Now Reading
Perfumes are magical! Πώς το άρωμα της πριγκίπισσας Diana βοήθησε τον Harry στην ψυχοθεραπεία του

Perfumes are magical! Πώς το άρωμα της πριγκίπισσας Diana βοήθησε τον Harry στην ψυχοθεραπεία του

Avatar photo

Η καταπραϋντική δύναμη των αρωμάτων – εκείνων που φορούσε η μητέρα του- βοήθησε τον πρίγκηπα Harry στη θεραπεία του.

Το αγαπημένο άρωμα της πριγκίπισσας Νταϊάνα έγινε ένα ιδιαίτερο άρωμα και για τον πρίγκιπα Harry. Στα απομνημονεύματά του που κυκλοφόρησαν πρόσφατα, με τον τίτλο «Spare», ο Δούκας του Σάσεξ θυμήθηκε ότι έφερε ένα μπουκάλι από το «αγαπημένο» άρωμα της μητέρας του σε μια συνεδρία θεραπείας, ενώ επεξεργαζόταν τη θλίψη του μετά τον πρόωρο θάνατό της. 

Η μυρωδιά τον νανούριζε σε μια κατάσταση ηρεμίας

«Στην αρχή της συνεδρίας, σήκωσα το καπάκι και εισέπνευσα βαθιά. Σαν να επρόκειτο για χάπι LSD», έγραψε. «Διάβασα κάπου ότι η μυρωδιά είναι η πιο αρχαία μας αίσθηση, και αυτό ταίριαζε με αυτό που βίωσα εκείνη τη στιγμή, εικόνες που προέκυπταν από αυτό που ένιωθα σαν το πιο πρωτόγονο μέρος του εγκεφάλου μου». 

KING CHARLES and DIANA and BABY
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η εν λόγω μυρωδιά που τον έκανε να αισθανθεί έτσι ήταν το «First» από τον Van Cleef & Arpels , το οποίο διαθέτει βασικές νότες υάκινθου, τριαντάφυλλου, γιασεμιού, κεχριμπαριού και σανταλόξυλου. Η πριγκίπισσα Diana ήταν γνωστή για την αγάπη της στα αρώματα, συμπεριλαμβανομένου αυτού του αρώματος από τον οίκο Van Cleef & Arpels. 

Βεβαία αυτό δεν ήταν το μόνο άρωμα που αγαπούσε η βασιλική οικογένεια, λέγεται ότι στα αγαπημένα της πριγκίπισσας Νταϊάνα περιλαμβάνονταν επίσης το Penhaligon’s Bluebell, του οίκου Hermès το 24 του Faubourg και το Houbigant Paris Quelques Fleurs, το τελευταίο μάλιστα ήταν εκείνο που φόρεσε στον γάμο της το 1981. 

«Πάντα, πάντα, πάντα, πάντα φορούσε άρωμα, το οποίο είναι ένα τεράστιο πράγμα στη ζωή μιας γυναίκας», δήλωσε η μακιγιέζ της, Mary Greenwall, στο ABC News το 2014. «Είναι κατά κάποιο τρόπο η τελευταία πινελιά της ομορφιάς, το να βγαίνεις έξω μυρίζοντας θεϊκά και κομψά και ατομικά». 

PRINCESS DIANA
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εκτός από το άρωμα της Diana, ο πρίγκιπας Harry αναφέρθηκε και στην κολόνια του πατέρα του- του οίκου Dior, το άρωμα Eau Sauvage- στα πολυαναμενόμενα απομνημονεύματά του και θυμήθηκε ότι την μύρισε το βράδυ πριν από τον θάνατο της μητέρας του το 1997. 

«Πάντα μύριζε πράγματα. Το φαγητό, τα τριαντάφυλλα, τα μαλλιά μας. Πρέπει να ήταν λαγωνικό σε μια άλλη ζωή», έγραψε για τον -τότε πρίγκιπα- βασιλιά Κάρολο Γ’, προσθέτοντας ότι «ίσως έπαιρνε όλες αυτές τις μεγάλες μυρωδιές επειδή ήταν δύσκολο να μυρίσει οτιδήποτε πέρα από την προσωπική του μυρωδιά. Eau Sauvage». «Λουλουδάτο, με μια υποψία από κάτι σκληρό, όπως πιπέρι ή μπαρούτι, ήταν φτιαγμένο στο Παρίσι. Το έγραφε στο μπουκάλι. Το οποίο με έκανε να σκεφτώ τη μαμά», συνέχισε ο Harry. 

 

Στο «Spare» , ο πρίγκιπας Χάρι σκέφτεται τα αρώματα που κρύβονται πίσω από τις αναμνήσεις των γονιών του και ουσιαστικά μας επιβεβαιώνει την δύναμη που κρύβουν και την αξία της αρωματοθεραπείας. Τα αρώματα και οι μυρωδιές έχουν την μοναδική ιδιότητα να συνδυάζουν την μνήμη και τα συναισθήματα. Έτσι όταν μυρίζουμε μία μυρωδιά και μας φέρνει στο μυαλό μία χαρούμενη ανάμνηση -πόσο μάλλον εάν είναι από την παιδική μας και έχει να κάνει με την οικογένεια μας και τη μητέρα μας- τότε αυτή μυρωδιά έχει θεραπευτικές και ηρεμιστικές ιδιότητες στην ψυχολογία μας και κατ’ επέκταση στην ψυχική μας υγεία συνολικά.  

 Ανακάλυψε τα οφέλη της αρωματοθεραπείας 

Για να θεραπεύσεις τον εαυτό σου μέσω της αρωματοθεραπείας, θα πρέπει να απευθυνθείς σε κάποιον που είναι εξειδικευμένος τόσο στους τομείς της ιατρικής όσο και των αιθέριων ελαίων. Η αρωματοθεραπεία συνίσταται στο να βασιστείς στο ένστικτό σου, δηλαδή στη μύτη σου. Στην αρωματοθεραπεία, δεν είναι η αρωματική ουσία που αντιδρά, αλλά η οσμή της.  Το οσφρητικό ερέθισμα συγκεκριμένων οσμών ενεργοποιεί καθορισμένους αδένες του ενδοκρινικού συστήματος, προκαλώντας τους να παράγουν τις νευροχημικές ουσίες -αδρεναλίνη, ενδορφίνη κ.λπ.- που παίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση της φυσιολογικής μας ισορροπίας -ομοιόσταση-. 

Η έκταση της ευχαρίστησης που μπορούν να προκαλέσουν οι μυρωδιές καθορίζεται από την ισορροπία του κάθε ατόμου. Εάν οι ορμόνες που παράγονται καλύπτουν μια ανάγκη, δηλαδή δρουν θετικά για την αποκατάσταση της ισορροπίας της ομοιόστασης, τότε θα λάβουμε ένα ευχάριστο αίσθημα ευεξίας. Ο δεύτερος τρόπος με τον οποίο η αίσθηση της όσφρησης διεγείρει το αίσθημα της ευχαρίστησης είναι έμμεσος, μέσω της αφύπνισης των οσφρητικών μας αναμνήσεων. Στην πραγματικότητα, η οσφρητική μνήμη είναι πολύ αρχέγονη. Σε αυτήν, μια συγκεκριμένη μυρωδιά συνδέεται με μια συναισθηματική κατάσταση, προκειμένου να προσδιορίζεται το μυρωδάτο πράγμα απλά ως «καλό» ή «κακό» για την κατάλληλη επιβίωση. 

 Όταν μια μυρωδιά μυρίζεται ξανά μετά από χρόνια, η οσφρητική μνήμη ενεργοποιεί το μεταιχμιακό σύστημα για να το κάνει να αναπαράγει με τα νευροχημικά τη συναισθηματική κατάσταση που συνόδευε τότε τη μυρωδιά. 

Η συναισθηματική εμπειρία που συνδέεται με τις οσμές βρίσκεται στη βάση της διαδικασίας μάθησης για όλους τους ζωντανούς οργανισμούς. Πράγματι, εξαρτώνται από αυτήν σε τέτοιο βαθμό για την επιβίωσή τους, ώστε οι οσφρητικές αναμνήσεις μεταβιβάζονται μαζί με τη γενετική κληρονομιά. Κάθε έμβιο ον διαθέτει τρεις τύπους οσφρητικών αναμνήσεων: προσωπικές, πολιτισμικές -εδαφικές- και γενετικές. Η αρωματοθεραπεία λειτουργεί μέσω της χρήσης οσφρητικών αρχέτυπων που έχουν αποτυπωθεί στα γονίδιά μας, όπως οι μυρωδιές ορισμένων ειδών ζώων, μπαχαρικών, εσπεριδοειδών και λουλουδιών, στις οποίες είμαστε προγραμματισμένοι να ανταποκρινόμαστε με συγκεκριμένες συμπεριφορές ή σωματικές αντιδράσεις.   Η αρωματοθεραπεία είναι στην πραγματικότητα μια εκτεταμένη εφαρμογή της ψυχοαρωματοθεραπείας και ως εκ τούτου συμβάλλει στη θεραπεία τόσο του σώματος όσο και του νου, θεραπεύοντάς τους με μια άπειρη και εξατομικευμένη ποικιλία ευχάριστων οσφρητικών συναισθημάτων. 

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το άρωμα που η Victoria Beckham και η Meghan Markle δεν αποχωρίζονται ούτε στιγμή

Το άρωμα είναι ίσως το μοναδικό θεσπέσιο συναίσθημα που δημιουργεί σε χρόνο μηδέν εικόνες και αναμνήσεις. Δεν μπορώ να φανταστώ κάτι άλλο για να περιγράψω στιγμές και αισθήσεις… Μοιάζει σαν μια έκφανση μαγείας που καταφέρνει με μια και μόνο σταγόνα να κάνει flash back στον χρόνο. Απίστευτό;

Μέσα στις μυρωδιές που διαχέονται παντού είναι αναμφισβήτητα και τα αρώματα. Πόσες φορές δεν σου έχει τύχει εξάλλου να γυρίζει το βλέμμα σου κάθε φορά που περνά από δίπλα σου ένα άτομο που φορά ένα μεθυστικό -για τις δικές σου αισθήσεις- άρωμα; Κολόνιες, αρώματα, mist, λάδια ή όπως αλλιώς θέλεις να ονομάσεις αυτά τα θεσπέσια μπουκαλάκια που εσωκλείουν λίγη από τη μαγεία της φύσης και των λουλουδιών, όλα έχουν τη δική του ιστορία ν΄αφηγηθούν και να μας ταξιδέψουν.

Όταν μιλάμε για διαχρονικά βρετανικά αρωματοποιία, κανένα δεν είναι πιο εμβληματικό από το Jo Malone London. Το σήμα κατατεθέν του; Τα κομψά γυάλινα μπουκάλια και η πανέμορφη κρεμ και μαύρη συσκευασία τους, τόσο elegant και τόσο χαρακτηριστικά έρχεται να συνδυαστεί  με την συνεχώς διευρυνόμενη συλλογή αρωμάτων της εταιρίας Jo Malone, και γίνονται συνώνυμα με τις ειδικές περιστάσεις μας – αγαπημένες στιγμές στις οποίες μπορούμε να δημιουργήσουμε με έναν και μόνο ψεκασμό.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΕΔΩ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΜΑΡΙΑ ΜΠΕΚΑΤΩΡΟΥ ΜΑΛΛΙΑ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ





Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top