Now Reading
Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας μια φορά την εβδομάδα

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πρέπει να λούζουμε τα μαλλιά μας μια φορά την εβδομάδα

Avatar photo

Ακόμη και αν τα μαλλιά σου δείχνουν καθαρά δεν είναι. Οι ειδικοί μάς συμβουλεύουν γιατί δεν πρέπει να λουζόμαστε μόνο μία φορά την εβδομάδα αλλά και πόσο σημαντικό είναι να διατηρούμε τα μαλλιά μας καθαρά.

Τα μαλλιά, λένε οι κομμωτές, πρέπει να πλένονται τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, για να απομακρυνθούν οι ρύποι που προκαλούν φλεγμονώδεις αντιδράσεις και να βελτιωθεί η οξυγόνωση. Σύμφωνα λοιπόν με την γνώση και την εμπειρία των ειδικών το λούσιμο δεν πρέπει να περιορίζεται σε μία φορά την εβδομάδα.  

Το λούσιμο των μαλλιών μας μία φορά την εβδομάδα μπορεί να μην είναι καλή ιδέα, ακόμη και όταν αισθάνεσαι ότι είναι καθαρά και ότι «μπορούν να αντέξουν» μερικές μέρες ακόμα. Συχνά αναρωτιόμαστε αν το να λούζουμε τα μαλλιά μας κάθε μέρα είναι καλή ιδέα ή όχι,  γι’ αυτό και οι ειδικοί επιβεβαιώνουν ότι είναι μια χαρά, αρκεί να χρησιμοποιούμε το κατάλληλο σαμπουάν. Ποτέ δεν ασχολούμαστε με το άλλο ζήτημα όμως : πόσο καιρό τα μαλλιά μπορούν να μείνουν άπλυτα και τι συμβαίνει όταν είναι πολύ ξηρά και (καθώς μεγαλώνουμε) αρχίζουν να χάνουν τη φυσική τους υγρασία;

Σύμφωνα με τους κομμωτές, δεν συνιστάται να περάσει πάνω από μία εβδομάδα χωρίς να λούσεις τα μαλλιά σου, επειδή ο θύλακας φράζει και δεν οξυγονώνεται. 

 

Φαίνονται καθαρά αλλά δεν είναι

Λούζοντας τα μαλλιά μας κάθε μέρα, συνήθως ζηλεύουμε εκείνους τους ανθρώπους που καταφέρνουν να μην το κάνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Για παράδειγμα, η στιλίστρια της Kardashian, Jen Atkin, δήλωσε σε συνέντευξή της στο Allure ότι μπορούσε να περάσει έως και τέσσερις ή πέντε ημέρες χωρίς να λούσει τα μαλλιά της και μόνο την τελευταία ημέρα έπρεπε να καταφύγει στο styling για τις ατίθασες τούφες της, επειδή τότε τα μαλλιά της άρχιζαν να γίνονται ακατάστατα. Αλλά η πραγματικότητα είναι ότι ακόμη και αν φαίνονται καθαρά, η ρύπανση -ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες για τη φθορά των μαλλιών- τα λερώνει χωρίς να το καταλάβουμε. Τα μαλλιά μπορεί να φαίνονται καθαρά, αλλά με τη ρύπανση, τον ιδρώτα, τον καπνό του τσιγάρου, βρωμίζουν . 

 

Οι συνέπειες της ρύπανσης -και του πολύ λίγου πλυσίματος- 

Σύμφωνα με τους κομμωτές , όταν τα μαλλιά λούζονται λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα, ο θύλακας φράζει και αυτό μπορεί να προκαλέσει μια σειρά από προβλήματα όπως: απολέπιση του τριχωτού της κεφαλής, κνησμό, ευαισθησία, πιτυρίδα, ακόμη και τριχόπτωση. Αυτά τα μικρά σωματίδια, αόρατα στο μάτι αλλά τελικά εγκαθίστανται στο τριχωτό της κεφαλής, εμποδίζουν τη σωστή οξυγόνωσή του, γι’ αυτό και συνιστάται να λούζεις τα μαλλιά πιο συχνά, ακόμη και τα πυκνά και ξηρά μαλλιά που φαινομενικά δεν το χρειάζονται.  

Στην πραγματικότητα, οι επιπτώσεις της ρύπανσης στα μαλλιά είχαν ήδη μελετηθεί το 1994 από το Ερευνητικό Κέντρο Βιομηχανικής Τοξικολογίας στο Lucknow. «Εκείνη την εποχή είχε αποδειχθεί ότι τα αιωρούμενα σωματίδια, ο καπνός και τα ρυπογόνα αέρια εναποτίθενται στα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής, προκαλώντας φλεγμονώδεις και ερεθιστικές αντιδράσεις που μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και σε τριχόπτωση», εξηγεί ο Adolfo Remartínez, ιδρυτής της ισπανικής μάρκας προϊόντων περιποίησης μαλλιών Nuggela και Sulé. Και χωρίς να φτάσουμε μέχρι την ακραία συνέπεια της τριχόπτωσης, η ρύπανση μπορεί επίσης να είναι η αιτία της πρόωρης τριχόπτωσης, σύμφωνα με τους ειδικούς. 

  γυναικα που λουζει τα μαλλια της σε κομμωτηριο

Πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα 

Δεν υπάρχει καθολικός κανόνας για τον καθορισμό της σωστής συχνότητας λουσίματος για όλους τους τύπους μαλλιών, διότι, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, πρέπει επίσης να λάβεις υπόψη σου τον τόπο διαμονής σου ή τον τρόπο  ζωής σου. Το να ζεις σε μια πολύ μολυσμένη πόλη δεν είναι το ίδιο με το να ζεις στην ύπαιθρο. Το κλίμα, η χρήση μοτοσικλέτας ή αυτοκινήτου, η άθληση, η ποιότητα του νερού με το οποίο λούζεις τα μαλλιά σου παίζουν επίσης ρόλο.  

Ωστόσο, ακόμη και όταν τα μαλλιά είναι ξηρά και τραχιά και φαινομενικά παραμένουν καθαρά για αρκετές ημέρες, οι ειδικοί συνιστούν να τα πλένεις τουλάχιστον 2 φορές την εβδομάδα για να απομακρύνεις όλα τα υπολείμματα που μπορεί να συσσωρευτούν στο τριχωτό της κεφαλής, κορεσμό και αποδυνάμωση της τρίχας. 

 Είναι σημαντικό να θυμάσαι τη σημασία της γαλακτωματοποίησης του σαμπουάν στην παλάμη του χεριού πριν από την εφαρμογή του στα μαλλιά -ιδιαίτερα αν πρόκειται για βιολογικό προϊόν, ώστε να αναμειγνύονται τα ενεργά συστατικά- και της χρήσης μαλακτικής κρέμας μετά από κάθε λούσιμο και του σχολαστικού ξεβγάλματος. Ένα καλό ξέβγαλμα δίνει πάντα λάμψη στα μαλλιά.

 

 Διάβασε επίσης

Μάθε πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Eίναι γνωστό ότι το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα μαλλιά πολλών από εμάς: ξηρότητα, σπάσιμο, φριζάρισμα. Είναι πιο δύσκολο, όμως, να απαντήσουμε στο επόμενο φυσικό ερώτημα: Αν όχι κάθε μέρα, πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Οι κορυφαίοι κομμωτές και δερματολόγοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από την υφή των μαλλιών, το στυλ των μαλλιών και την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. 

Γιατί δεν πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα 

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει έλαια που πηγαίνουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας, κλειδώνοντας την ενυδάτωση. Το πολύ συχνό λούσιμο ξεπλένει αυτά τα έλαια πριν πάνε κάπου, αφήνοντας τα μαλλιά ξηρά. Η υπερβολική ξηρότητα οδηγεί στη συνέχεια σε σημαντικό σπάσιμο. 

 

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου με βάση την υφή τους 

Η απάντηση εξαρτάται τόσο από την υφή των μαλλιών όσο και από τον τρόπο ζωής. Τα μαλλιά του καθενός είναι μοναδικά. Αν πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο, αυτό θα επηρεάσει το πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι. Δοκίμασε μερικές διαφορετικές επιλογές και επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα μαλλιά σου και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου. Επίσης, η υφή έχει σημασία. Όσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα έλαια που δημιουργούνται από το τριχωτό της κεφαλής να ταξιδέψουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας. Αυτά τα έλαια είναι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες, διατηρώντας τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Τα σγουρά και σγουρά μαλλιά είναι από τη φύση τους πιο ξηρά και επομένως πιο ευαίσθητα στο υπερβολικό πλύσιμο. 

Σγουρά μαλλιά: Μία φορά την εβδομάδα 

Η βασική αρχή λέει να λούζεις τα μαλλιά όταν είναι βρώμικα. Βρώμικα – με πραγματική βρωμιά ή συσσωρευμένη σκόνη, ο ιδρώτας και το λάδι δεν είναι βρωμιά. Διαφορετικά, απλά ξεπλύνε με νερό. Τα σγουρά μαλλιά έχουν υπερυψωμένη επιδερμίδα -όχι επίπεδη, όπως τα ίσια μαλλιά- λόγω των στροφών της τρίχας. Αυτό επιτρέπει στη φυσική υγρασία να διαφεύγει, οπότε είναι σχεδόν πάντα φυσικά ξηρά. Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ενυδατικό σαμπουάν, κάθε φορά που λούζονται.  

Διάβασε τη συνέχεια εδώ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ορός αντιγήρανσης
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top