Now Reading
Kokedama: Πώς να φτιάξεις μόνη σου το πιο όμορφο φυτό της ιαπωνικής τέχνης

Kokedama: Πώς να φτιάξεις μόνη σου το πιο όμορφο φυτό της ιαπωνικής τέχνης

Avatar photo
ιαπωνικό φυτό

Καλωσόρισε το kokedama και χάρισε φως σε μια άδεια γωνία του σπιτιού σου.

Τι είναι το Kokedama;
Μεταφράζοντας από το “koke” που σημαίνει βρύα και το “dama” που σημαίνει μπάλα, το kokedama είναι η πρακτική της ανάρτησης της ρίζας ενός φυτού σε μια μπάλα λάσπης που είναι επικαλυμμένη με ένα φύλλο βρύου. Στη διακόσμηση, αυτό το φυτό μπορεί να στερεωθεί σε ένα κομμάτι παρασυρόμενου ξύλου, να τοποθετηθεί σε ένα ξύλινο μπολ, να τοποθετηθεί σε ένα διαφανές δοχείο ή να αναρτηθεί από σπάγκο ή πετονιά.

Αυτή η ζωντανή μορφή τέχνης αιώνων, κάνει το πέρασμά της στον τομέα της κηπουρικής. Με λίγα μόνο υλικά και δεξιότητες για αρχάριους, μπορείς να εξασκήσεις αυτή τη διαλογιστική τέχνη και να δημιουργήσεις ένα ξεχωριστό δώρο για τον εαυτό σου ή κάποιον άλλον λάτρη φυτών.

ιαπωνικό φυτό
Δες πώς να φτιάξεις σπιτικό kokedama βήμα προς βήμα.

Πριν ξεκινήσεις, επέλεξε ένα φυτό για το kokedama με σύνεση. Τα φυτά που είναι καλύτερα για ένα kokedama είναι αργά αναπτυσσόμενα και έχουν μικρά ριζικά συστήματα. Σκέψου, επίσης, πού θα το τοποθετήσεις ή σε ποιο σημείο θα το κρεμάσεις. Συνολικά, το φυτό πρέπει να είναι εύκολο στη φροντίδα και να μπορεί να ανέχεται το μουσκεμένο έδαφος. Επειδή τα βρύα μπορεί να καούν εύκολα στο φως του ήλιου και τα ετήσια συνήθως δεν διαρκούν πολύ σε εσωτερικούς χώρους, εξερεύνησε τα πολυετή φυτά που ευδοκιμούν εν μέρει σε πλήρη σκιά.
Μερικά ιδανικά παραδείγματα για το σπιτικό σας kokedama περιλαμβάνουν τα ακόλουθα φυτά: ανθούρια, μπιγκόνια, φτέρη σπαραγγιού, κυκλάμινο, τυχερό μπαμπού, κρίνο της ειρήνης, δενδρολίβανο κ.α
Απόφύγε τη χρήση παχύφυτων και κάκτων για το kokedama γιατί το έδαφος με βάση τον άργιλο θα είναι πολύ υγρό για τέτοια φυτά που αγαπούν την ξηρότητα. Απόφυγε επίσης τις αφρικανικές βιολέτες και τις ορχιδέες, γιατί οι ρίζες τους απαιτούν καλύτερη κυκλοφορία αέρα από ένα πορώδες μείγμα εδάφους.

Εργαλεία που θα χρειαστείς:
1.Γάντια κήπου
2.2 κουβάδες ή μπολ
3.Μεζούρα
4.Μπουκάλι σπρέι
5.Ψαλίδι

ιαπωνικό φυτό
Υλικά που θα χρειαστείς:

1.Χώμα με βάση τον άργιλο
2.Λίπασμα
3.Δείγμα σκιερό φυτό
4.Νερό
5.Βρύα από φύλλα σφάγνου, ξηρά βρύα λουλουδιών ή συγκομισμένα βρύα
6.Τύρφη
7.Κορδόνι, σπάγγος ή πετονιά
8.Αντικείμενο διακόσμησης(ξύλο, διαφανές δοχείο κ.λπ.)

ιαπωνικό φυτό
Οδηγίες

1.Φτιάξε το μείγμα εδάφους

Παραδοσιακά, αυτή η ιαπωνική τέχνη χρησιμοποιεί χώμα με βαριά βάση πηλού που προσκολλάται και συγκρατείται με την υγρασία. Αυτό το χώμα ονομάζεται “akadama”. Για να φτιάξεις akadama, ανακάτέψτε 85% άργιλο (ή χώμα μπονσάι) και 15% τύρφη σε έναν κουβά ή ένα μπολ.

2.Προετοιμάσε τη μπάλα χώματος

Φτιάξε μια μπάλα 4 ιντσών μετρώντας 2 φλιτζάνια χώμα και βάζοντάς την σε άλλο κουβά ή μπολ. Πρόσθεσε σιγά σιγά νερό και ανακάτεψε.
Σταθεροποίησε τη μπάλα χώματος στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Πέταξέ την στον αέρα για να βεβαιωθείς ότι θα μείνει ανέπαφη. Αν είναι ακόμα εύθρυπτη, προσθέστε μερικές ακόμα σταγόνες νερό και φτιάξε τη ξανά μέχρι να ενοποιηθεί πλήρως.

3.Προετοίμαστε το φυτό

Βγάλε το φυτό από τη γλάστρα του. Με τα χέρια σου, ξεσκόνισε ελαφρά όσο το δυνατόν περισσότερο χώμα από τη ρίζα. Στη συνέχεια, σπάσε απαλά τη ρίζα για να απελευθερώσεις τις ρίζες.

4.Τοποθέτησε το φυτό στη μπάλα χώματος

Κάνε μια μικρή τρύπα στη μπάλα χώματος τόσο μεγάλη ώστε να φωλιάζουν οι ρίζες. Τοποθέτησε απαλά τις ρίζες του δείγματος μέσα στην τρύπα. Η μπάλα χώματος θα γίνει η νέα γλάστρα του φυτού.
Για πρόσθετη υγρασία, ψέκασε το έδαφος με νερό. Σπρώξε το έδαφος γύρω από τις ρίζες και συμπίεσε το έδαφος γύρω από τη βάση του στελέχους.

5.Τύλιξε τη μπάλα χώματος με βρύα

Βρέξε τα βρύα σφάγνου με ζεστό νερό για να το κάνεις εύκαμπτο, ώστε να τυλίγεται εύκολα γύρω από τη σφαίρα χώματος. Τοποθέτησε τα βρύα με την όψη προς τα κάτω και τη μπάλα χώματος στο κέντρο.Τύλιξε τα βρύα γύρω από το χώμα και μέχρι το φυτό έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι επιφάνειες του εδάφους.

6.Τύλιξε τη μπάλα βρύου με σπάγκο

Ξεκίνησε να τυλίγεις τη μπάλα από βρύα με σπάγκο, σπάγγο ή πετονιά. Ξεκίνησε από την κορυφή, αλλά άφησε μια μακριά ουρά από το κορδόνι, το σπάγγο ή τη πετονιά, ώστε να μπορείς να το δέσεις όταν τελειώσεις το τύλιγμα της μπάλας.
Κράτησε τη μπάλα από βρύα στο ένα χέρι και με το άλλο τύλιξε την μπάλα, κάνοντας τουλάχιστον δύο περάσματα γύρω από την επιφάνεια.
Τύλιξε προς κάθε κατεύθυνση. Τερμάτισε το τύλιγμα στην κορυφή και άφησε άλλη μια μακριά ουρά από σπάγκο ή άλλο υλικό. Δέσε καλά τις δύο άκρες μεταξύ τους αν σκοπεύεις να κρεμάσεις το kokedama. Εάν δεν θέλεις να το κρεμάσεις, μπορείς να κόψετε το κορδόνι, το σπάγκο ή τη πετονιά που περισσεύει.

7.Διακόσμηση
Κρέμασε τη δημιουργία σου, τοποθέτησε την μπάλα σε ένα ξύλινο μπολ ή βάλε τη σε ένα διαφανές δοχείο. Μπορείς να γίνεις πολύ δημιουργική!

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

5 φυτά για να τοποθετήσεις στο μπάνιο σου και να απολαμβάνεις την απόλυτη spa εμπειρία

Σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού η ενέργειά μας αναζητά πάντα την επίσης καλή ενέργεια της φύσης. Γι΄αυτό και τα φυτά εσωτερικού χώρου κατέχουν μια ξεχωριστή θέση όχι μόνο στην καρδιά μας αλλά και στη διακόσμηση του σπιτιού μας. Η τάση του nature living έχει τα τελευταία χρόνια αποκτήσει φανατικούς θαυμαστές και ολοένα και περισσότεροι interior designers την υιοθετούν στα σπίτια που δημιουργούν.

φυτά στο μπάνιο

Μπορεί να μην ξοδεύεις τόσο χρόνο μέσα στο μπάνιο όσο το σαλόνι ή την κουζίνα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτό το δωμάτιο πρέπει να είναι βαρετό. Το πράσινο είναι ένας τρόπος για να προσθέσει αυτή την αίσθηση spa και στο μπάνιο σου! Στην πραγματικότητα, είναι το τέλειο περιβάλλον για πολλά διαφορετικά είδη φυτών εσωτερικού χώρου. Εξάλλου, πολλά φυτά λατρεύουν τη ζεστασιά και την υγρασία. Μπορείς λοιπόν να τα τοποθετήσεις στο περβάζι του παραθύρου, σε κάποιο ράφια που έχεις στο μπάνιο ή δοκίμασε μια κρεμαστή γλάστρα αν δεν έχετε χώρο στον πάγκο σου. Ένα παράθυρο με νότιο προσανατολισμό είναι το καλύτερο για φυτά που τους αρέσει το έντονο φως.  Αν το μπάνιο σου δεν έχει φαρδιά, ηλιόλουστα παράθυρα, δεν πειράζει καθώς πολλά φυτά θα προσαρμοστούν σε συνθήκες μέτριου ή χαμηλού φωτισμού.

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΧΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΖΙΝΑ ΓΙΑ 2024
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
RUSTIC MALIBU MID CENTURY HOUSEDnews

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews       pelop.gr       theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr