Now Reading
Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο

Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο

Avatar photo
-a

Πριν σπάσεις τα σπυράκια σου στην περιοχή γύρω από τη μύτη, σκέψου το καλά!

Μπορεί να έχεις ακούσει τον ισχυρισμό ότι τα σπυράκια στο τρίγωνο από τη γέφυρα της μύτης μέχρι τις γωνίες του στόματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρή μόλυνση, ακόμη και θάνατο, υπάρχει όμως πραγματικός λόγος ανησυχίας για τις λοιμώξεις σε αυτόν τον τομέα. Το πρόβλημα αυτό ονομάζεται «το τρίγωνο του κινδύνου» ή «τρίγωνο του θανάτου», αλλά οι ειδικοί λένε ότι η σοβαρή μόλυνση εδώ είναι απίστευτα σπάνια.

Γιατί ακριβώς αντιμετωπίζεται το επικίνδυνο τρίγωνο με αυξημένη προσοχή και ποιοι είναι οι κίνδυνοι γενικά από το σκάσιμο των τσιμπημάτων; Αν και οι δερματολόγοι γενικά συνιστούν να αφήνουμε τα σπυράκια ανέγγιχτα, όμως τι μπορούμε να κάνουμε χωρίς να μολύνουμε την περιοχή όταν υπάρχει ακμή;

Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο
©Launchmetrics/Spotlight

Τι είναι το τρίγωνο του θανάτου

Το «τρίγωνο του θανάτου» είναι μια περιοχή στο πρόσωπό σου που εκτείνεται από τις γωνίες του στόματος μέχρι τη γέφυρα της μύτης, σχηματίζοντας ένα τρίγωνο. Μπορεί να ακούγεται δραματικό, αλλά μην ανησυχείς, δεν σημαίνει ότι κινδυνεύεις κάθε φορά που σπας ένα σπυράκι εκεί. Ο λόγος που αυτή η περιοχή θεωρείται πιο «επικίνδυνη» είναι επειδή έχει πολλά αιμοφόρα αγγεία που συνδέονται με τον εγκέφαλό σου. Συγκεκριμένα, το αίμα από αυτή την περιοχή στραγγίζει στον σπηλαιώδη κόλπο, μια δομή πίσω από τα μάτια σου που συνδέεται άμεσα με τον εγκέφαλο. Σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, αν μια μόλυνση σε αυτήν την περιοχή εξαπλωθεί, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές, όπως θρόμβωση στον σπηλαιώδη κόλπο ή ακόμα και προσωρινή παράλυση του προσώπου.

Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι το να σπάσεις ένα σπυράκι σε αυτήν την περιοχή δεν θα σε σκοτώσει. Συνήθως, το ανοσοποιητικό σου σύστημα είναι αρκετά δυνατό για να αντιμετωπίσει τυχόν βακτήρια πριν αυτά προκαλέσουν πρόβλημα. Μια μικρή ανοιχτή πληγή, όπως αυτή που δημιουργείται όταν σπας ένα σπυράκι, σπάνια επιτρέπει σε αρκετά βακτήρια να μπουν τόσο βαθιά ώστε να φτάσουν στον εγκέφαλό σου.

-a
©Launchmetrics/Spotlight

Οπότε, ενώ είναι καλή ιδέα να αποφεύγεις να πειράζεις τα σπυράκια σου (για να μη μείνουν σημάδια ή προκαλέσεις φλεγμονή), μην πανικοβάλλεσαι αν έχεις ήδη σπάσει ένα. Το σώμα σου ξέρει πώς να προστατευτεί.

Πώς να σπας τα σπυράκια με ασφάλεια: Οι κανόνες που πρέπει να ακολουθείς

Ας το παραδεχτούμε: η θέα ενός σπυριού στον καθρέφτη μπορεί να είναι εκνευριστική. Η παρόρμηση να το σπάσεις είναι έντονη, αλλά πριν βιαστείς, να θυμάσαι ότι το να πειράξεις τα σπυράκια χωρίς προσοχή μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση, ουλές ή ακόμα και εξάπλωση της φλεγμονής. Αν όμως νιώθεις ότι δεν μπορείς να αντισταθείς, υπάρχουν τρόποι να το κάνεις με ασφάλεια.

1. Μην πειράζεις όλα τα σπυράκια

Πρώτα απ’ όλα, πρέπει να ξέρεις ποια σπυράκια μπορούν να σπάσουν. Τα λευκά, ώριμα σπυράκια με εμφανή πύον είναι πιο ασφαλή να τα σπάσεις. Αντίθετα, τα εσωτερικά, κόκκινα ή επώδυνα σπυράκια δεν πρέπει να πειραχτούν, καθώς μπορεί να επιδεινώσεις τη φλεγμονή και να αφήσεις σημάδια.

2. Καθάρισε τα χέρια και το πρόσωπό σου

Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο

Πριν κάνεις οτιδήποτε, πλύνε καλά τα χέρια σου με σαπούνι και ζεστό νερό. Έπειτα, καθάρισε το πρόσωπό σου με ένα απαλό καθαριστικό για να αφαιρέσεις τυχόν βρωμιές και βακτήρια. Αυτό είναι βασικό βήμα για να αποφύγεις τη μόλυνση.

3. Χρησιμοποίησε καθαρό εργαλείο ή χαρτί

Μην χρησιμοποιείς τα νύχια σου, καθώς μπορεί να μεταφέρουν μικρόβια και να τραυματίσουν το δέρμα σου. Αντί για αυτό, τύλιξε τα δάχτυλά σου με καθαρό χαρτί ή χρησιμοποίησε ένα αποστειρωμένο εργαλείο εξαγωγής σμήγματος. Εναλλακτικά, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αποστειρωμένες μπατονέτες, πιέζοντας απαλά τις δύο πλευρές του σπυριού.

4. Πίεσε απαλά και σταμάτα αν δεν βγαίνει τίποτα

Μην πιέζεις υπερβολικά! Αν το πύον δεν βγει με ελαφριά πίεση, τότε το σπυράκι πιθανότατα δεν είναι έτοιμο. Άφησέ το να ωριμάσει περισσότερο, αλλιώς κινδυνεύεις να προκαλέσεις ερεθισμό ή να σπρώξεις τα βακτήρια βαθύτερα στο δέρμα σου.

5. Καθάρισε την περιοχή μετά

Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο

Μόλις αφαιρέσεις το πύον, καθάρισε την περιοχή με μια αντισηπτική λοσιόν ή διάλυμα, όπως το micellar water με αντιβακτηριακές ιδιότητες ή τοπική αλοιφή με σαλικυλικό οξύ. Αυτό θα βοηθήσει να απολυμανθεί το δέρμα σου και να αποτρέψεις τη μόλυνση.

6. Μην ξεχνάς την ενυδάτωση

Μετά την απολύμανση, χρησιμοποίησε μια ελαφριά ενυδατική κρέμα χωρίς λιπαρά για να ηρεμήσεις το δέρμα σου. Έτσι θα αποφύγεις την ξηρότητα και θα υποστηρίξεις την επούλωση.

Διάβασε επίσης: Απαλλάξου από την ακμή με αυτά τα 4 γιατροσόφια από τις γιαγιάδες

Πώς να αποτρέψεις την εξάπλωση των σπυριών

Η πρόληψη είναι πάντα καλύτερη από τη θεραπεία. Ακολουθώντας αυτές τις πρακτικές, μπορείς να κρατήσεις το δέρμα σου καθαρό και να μειώσεις την πιθανότητα εμφάνισης νέων σπυριών:

-Μην αγγίζεις το πρόσωπό σου: Τα χέρια σου μαζεύουν βακτήρια όλη την ημέρα. Όσο λιγότερο τα φέρνεις σε επαφή με το πρόσωπό σου, τόσο το καλύτερο.

-Άλλαζε συχνά τις μαξιλαροθήκες σου: Οι μαξιλαροθήκες απορροφούν λάδια, ιδρώτα και μικρόβια. Άλλαζέ τις τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τι είναι το «τρίγωνο του θανάτου» και γιατί δεν πρέπει να πειράζεις τα σπυράκια σε αυτό το σημείο

-Απέφυγε βαριές ή λιπαρές κρέμες: Χρησιμοποίησε προϊόντα περιποίησης με μη λιπαρές συνθέσεις που δεν φράζουν τους πόρους.

-Καθάρισε σωστά το πρόσωπό σου: Δύο φορές την ημέρα, χρησιμοποίησε ένα απαλό καθαριστικό που ταιριάζει στον τύπο της επιδερμίδας σου. Αν φοράς μακιγιάζ, βεβαιώσου ότι το αφαιρείς πλήρως πριν τον ύπνο.

-Μην παραμελείς την αντηλιακή προστασία: Ο ήλιος μπορεί να επιδεινώσει τις φλεγμονές και να αφήσει σημάδια. Προτίμησε αντηλιακά προϊόντα ειδικά σχεδιασμένα για ακνεϊκές επιδερμίδες.

Διάβασε επίσης: Εμφανίστηκε σπυράκι; Αυτό το diy μαμαδίστικο γιατροσόφι θα το εξαφανίσει στη στιγμή!

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Πώς το «Wicked» και ο Μαραθώνιος της Νέας Υόρκης έφεραν τις πιο ισχυρές μάρκες ομορφιάς στο προσκήνιο
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
-Α



Ακολούθησε το TheIssue.gr στο Google News και μάθε πρώτη όλα τα νέα!


Site Footer
Dnews
theissue.gr

Site Footer