Now Reading
«Tetris»: Η νέα πρωτότυπη ταινία του Apple TV+ για το θρυλικό παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές

«Tetris»: Η νέα πρωτότυπη ταινία του Apple TV+ για το θρυλικό παιχνίδι που μεγάλωσε γενιές

Λινα Γριβογιάννη

Ο ηθοποιός Taron Egerton υποδύεται τον Henk Rogers στη μυθιστορηματική ματιά του Jon S. Baird στη μάχη για την αδειοδότηση γύρω από το δημοφιλές παιχνίδι παζλ «Tetris».

Η συναρπαστική μυθιστορηματική ματιά του Jon S. Baird για την εφεύρεση του Tetris, είναι τόσο ιδιαίτερη και συναρπαστική που σε κάνει και ξεχνάς ότι παρακολουθείς μια ταινία για ένα βιντεοπαιχνίδι. Οι ζωηρές καταδιώξεις με αυτοκίνητα, οι σκηνές διαπραγματεύσεων και η περιήγηση σε αίθουσες συνεδριάσεων της δεκαετίας του 1980 σε όλο τον κόσμο κάνουν το «Tetris», που έκανε πρεμιέρα στο SXSW και προβάλλεται στο Apple TV+ στα τέλη Μαρτίου, κάτι περισσότερο από μια συνηθισμένη ιστορία προέλευσης ενός παιχνιδιού. Ο Baird (Stan & Ollie) χρησιμοποιεί τη δαιδαλώδη μάχη για την αδειοδότηση γύρω από το παιχνίδι για να πλαισιώσει ένα στιβαρό και ενίοτε αστείο δράμα για τον καπιταλισμό, την πνευματική ιδιοκτησία και το φάσμα της διάλυσης της Σοβιετικής Ένωσης. Η προθυμία της ταινίας να ασχοληθεί με αυτά τα θέματα το κάνει όντως πιο απορροφητικό από το μέσο όρο των ταινιών της συγκεκριμένης πλατφόρμας streaming, αλλά σε κάνει επίσης να εύχεσαι η ταινία να εξερευνούσε περισσότερο την αμφιθυμία της για τη σχέση μεταξύ δημιουργικής έκφρασης και απληστίας. 

 

Η ιστορία ξεκινά στο Las Vegas της δεκαετίας του ’80, όπου ο Henk Rogers (Taron Egerton), ένας Ολλανδός υπήκοος που μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και ζει στην Ιαπωνία, προσπαθεί να πουλήσει το παιχνίδι του, το Go, σε ένα συνέδριο. Οι προσπάθειές του να μαζέψει τους περαστικούς είναι, ανεπιτυχείς. Ο Henk όχι μόνο ανταγωνίζεται την πόλη και την υπόσχεσή της για πλούτο από κουλοχέρηδες, αλλά βρίσκεται δίπλα σε ένα πολύ πιο συναρπαστικό παιχνίδι: το Tetris.   

Όπως κάθε καλός επιχειρηματίας, ο Henk ερευνά αδιάκριτα τον ανταγωνισμό. Αυτό που βρίσκει λίγα μόλις μέτρα πιο πέρα είναι ένα εθιστικό παιχνίδι παζλ, μια συναρπαστική σύνθεση από πολύχρωμα τουβλάκια. Αγοράζει παρορμητικά τα δικαιώματα του υπολογιστή και των ηλεκτρονικών παιχνιδιών για την Ιαπωνία -μια κίνηση που εκλογικεύει αδέξια στον ανυπόμονο διευθυντή της τράπεζάς του, τον οποίο υποδύεται ο Rick Yune-. 

 

Όλοι όσοι συναντούν το Tetris αισθάνονται σαν τον Henk. Το παιχνίδι, που επινόησε ο Ρώσος μηχανικός υπολογιστών και σχεδιαστής παιχνιδιών Alexey Pajitnov (τον οποίο υποδύεται ο Nikita Efremov) το 1984, δεν έμοιαζε με τίποτα άλλο που κυκλοφορούσε στην αγορά εκείνη την εποχή. Η απλή αισθητική και ο απλός στόχος να δημιουργήσεις μια πλήρη σειρά, η οποία στη συνέχεια εξαφανίζεται προσέλκυσε τους παίκτες. Η σύντομη συγκίνηση της σταδιακής επίλυσης του προβλήματος τους κράτησε καθηλωμένους. 

Στο ντοκιμαντέρ του 2004 «Tetris: From Russia with Love», ο Pajitnov και μια σειρά από ομιλητές αποδίδουν την ευρεία απήχηση του παιχνιδιού στο γεγονός ότι αξιοποιούσε ένα πιο δημιουργικό κομμάτι του ανθρώπινου ψυχισμού. Το Tetris σε ενέπνεε να φτιάξεις κάτι ήταν, σύμφωνα με τα λόγια του Pajitnov στο ντοκιμαντέρ, διαποτισμένο με το «πνεύμα της κατασκευής». 

Υποψιάζομαι ότι ο συγχρονισμός έπαιξε επίσης μεγάλο ρόλο στην πρώιμη επιτυχία του παιχνιδιού. Το Tetris έσπασε τα ψηφιακά τείχη του Σιδηρού Παραπετάσματος, καθώς η Σοβιετική Ένωση βρισκόταν στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Το παιχνίδι απέκτησε φήμη μέσα στη Ρωσία και στη συνέχεια στις υπόλοιπες σοβιετικές χώρες πριν η άδεια χρήσης του αποκτηθεί από τον Robert Stein -τον οποίο υποδύεται ο Toby Jones-, έναν πανούργο επιχειρηματία που δημιούργησε μια αγορά από τις κακόγουστες αγορές αδειών χρήσης και συνέδεσε, έστω και ασθενώς, τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο με ένα μέρος που είχαν μάθει να φοβούνται.  

 

Το «Tetris» καλύπτει αποτελεσματικά αυτή την ιστορία στις πρώτες του στιγμές μέσα από τη φωνητική αφήγηση του Henk και την εκθειαστική ομιλία πώλησης στον διευθυντή της τράπεζάς του. Όμως ο Baird ενδιαφέρεται περισσότερο για τα παράξενα γεγονότα που στη συνέχεια έκαναν το παιχνίδι μια ξέφρενη επιτυχία διεθνώς και τελικά εξασφάλισαν πίστωση στον δημιουργό του. Κόβοντας το πρώιμο μέρος της ιστορίας προέλευσης του παιχνιδιού, η ταινία σπρώχνει τα ενδιαφέροντα ερωτήματα σχετικά με την υπόγεια διανομή του -ο Pajitnov το αντέγραψε για φίλους, οι οποίοι το αντέγραψαν για άλλους φίλους κ.λπ.- στο περιθώριο. 

Η προσέγγιση του Baird είναι παρόμοια με εκείνη του David Fincher στο «The Social Network», μια άλλη ταινία που χρησιμοποιεί μια παρατεταμένη νομική μάχη για να πλαισιώσει έρευνες σχετικά με την απληστία και τον καπιταλισμό. Όπως και η προηγούμενη ταινία, το «Tetris», με την μουντή οπτική παλέτα που το κατακλύζει, την απειλητική μουσική και τις νευρικές γωνίες της κάμερας, παίζει σαν θρίλερ. Αλλά ο Baird προσθέτει στοιχεία που σώζουν την ταινία από τον κυνισμό, κυρίως τα 8-bit animation ιντερλούδια που εισάγουν τους χαρακτήρες ως παίκτες και τα κεφάλαια ως επίπεδα και χρησιμοποιούν το «The Final Countdown» της Ευρώπης ως μουσικό μοτίβο. 

 

Το σενάριο του Noa Pink μας δίνει αρκετά στέρεες βάσεις για να κατανοήσουμε τα κίνητρα κάθε χαρακτήρα, αλλά όχι αρκετά για να τους αποτρέψει από το να νιώθουν περιστασιακά σαν άβαταρ. Ο Henk του Egerton, που παίζεται με μια σοβαρή χαζομάρα- αφέλεια, γίνεται σύμβολο ακεραιότητας και ειλικρίνειας. Περισσότερο από την άδεια διανομής, θέλει ο Alexey Efremov’s, με τον οποίο προσπαθεί να αναπτύξει φιλία, να πάρει τα εύσημα και τα πνευματικά δικαιώματα. Οι άλλοι επιχειρηματίες, όπως ο Robert (Jones) και οι δισεκατομμυριούχοι Maxwells, δεν μπορούν να ενδιαφερθούν καθόλου για τον εφευρέτη. 

Όταν ο Henk προσγειώνεται στη Ρωσία, ανακαλύπτει ένα σύστημα που δεν συμπαθεί τα δυτικά ιδεώδη του. Υπάρχει ακόμα ο Nikolai Belikov (Oleg Stefan), ο διευθυντής της εταιρείας του Alexey, του οποίου τα κίνητρα συνοψίζονται στο να πετύχει την καλύτερη συμφωνία για τη Σοβιετική Ένωση, ή τουλάχιστον έτσι λέει, και ο διεφθαρμένος αξιωματικός της KGB Valentin Trifonov (Igor Grabuzov) θέλει να εξασφαλίσει ένα προσωπικό δίχτυ ασφαλείας πριν ανατραπεί το σημερινό καθεστώς. Καθώς τα στελέχη των επιχειρηματιών συγκεντρώνονται στη Ρωσία εν αγνοία του καθενός, τα διακυβεύματα αυξάνονται και η γελοιότητα των καταστάσεών τους γίνεται πιο εμφανής, δημιουργώντας μια διασκεδαστική αλληλουχία γεγονότων. Οι απεγνωσμένες προσπάθειες να ξεπεράσουν ο ένας τον άλλον οδηγούν τον καθένα από αυτούς σε άγρια σενάρια, καθώς το διαβρωτικό μείγμα χρήματος και εξουσίας στην καταρρέουσα Σοβιετική Ένωση γίνεται πιο σαφές. 

Καθώς το «Tetris» οδεύει προς την τελική πράξη του, η ταινία θέτει περισσότερα ερωτήματα σχετικά με την πνευματική ιδιοκτησία, το κεφάλαιο και το ποιος χάνει όταν η απληστία τίθεται πάνω απ’ όλα. Υπάρχει επίσης μια προσπάθεια να αναζωπυρωθεί το νήμα σχετικά με τη φιλία του Henk και του Alexey, -όπου οι δύο τους έχουν ένα ιδιαίτερα φιλικό δείπνο- αν και αυτό δεν προσγειώνεται τόσο χαριτωμένα όσο η ιστορία της αδειοδότησης, με τις πιο φυσικές ανατροπές της. 

 

Στο θριαμβευτικό τέλος της ταινίας κρύβονται ίχνη από αυτά που υποδεικνύουν μια πιο προκλητική θέση για το γεωπολιτικό τοπίο μέσα στο οποίο γεννήθηκε το Tetris. Ποιοι ήταν οι πραγματικοί νικητές και οι ηττημένοι αυτής της γεμάτης μάχης για την αδειοδότηση που εκτυλίσσεται στο φόντο μιας μεταβαλλόμενης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων; Με το «Opportunities» των Pet Shop Boys – ένα τραγούδι γεμάτο ειρωνεία – να παίζει στους τίτλους τέλους, επιθυμούσαμε περισσότερο μια ταινία που θα έριχνε περισσότερο βάρος στην πολυπλοκότητα της ιστορίας συνδυάζοντας φυσικά και την διασκέδαση, κάτι που σε έναν βαθμό το επιτυγχάνει.  

 

Διάβασε επίσης:

A Spy Among Friend:Η νέα σειρά με τον Damian Lewis & τον Guy Pearce στη διάρκεια του Ψυχρού πολέμου

Η σειρά «A Spy Among Friends» αφηγείται την ιστορία της φιλίας μεταξύ των βρετανών κατασκόπων Kim Philby και Nicholas Elliott. Ο Philby, ως γνωστόν, ήταν διπλός πράκτορας της Σοβιετικής Ένωσης και αυτομόλησε στη Μόσχα το 1963, αφού αποκαλύφθηκε ότι ήταν κατάσκοπος των Σοβιετικών. Πέρασε τα τελευταία του χρόνια στη Μόσχα, μέχρι που πέθανε το 1988. 

Ο ηθοποιός Guy Pearce αναλαμβάνει το ρόλο του αξιωματικού της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών και διπλού πράκτορα της Σοβιετικής Ένωσης Kim Philby. Αλλά ήθελε πραγματικά ο Philby να αυτομολήσει το 1963 ή δεν είχε άλλη επιλογή; «Η ιστορία είναι τα επακόλουθα όλων των πραγμάτων που είχε κάνει», λέει στο Town & Country ο ηθοποιός Guy Pearce, ο οποίος υποδύεται τον Philby. «Βλέπουμε όλα τα πράγματα που έκανε, αλλά βλέπουμε και τα επακόλουθά τους, τα οποία είναι αρκετά συναρπαστικά». 

Βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του Ben Macintyre, το «A Spy Among Friends» προσπαθεί να κατανοήσει γιατί ο Philby κατέφυγε στη Σοβιετική Ένωση και πώς γλίτωσε από το να είναι διπλός πράκτορας για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα. Δεν είναι πολλά γνωστά για το τι συνέβη στον Philby αφού έφυγε από το Ηνωμένο Βασίλειο, γεγονός που καθιστά την ιστορία του ιδανική για δραματοποίηση. Η απόφαση να επικεντρωθεί στην αποστασία του Philby και όχι στην επιλογή του να κατασκοπεύσει για τους Σοβιετικούς ήταν απλή για τον δημιουργό και συγγραφέα της σειράς Alexander Carey. «Δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτό, οπότε μπορώ να επινοήσω ό,τι θέλω», αστειεύεται στο Town & Country. «Αλλά αυτό που είπαμε, βασίζεται στην αλήθεια και σε συζητήσεις με τον -συγγραφέα- Ben (Macintyre) και στη δική μου έρευνα επίσης. Αυτό που προσπαθούσα να φανταστώ ήταν πραγματικά μια κατάσταση του μυαλού που άρχισε να αλλάζει  και η λαβή του Philby πάνω στην υπερδύναμη του άρχισε να ξεφεύγει και να αντικαθίσταται από την αδιαφορία». 

 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
το εγκλημα μου
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣDnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top