Now Reading
Εσύ μιλάς στα φυτά σου; Αν όχι ξεκίνα αμέσως γιατί τους αρέσει ο ήχος της φωνής σου

Εσύ μιλάς στα φυτά σου; Αν όχι ξεκίνα αμέσως γιατί τους αρέσει ο ήχος της φωνής σου

Ιωάννα Σαλαμουρα
γυναίκα σε θερμοκήπιο

Κι όμως είναι αλήθεια, πρέπει να μιλάμε στα φυτά μας γιατί θέλουν να ακούν τη φωνή μας.

Γνωρίζεις πως στα φυτά αρέσει να ακούν μουσική, γνωρίζεις όμως ότι τους αρέσει να ακούν τον ήχο της φωνής σου; Κι όμως τους αρέσει σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τη Royal Horticultural Society. Ερευνητές ανακάλυψαν πως το να συζητάμε μαζί τους μπορεί να τα βοηθήσει να αναπτυχθούν πιο γρήγορα. Αυτό όμως που διαπίστωσαν είναι ότι αναπτύσσονται πιο γρήγορα στον ήχο μιας γυναικείας φωνής από τον άκουσμα μιας ανδρικής φωνής.

φυτά μέσα σε σπίτι

Μια μελέτη που διήρκησε έναν μήνα

Σύμφωνα με το thespruce.com, η μελέτη που διήρκεσε ένα μήνα του Royal Horticultural Society, κατέγραψε 10 άτομα, συμπεριλαμβανομένων ανδρών και γυναικών, να διαβάζουν είτε από λογοτεχνικά είτε από επιστημονικά έργα. Κάθε ηχογράφηση παιζόταν μέσω ενός σετ ακουστικών που ήταν συνδεδεμένα στη γλάστρα κάθε φυτού ντομάτας, με αντιστοιχία ένα φυτό ντομάτας ανά άτομο. Στα φυτά η φροντίδα, η ποικιλία, το χώμα, το σχήμα φροντίδας κ.α., ήταν ακριβώς τα ίδια. Στο τέλος του μήνα, τα φυτά που άκουγαν  γυναικείες φωνές μεγάλωσαν κατά μέσο όρο 2,5εκ. από εκείνα που άκουγαν μια ανδρική φωνή. Η ντομάτα που «κέρδισε» γενικά άκουγε τη Σάρα Δαρβίνο, τη δισέγγονη του Κάρολου Δαρβίνου. Το φυτό της ψήλωσε περίπου 5εκ. από τα υπόλοιπα.

γυναίκα ποτίζειΓυναικείος ή ανδρικός ήχος;

Οι ερευνητές συμμετείχαν στη μελέτη RHS με την ιδέα ότι η ανδρική φωνή θα έκανε τα φυτά να αναπτυχθούν πιο γρήγορα και εξεπλάγησαν από τα αποτελέσματα. Είπαν ότι δεν είναι σίγουροι γιατί η γυναικεία φωνή λειτούργησε καλύτερα, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσε να σχετίζεται με το μεγαλύτερο εύρος τόνου των γυναικών που επηρεάζει τα ηχητικά κύματα που χτυπούν το φυτό και ότι ο ήχος, όπως και κάθε άλλος περιβαλλοντικός παράγοντας, έχει επίδραση στην ανάπτυξη των φυτών. Τα αποτελέσματα της μελέτης RHS έχουν υποστηριχθεί από άλλες μελέτες και θεωρίες, ωστόσο η ακριβής σχέση μεταξύ της ανθρώπινης φωνής και της ανάπτυξης των φυτών παραμένει άγνωστη.

φυτά σε γλαστράκιαΚι άλλες μελέτες που έγιναν

Η τηλεοπτική εκπομπή Mythbusters διεξήγαγε μια μελέτη στην οποία 60 φυτά μπιζελιού χωρίστηκαν σε τρία θερμοκήπια. Σε ένα θερμοκήπιο έπαιξαν ηχογραφήσεις ανθρώπων που έλεγαν ωραία λόγια στα φυτά. Σε ένα άλλο οι ηχογραφήσεις είχαν προσβλητικά λόγια που απηύθυναν στα μπιζέλια, ενώ το τρίτο ήταν χωρίς ηχογραφήσεις. Μετά από 2 μήνες, τα φυτά εμφάνισαν μεγαλύτερη —αλλά περίπου ίση— ανάπτυξη στα δύο θερμοκήπια με τις ηχογραφήσεις και εμφάνισαν τη μικρότερη ανάπτυξη στο θερμοκήπιο που δεν είχε ήχο.

γυναίκα σε θερμοκήπιο
Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Γεωργικής Βιοτεχνολογίας στη Νότια Κορέα διαπίστωσαν ότι η ανάπτυξη των φυτών διεγείρεται από τη μουσική και η ανάπτυξη φαίνεται να συνδέεται με δύο γονίδια που σχετίζονται με τον τρόπο με τον οποίο τα φυτά αντιδρούν στο ηλιακό φως. Ο  Κάρολος Δαρβίνος υποψιαζόταν μια σύνδεση μεταξύ της ανάπτυξης των φυτών και των κραδασμών. Σε ένα άτυπο πείραμα, έβαλε τον γιο του να παίζει φαγκότο στα σπορόφυτα, αλλά τα αποτελέσματα ήταν ασαφή.

Όπως και να έχει το να μιλάς στα φυτά σου κάνει καλό όχι μόνο σε αυτά αλλά και σε σένα και σου συνιστώ να το κάνεις καθώς θα δεις μεγάλη βελτίωση!

Διάβασε επίσης:

6 δέντρα με νόστιμα φρούτα που μπορείς να καλλιεργήσεις μέσα στο σπίτι σου

Όταν σκεφτόμαστε τις λεμονιές ή τις μπανανιές για το φαγητό μας, σκεφτόμαστε την ύπαιθρο και τα χωράφια που τις καλλιεργούν. Οπότε αυτόματα αν θέλουμε να έχουμε αυτούς τους καρπούς στο σπίτι μας για φυτά, το μυαλό μας πάει μόνο σε υπαίθριο χώρο.

αβοκάντοΚι όμως υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία δέντρων που αναπτύσσεται πολύ καλά στο σπίτι μας και δει σε εσωτερικούς χώρους. Και βέβαια το να έχουμε μια λεμονιά για παράδειγμα μέσα προσθέτει και τη διακοσμητική ομορφιά των φυτών εσωτερικού χώρου.

Δες εδώ ποια είναι τα φυτά.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο εύκολος τρόπος για να πολλαπλασιάσεις το αγαπημένο σου φυτό ζέβρας-α
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Βαρετή είσοδος; Δώσε φρεσκάδα στον χώρο της «πρώτης εντύπωσης» του σπιτιού σου



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!







OPINION POST

Dnews

theissue.gr

OPINION POST

Copyright © 2022 – 2024 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by OPINION POST