Now Reading
Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία για τα Oscar

Πώς λειτουργεί η ψηφοφορία για τα Oscar

Avatar photo
Jessica Chastain Academy Awards ceremony

Τα Oscar είναι τα βραβεία που περιμένουμε να δούμε, όχι μόνο για τις εμφανίσεις του κόκκινου χαλιού, αλλά και για τους νικητές και αν οι ταινίες που αγαπήσαμε κέρδισαν το χρυσό αγαλματίδιο ή όχι. Ανακάλυψε ποια είναι η διαδικασία της ψηφοφορίας τους.  

Κάθε χρόνο, η διαμάχη κορυφώνεται σχετικά με κάποια επιλογή των Oscar. Είτε πρόκειται για την έλλειψη γυναικών υποψήφιων σκηνοθετών, είτε για τη μη επαρκή φυλετική ποικιλομορφία μεταξύ των κατηγοριών υποκριτικής, είτε για τις επιλογές που έγιναν στην κατηγορία των ντοκιμαντέρ ή των ξενόγλωσσων ταινιών, οι επιλογές της Ακαδημίας είναι βέβαιο ότι θα αμφισβητηθούν.  

Η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών έχει κάνει μια συντονισμένη προσπάθεια να διευρύνει τα μέλη της τα τελευταία χρόνια, με την ελπίδα να αντιμετωπίσει ορισμένες από αυτές τις ανησυχίες. Όμως πολλοί παρατηρητές των Όσκαρ εξακολουθούν να μην έχουν ξεκαθαρίσει ποιοι είναι οι ψηφοφόροι των Όσκαρ και πώς μοιράζονται τα πολυπόθητα χρυσά ανθρωπάκια. Ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή του τρόπου λειτουργίας των βραβείων Όσκαρ. 

Ποιος ψηφίζει για τα Όσκαρ 

Στις 16 Δεκεμβρίου 2020, η Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών είχε 9.427 εκλογείς με δικαίωμα ψήφου για τα Oscar, ένα τεράστιο άλμα σε σχέση με πέντε χρόνια πριν (6.261 ψηφοφόροι το 2015). Κάθε άτομο ανήκει σε έναν από τους 17 κλάδους. Κάθε κλάδος θέτει υποψηφιότητα για τη δική του κατηγορία – π.χ., οι συντάκτες θέτουν υποψηφιότητα για τους συντάκτες, οι ηθοποιοί θέτουν υποψηφιότητα για τις τέσσερις κατηγορίες υποκριτικής. Όλοι μπορούν να θέσουν υποψηφιότητα για την καλύτερη ταινία. Για την τελική ψηφοφορία του νικητή, όλοι οι κλάδοι ψηφίζουν για τα πάντα. 

Τα βραβεία Όσκαρ ψηφίζονται από την Ακαδημία Κινηματογραφικών Τεχνών και Επιστημών, μια τεράστια ομάδα επαγγελματιών του κλάδου που αριθμεί συνολικά περισσότερα από 10.000 μέλη, με σχεδόν 9.500 μέλη να έχουν δικαίωμα ψήφου. Πρόκειται για μια αύξηση σχεδόν 65% σε σχέση με το σύνολο των μελών με δικαίωμα ψήφου που αναφέρθηκε πριν από μια δεκαετία, εν μέρει χάρη στις πρωτοβουλίες της Ακαδημίας να προσκαλέσει περισσότερες γυναίκες, έγχρωμους και κινηματογραφιστές από όλο τον κόσμο. 

OSCARS

Ποια είναι τα μέλη της Ακαδημίας; 

Αν κάποιος έχει προταθεί στο παρελθόν για Oscar, είναι σίγουρο ότι είναι και στην Ακαδημία -αν και κάποια διάσημα ονόματα έχουν αρνηθεί την πρόσκληση-. Η Ακαδημία περιγράφει τις ομάδες ψηφοφορίας της ως «περιορισμένες σε κινηματογραφικούς καλλιτέχνες που εργάζονται στην παραγωγή κινηματογραφικών ταινιών που κυκλοφορούν στον κινηματογράφο» και χωρίζει τα μέλη της σε 17 κλάδους. 

Ποιοι είναι οι κλάδοι  

Ηθοποιοί, κινηματογραφιστές, ενδυματολόγοι, σκηνοθέτες, ντοκιμαντέρ, μοντέρ, μακιγιέρ/κομμωτές, μουσική, παραγωγοί, σχεδιασμός παραγωγής, ταινίες μικρού μήκους/κινούμενα σχέδια, ήχος, οπτικά εφέ και σεναριογράφοι. Καθένας από αυτούς έχει τουλάχιστον μία κατηγορία Oscar. Αν έχει μια κατηγορία στα Oscar, υπάρχει και ο αντίστοιχος κλάδος, με λίγες εξαιρέσεις. Εκτός από τους ψηφοφόρους των Oscar με τις γνωστές κατηγορίες, όπως οι κινηματογραφιστές ή οι σκηνοθέτες, υπάρχουν επίσης κλάδοι για τους διευθυντές κάστινγκ, τα στελέχη, τους παραγωγούς και το μάρκετινγκ και τις δημόσιες σχέσεις, αποτελώντας συνολικά 17 κλάδους (καθώς και τα μέλη σε ευρεία κλίμακα που δεν εντάσσονται σε κάποιον υπάρχοντα κλάδο). Οι κατηγορίες υποκριτικής ψηφίζονται από τον κλάδο που είναι μακράν ο μεγαλύτερος, με περισσότερα από 1.300 μέλη. 

 Πώς μπορείς κάποιος να γίνει μέλος 

 Για να γίνουν μέλη της Ακαδημίας, οι υποψήφιοι πρέπει να υποστηριχθούν από δύο υφιστάμενα μέλη του μελλοντικού κλάδου της Ακαδημίας του υποψηφίου. Οι υποψήφιοι που είναι για πρώτη φορά υποψήφιοι εξετάζονται αυτόματα ως μέλη χωρίς χορηγία. 

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν εκστρατεία για ένα Oscar 

Κάθε χρόνο η Ακαδημία δημοσιεύει τον πλήρη κατάλογο των ταινιών που μπορούν να υποβληθούν σε υποψηφιότητα, πέρυσι ήταν 366. Οι προσπάθειες εκστρατείας εργάζονται σκληρά για να διασφαλίσουν ότι ακόμη και μια αγαπημένη ταινία δεν θα χαθεί ανάμεσά τους. Παρόλο που αυτά τα μέλη της Ακαδημίας κάνουν ταινίες, αυτό δεν σημαίνει ότι βλέπουν τόσες ταινίες όσες βλέπει ο μέσος σινεφίλ. Ως εκ τούτου, υπάρχει μεγάλη δύναμη στην οποία τα κινηματογραφικά στούντιο μπορούν να ξοδέψουν πολλά δολάρια για καμπάνιες ώστε να γίνουν αντιληπτά. 

Πώς επιλέγονται οι υποψήφιοι 

Κάθε μέλος ψηφίζει μόνο για τις κατηγορίες του κλάδου του στο στάδιο των υποψηφιοτήτων, μαζί με τις υποψηφιότητές του για την καλύτερη ταινία. Για τους κλάδους που δεν έχουν δική τους κατηγορία, τα εν λόγω μέλη της Ακαδημίας ψηφίζουν μόνο για την καλύτερη ταινία. Ορισμένοι κλάδοι έχουν έναν πρόσθετο πρώιμο γύρο ψηφοφορίας που περιορίζει τους υποψήφιους σε σύντομους καταλόγους, αυτοί περιλαμβάνουν και τις δύο κατηγορίες μουσικής, ήχου, οπτικών εφέ, μακιγιάζ και χτενίσματος. Η διεθνής ταινία, το ντοκιμαντέρ και οι κατηγορίες μικρού μήκους φτάνουν επίσης στις τελικές υποψηφιότητες μέσω αυτού του είδους της διαδικασίας bake-off. 

Πώς λοιπόν είναι υποψήφιες οι διεθνείς ταινίες μεγάλου μήκους και οι ταινίες μικρού μήκους 

Μόνο μία ταινία ανά χώρα μπορεί να υποβληθεί για το διεθνές μεγάλου μήκους. Η Ακαδημία άνοιξε πρόσφατα την ψηφοφορία για το διεθνές φιλμ στα μέλη όλων των κλάδων, αφού προηγουμένως βασιζόταν σε πολλαπλές επιτροπές. Όσοι συμμετέχουν πρέπει να παρακολουθήσουν ένα ποσοστό των υποβληθέντων ταινιών και να υποβάλουν βαθμολογία για κάθε ταινία που παρακολουθούν, οι βαθμολογίες αυτές καθορίζουν τις ταινίες που θα μπουν στη λίστα των μικρών ταινιών. Τα μέλη της Ακαδημίας που έχουν δει όλες τις ταινίες που περιλαμβάνονται στη βραχεία λίστα δικαιούνται να ψηφίσουν για τις τελικές υποψηφιότητες. 

Οι μικρού μήκους ταινίες καθορίζονται με παρόμοια διαδικασία, με τις βαθμολογίες των εθελοντών μελών να καταλήγουν σε βραχείες λίστες, ενώ οι ταινίες κινουμένων σχεδίων και τα ντοκιμαντέρ περιορίζονται στην ψηφοφορία στους αντίστοιχους κλάδους. -Οι ταινίες μικρού μήκους ζωντανής δράσης ψηφίζονται επίσης από τα μέλη των κλάδων σκηνοθεσίας, σεναρίου και παραγωγής-. Μια ψηφοφορία προτίμησης καθορίζει τις τελικές υποψηφιότητες από κάθε μία από αυτές τις λίστες.   

Τι είναι η ψηφοφορία προτίμησης 

Μόλις ανακοινωθούν οι υποψηφιότητες, μόνο η καλύτερη ταινία χρησιμοποιεί το σύστημα της ψηφοφορίας προτίμησης, αλλά έχει τεράστια επιρροή στο τι θα κερδίσει το μεγαλύτερο βραβείο της βραδιάς. Οι ψηφοφόροι καλούνται να κατατάξουν τους υποψηφίους από το πιο αγαπημένο στο λιγότερο αγαπημένο. Εάν μια ταινία λάβει πάνω από το 50% των ψήφων για το νούμερο ένα (μια εξαιρετικά απίθανη προοπτική για κάθε έτος), κερδίζει αυτόματα την καλύτερη ταινία. Από εκεί και πέρα, τα ψηφοδέλτια της ταινίας που λαμβάνει τις λιγότερες ψήφους στο νούμερο ένα ανακατανέμονται στις ψήφους στο νούμερο δύο των μελών που την είχαν τοποθετήσει στο νούμερο ένα. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται, εξαλείφοντας τις χαμηλότερες ψήφους και ανακατανέμοντας, ανάλογα με τις ανάγκες, τις ψήφους στα τρίτα και τέταρτα φαβορί, έως ότου μια ταινία ξεπεράσει το όριο του 50%. Ο στόχος είναι να βραβευτεί η ταινία που αποτελεί το κοινό φαβορί, αυτή που τα περισσότερα μέλη της Ακαδημίας θα αποκαλούσαν το αγαπημένο τους, ή τουλάχιστον κοντά σε αυτό.  

 

Πώς επιλέγονται οι υπόλοιποι νικητές 

Μία ψήφος ανά κατηγορία! Ζήτω η απλότητα!Οι ψηφοφόροι της Ακαδημίας είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθήσουν πραγματικά κάθε υποψήφιο για Oscar για να ψηφίσουν; 

Όχι, αν και σε ορισμένες κατηγορίες απαιτείται να έχουν δει όλοι οι υποψήφιοι για να ψηφίσει ένα μέλος στη συγκεκριμένη κατηγορία, συμπεριλαμβανομένων των μικρού μήκους και των διεθνών ταινιών. Αλλά παρακαλώ: ένα χειροκρότημα για το υποθετικό μέλος της Ακαδημίας που παρακολούθησε όχι μόνο κάθε υποψήφιο, αλλά και αρκετές ταινίες μικρού μήκους και διεθνείς ταινίες για να συμμετάσχει σε όσο το δυνατόν περισσότερα μέρη αυτού του δαιδαλώδους συστήματος ψηφοφορίας! 

Γιατί η εκπομπή των Όσκαρ είναι τόσο μεγάλη; 

Η Ακαδημία επιμένει να παρουσιάζονται και οι 24 κατηγορίες κατά τη διάρκεια της τηλεοπτικής εκπομπής. Σε ένα τρίωρο πρόγραμμα, μένουν μόνο 30 λεπτά για τον εναρκτήριο μονόλογο (αν υπάρχει παρουσιαστής), τις μουσικές παραστάσεις, το τμήμα In Memoriam, τις ανακεφαλαιώσεις των βραβείων Governors και Sci-Tech, τα αποσπάσματα ταινιών καλύτερης ταινίας κ.λπ. Αντίθετα, τα Grammy παρουσιάζουν τα περισσότερα από τα βραβεία τους εκτός της τηλεοπτικής εκπομπής. Το 2019, οι παραγωγοί των Όσκαρ πρότειναν τη μείωση του αριθμού των παρουσιάσεων στον αέρα και αντιμετώπισαν τεράστιες διαμαρτυρίες, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων μελών του διοικητικού συμβουλίου της AMPAS. Έτσι εγκατέλειψαν την ιδέα, τουλάχιστον προς το παρόν 

Ποιος είναι στο διοικητικό συμβούλιο 

Το διοικητικό συμβούλιο αποτελείται από τρία μέλη που εκλέγονται από κάθε κλάδο, καθώς και από τρεις γενικούς διοικητές που διορίζονται. 

Θα αλλάξει το σόου των Όσκαρ αν η τηλεθέαση πέσει 

Οποιαδήποτε ουσιαστική αλλαγή στη δομή των Oscar χρειάζεται την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου του AMPAS. Έχεις προσπαθήσει ποτέ να πείσεις 54 άτομα να συμφωνήσουν σε κάτι; Δεν είναι εύκολο. Οι παραγωγοί του σόου δοκιμάζουν πάντα μερικά νέα πράγματα, αλλά μια δραματική αναθεώρηση φαινόταν απίθανη, μέχρι, όταν ο COVID απαίτησε αλλαγές. Έτσι, θα έχει να δούμε αν αυτό επηρεάζει τις εκπομπές στο μέλλον. 

Γιατί οι άνθρωποι κάνουν καμπάνια για ένα Oscar 

Η διαφήμιση και η προώθηση αποτελούν μέρος του DNA του Χόλιγουντ. Αν κάνουν κάτι για το οποίο είναι περήφανοι, το προωθούν. Με τα βραβεία, υπάρχει και ένας πρακτικός λόγος: Το στούντιο θέλει να βεβαιωθεί ότι οι ψηφοφόροι έχουν δει την ταινία του. Αν και οι κριτικοί βλέπουν δεκάδες ταινίες κάθε μήνα, οι ψηφοφόροι του AMPAS συχνά εργάζονται στη δουλειά τους και έχουν οικογένειες, οπότε δεν έχουν χρόνο να δουν κάθε νέα ταινία. Μια καμπάνια είναι ένας τρόπος να τραβήξει κανείς την προσοχή σε μια ταινία. 

  Jessica Chastain Academy Awards ceremony

Γιατί η νίκη είναι τόσο σημαντική 

Το Χόλιγουντ είναι σαν οποιαδήποτε άλλη επιχείρηση: Οδηγείται από το χρήμα και τον εγωισμό. Όλοι στην κινηματογραφική βιομηχανία αναζητούν την επόμενη δουλειά τους, και ένα Όσκαρ μπορεί να ανοίξει ευκαιρίες απασχόλησης και να αυξήσει τον μισθό σας. Μια νίκη καλύτερης ταινίας μπορεί να αυξήσει την αμοιβή άδειας για την τηλεόραση, το streaming και κάθε άλλη μορφή για πολλά χρόνια. Επιπλέον, τα στούντιο δημιουργούν καμπάνιες απονομής βραβείων ώστε να μπορούν να κερδίσουν την εύνοια των κορυφαίων ταλέντων, είτε πρόκειται για σταρ είτε για ανθρώπους πίσω από την κάμερα. Είναι ένας τρόπος να λένε: «Κοιτάξτε πόσο καλά φερόμαστε στους ανθρώπους μας. Μείνετε μαζί μας».  

Δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός δημοτικότητας 

Αν ήταν έτσι, ο Hugh Jackman, ο Keanu Reeves και η Octavia Spencer θα κέρδιζαν κάθε χρόνο. Το να είσαι συμπαθής δεν βλάπτει, αλλά δεν εγγυάται τίποτα. Το 2018, ο Rami Malek ήταν παντού, γοητεύοντας τον κόσμο σε πάρτι, συνεδρίες ερωτήσεων και απαντήσεων και βραβεία. Και κέρδισε ένα Όσκαρ. Από την άλλη πλευρά, η Olivia Colman ήταν απασχολημένη στο εξωτερικό και ήταν σπάνια στο κύκλωμα των βραβείων. Και κέρδισε και αυτή. Δεν υπάρχουν φόρμουλες για μια επιτυχημένη καμπάνια. 

Μια νίκη από τις Χρυσές Σφαίρες ή τα βραβεία SAG ενισχύει τις πιθανότητες μιας ταινίας στα Oscar 

Όχι. Δεν πρόκειται για κάτι σαν τις προκριματικές προεδρικές εκλογές, όπου ένας υποψήφιος συγκεντρώνει πόντους με κάθε νίκη. Τελικά, τα μέλη του AMPAS ψηφίζουν την ταινία που τους άρεσε περισσότερο. Και μερικές φορές συμφωνούν με τις Σφαίρες, τα βραβεία SAG, τις ομάδες κριτικών και τις συντεχνίες, αλλά όχι πάντα. Πρόκειται για πολύ διαφορετικές ομάδες ψηφοφορίας.  

Γιατί οι αναλυτές των βραβείων λένε ότι τα Oscar επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των Σφαιρών ή των ομάδων κριτικών της Νέας Υόρκης ή του Λος Άντζελες; 

Οι αναλυτές των Oscar προσπαθούν να εφαρμόσουν επιστημονικές αρχές σε κάτι που δεν μπορεί να μετρηθεί: το προσωπικό γούστο. Το AMPAS κρατάει τα αποτελέσματα μυστικά: Ξέρουμε ποιος κέρδισε, αλλά όχι με πόσες ψήφους, και δεν ξέρουμε ποιος ήρθε δεύτερος, τρίτος ή τέταρτος. Έτσι, οι υπεύθυνοι για την απονομή των βραβείων και οι δημοσιογράφοι μιλούν με τους ψηφοφόρους για να προσπαθήσουν να καταλάβουν τα συναισθήματά τους, αλλά πάντα υπάρχει εικασία. 

Διάβασε επίσης

Ανακοινώθηκαν οι υποψηφιότητες για τα φετινά Oscar- Η ταινία Everything Everywhere σε 11 κατηγορίες

Το «Everything Everywhere All at Once», μια στριφνή περιπέτεια επιστημονικής φαντασίας, ηγήθηκε των φετινών υποψηφιοτήτων για τα 95α βραβεία Oscar το πρωί της Τρίτης, συγκεντρώνοντας 11 υποψηφιότητες. Ακολούθησαν το « All Quiet on the Western Front», ένα έπος για τον Α’ Παγκοσμίο Πολέμο, και το «The Banshees of Inisherin», μια σκοτεινά κωμική ματιά στη φιλία που εκτυλίσσεται με φόντο τον ιρλανδικό εμφύλιο πόλεμο, τα οποία συγκέντρωσαν από εννέα υποψηφιότητες. 

Και οι τρεις ταινίες θα διεκδικήσουν το βραβείο καλύτερης ταινίας, σε μια συλλογή βραβείων που διαμορφώνεται ως μια πολύ πιο εμπορικά επιτυχημένη συλλογή από ό,τι τα τελευταία χρόνια. H αρένα για το Oscar καλύτερης ταινίας περιλαμβάνει τις δύο ταινίες με τα υψηλότερα έσοδα της χρονιάς, το «Avatar: The Way of Water » και το «Top Gun: Maverick», μαζί με την ταινία «Elvis», μια μουσική βιογραφία που κέρδισε το κοινό το περασμένο καλοκαίρι. Άλλοι υποψήφιοι είναι το ημι-αυτοβιογραφικό «The Fabelmans» του Steven Spielberg, το «Tár», ένα δράμα για έναν κακοποιητικό μαέστρο, το «Women Talking», μια ματιά στους κατοίκους μιας καταπιεστικής θρησκευτικής κοινότητας, και το «Triangle of Sadness», μια σκωπτική ταινία για το 1% που εκτυλίσσεται εν μέρει σε ένα γιοτ. 

Το «Triangle of Sadness», μία από τις πιο διχαστικές ταινίες της χρονιάς, έκανε μια δυνατή αίσθηση το πρωί της Τρίτης, κερδίζοντας υποψηφιότητες για το σενάριό του και για τη σκηνοθεσία του Ruben Östlund. Θα διαγωνιστεί για το βραβείο σκηνοθεσίας με τον Spielberg, τον Todd Field (Tár), τον Martin McDonagh  (The Banshees of Inisherin) και το σκηνοθετικό δίδυμο των Daniel Kwan and Daniel Scheinert (Everything Everywhere All at Once). Πρόκειται για μια κατηγορία που κυριαρχείται αποκλειστικά από άνδρες. Οι δύο τελευταίες νικήτριες καλύτερης σκηνοθεσίας, η Jane Campion (The Power of the Dog) και η Chloe Zhao (Nomadland), ήταν γυναίκες, ενώ υπήρχαν κάποιες ελπίδες ότι η Sarah Polley του «Women Talking» θα μπορούσε να κερδίσει το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας. 

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top