονωτικών χρωμάτων. Αν αναρωτιέσαι  ποιες χρωματικές τάσεις μπορούμε να περιμένουμε το 2023, αυτό που μπορώ να σου πω είναι πως σε γενικές γραμμές θα δούμε πολλούς γήινους τόνους, ζεστά ουδέτερες ροζ αποχρώσεις και περισσότερους πειραματισμούς με πλούσιες, σκούρες πινελιές και pop χρώματα. Φαίνεται ότι εδώ και πολλά χρόνια, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να αγκαλιάζουν πιο τολμηρά χρώματα, και το 2023 φαίνεται ότι επιτέλους είναι έτοιμοι να εντάξουν χωρίς φόβο τολμηρά χρώματα στο σπίτι τους.

Τι να περιμένεις να φέρει το 2023 στα χρώματα της διακόσμησης

Ο κανόνας χρωμάτων 80-20 είναι το μυστικό για ένα τέλειο αποτέλεσμα όταν διακοσμείς το σπίτι σου1.Γήινοι τόνοι

Αν το χρώμα της χρονιάς που ανακοινώθηκε πρόσφατα για το 2023 από την εταιρία χρωμάτων Sherwin Williams είναι κάποια ένδειξη για το τι θα επακολουθήσει, οι ζεστοί γήινοι τόνοι είναι εδώ για να μείνουν και τη νέα χρονιά. Σε σύγκριση με τα γήινα χρώματα που ήταν δημοφιλή τη δεκαετία του 1990, αυτές οι αποχρώσεις έχουν μια πιο boho και μοντέρνα αίσθηση του μέσου αιώνα. Οι σιωπηρές αποχρώσεις της τερακότα, του πράσινου, του κίτρινου και του δαμασκηνί θα είναι δημοφιλείς επιλογές για την βαφή των τοίχων, τα χρώματα των επίπλων και τη διακόσμηση του σπιτιού. Αυτά τα χρώματα είναι ζεστά και με τη φυσική τους εμφάνιση προσφέρουν εξαιρετική αντίθεση με τους τόνους του ξύλου που έχουμε δει να επιστρέφουν σε ντουλάπια, έπιπλα και δάπεδα.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Αυτό το σπίτι είναι ένα Master Class στην τέχνη του φωτισμού



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST