Now Reading
No Poo: Η τάση για το σωστό λούσιμο των μαλλιών και τα οφέλη της

No Poo: Η τάση για το σωστό λούσιμο των μαλλιών και τα οφέλη της

Avatar photo
ξανθα μακρια μαλλια

Είναι το λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό κακό για σένα; Η νέα τάση με το όνομα «No Poo» μπορεί να έχει οφέλη. Και εμείς είμαστε εδώ για να σου την συστήσουμε και να σε ενημερώσουν σχετικά με όλα όσα πρέπει να ξέρεις.

Ορισμένοι άνθρωποι έχουν αποφασίσει να σταματήσουν να χρησιμοποιούν σαμπουάν, βασιζόμενοι στη μέθοδο No Poo. Γιατί; Αρχικά η σωστή ερώτηση θα ήταν πάνω απ’ όλα: είναι καλό ή κακό για τα μαλλιά σου να τα λούζεις μόνο με νερό; 

Το λούσιμο είναι μία από τις καθημερινές συνήθειες πολλών ανθρώπων και το σαμπούαν είναι ένα από τα πιο δημοφιλή προϊόντα της καθημερινής μας ρουτίνας ομορφιάς και επίσης ένα προϊόν που πολύ συχνά θεωρούμε δεδομένο, νομίζοντας ότι η καθαριστική του δράση είναι πάντα η ίδια και δεν αλλάζει ανάλογα με τη σύνθεσή του. 

Το σαμπουάν, το πρώτο βήμα στην περιποίηση των μαλλιών και το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο: είναι πράγματι δύσκολο να σκεφτούμε ότι είναι δυνατόν να πλένουμε τα μαλλιά μας μόνο με νερό και χωρίς σαμπουάν, αφού έχουμε συνηθίσει να το χρησιμοποιούμε συνεχώς. 

 

Πρέπει να θυμόμαστε, ωστόσο, ότι το σαμπουάν δημιουργήθηκε μόλις το 1930 και πριν από αυτό όλοι συνήθιζαν να πλένουν τα μαλλιά τους μόνο με νερό ή με τη βοήθεια σαπουνιού από στάχτη ή Μασσαλία. Φυσικά, η προσωπική υγιεινή δεν ήταν σίγουρα χαρακτηριστικό της εποχής και αυτό οδηγεί εύκολα τη συλλογική φαντασία να σκεφτεί ότι πριν από την εφεύρεση του σαμπουάν, τα μαλλιά των ανθρώπων ήταν βρώμικα και λιπαρά. Αλλά τι θα γινόταν αν αυτό δεν συνέβαινε; Τι θα γινόταν αν το νερό ή άλλα φυσικά συστατικά ήταν αρκετά για να τα καθαρίσουν πραγματικά καλά; 

Μπορεί κανείς να λούζει τα μαλλιά του μόνο με νερό και να τα έχει καθαρά, υγιή και ίσως να μεγαλώνουν πιο γρήγορα, αποφεύγοντας το σαμπουάν; Είναι το λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό κακό για σένα και τα μαλλιά σου; Η επιλογή να καθαρίζεις τα μαλλιά σου μόνο με τρεχούμενο νερό δεν είναι σε καμία περίπτωση κακή για τα μαλλιά ή το τριχωτό της κεφαλής, το αντίθετο μάλιστα. Τα μαλλιά έχουν φυσικά έλαια που προστατεύουν την επιφάνεια και τα οποία πολύ συχνά, αν δεν χρησιμοποιείται το σωστό σαμπουάν ή αν κάποιος επιλέξει ένα πολύ επιθετικό σαμπουάν, απομακρύνονται πολύ έντονα, με αποτέλεσμα τα μαλλιά και το τριχωτό της κεφαλής να παράγουν περισσότερο σμήγμα και να λερώνονται πιο γρήγορα. 

Οι χημικές ουσίες στα σαμπουάν, ιδίως οι επιφανειοδραστικές ουσίες, είναι ο κύριος εχθρός της ισορροπίας των φυσικών ελαίων της τρίχας: εκτός από το να απομακρύνουν τους ρύπους, αφαιρούν επίσης το φυσικό σμήγμα που περιβάλλει την τρίχα και χρησιμεύει ακριβώς για την προστασία της και τη διατήρησή της δυνατής, υγιούς και απαλής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι αποφάσισαν να εισάγουν στη ρουτίνα περιποίησης των μαλλιών τους λουσίματα μόνο με νερό, για να εναλλάσσονται με το σαμπουάν, ως ένα πρώτο βήμα από τον κλασικό καθαρισμό στον καθαρισμό μόνο με νερό. 

 

Έπειτα, υπάρχουν εκείνες που έχουν αποφασίσει να λούζουν τα μαλλιά τους χωρίς σαμπουάν σε επαναλαμβανόμενη βάση, εξαλείφοντας εντελώς το σαμπουάν από το ντους, αλλά λαμβάνοντας μερικές προφυλάξεις, όπως το μασάζ του τριχωτού της κεφαλής, η συχνότητα του λούσιμου, αλλά και η θερμοκρασία του νερού. 

Το λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό τα κάνει να μεγαλώνουν πιο γρήγορα; 

Η εξάλειψη των σαμπουάν και άλλων δυνητικά επιθετικών και επιβλαβών προϊόντων είναι σίγουρα ένας πολύ καλός τρόπος για να διατηρήσεις τα μαλλιά σου υγιή. Για να μεγαλώσουν τα μαλλιά πιο γρήγορα, ωστόσο, αυτό δεν είναι αρκετό. Υπάρχουν και άλλες αποτελεσματικές μέθοδοι.  

Οι άνθρωποι που λούζουν τα μαλλιά τους μόνο με νερό το κάνουν συνήθως πιο συχνά από εκείνους που χρησιμοποιούν σαμπουάν. Αυτό είναι ένα από τα βασικά κόλπα για να κάνεις το λούσιμο μόνο με νερό να λειτουργήσει. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσεις τα μαλλιά καθαρά, μόνο με τη χρήση νερού. Αν, από την άλλη πλευρά, περνούσαν πάρα πολλές ημέρες από το ένα λούσιμο στο άλλο, θα συσσωρευόταν πάρα πολύ βρωμιά, την οποία το νερό από μόνο του δύσκολα θα μπορούσε να αφαιρέσει. Το λούσιμο χωρίς σαμπουάν μπορεί επομένως να γίνεται κάθε μέρα, καθώς δεν βλάπτει τα μαλλιά. Στην πραγματικότητα, συνιστάται να το κάνεις κάθε μέρα για να είναι αποτελεσματικό. 

 Λούζεις τα μαλλιά μόνο με κρύο ή ζεστό νερό; 

Η θερμοκρασία του νερού είναι ένα άλλο βασικό στοιχείο που πρέπει να λάβεις υπόψη αν θέλεις να λούσεις τα μαλλιά σου χωρίς σαμπουάν. Το ζεστό νερό βοηθά στον καλύτερο καθαρισμό των μαλλιών και στην αποτελεσματικότερη απομάκρυνση των ρύπων. Από την άλλη πλευρά, όμως, τείνει να ανοίγει τα επιδερμίδα των μαλλιών, συμβάλλοντας σε μια φριζαρισμένη και ξηρή εμφάνιση. Το κρύο νερό, από την άλλη πλευρά, βοηθά να κλείσουν τα λέπια των μαλλιών, κάνοντάς τα λαμπερά και απαλά και διατηρώντας τα φυσικά έλαια των μαλλιών. 

Αν θέλεις να λούσεις τα μαλλιά σου μόνο με νερό, θα πρέπει να χρησιμοποιείς και τις δύο θερμοκρασίες: πρώτα ζεστό νερό, αλλά όχι πολύ ζεστό, για να καθαρίσεις τα μαλλιά όσο το δυνατόν καλύτερα και στη συνέχεια κρύο νερό για να κλείσεις τα λέπια της τρίχας. 

 

Λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό: ναι ή όχι; Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα 

Λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό: ΟΦΕΛΗ 

Η αποφυγή δυνητικά επιθετικών χημικών προϊόντων διατηρεί την υγεία και την ομορφιά των μαλλιών, εξισορροπώντας τη σωστή ποσότητα των ελαίων που υπάρχουν φυσικά και χωρίς να καταπονούνται υπερβολικά οι θύλακες. 

ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ – αν μπορείς να βρεις τη σωστή ισορροπία μεταξύ της διατήρησης των φυσικών ελαίων των μαλλιών και της αφαίρεσης των ρύπων μόνο με νερό, θα έχεις μια ολοκληρωμένη πράσινη προσέγγιση, απέναντι στα μαλλιά σου και στη φύση. 

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ – η αποφυγή της αγοράς σαμπουάν αποτελεί σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων και ρύπων προς το περιβάλλον.  

Λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό: ΚΑΤΑ 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ – για να συνηθίσουν τα μαλλιά τη νέα ρουτίνα, αλλά και για να καταλάβουν πώς να τα λούζουν με τον σωστό τρόπο, με τον σωστό χρόνο, το σωστό μασάζ και τη σωστή θερμοκρασία νερού, χρειάζεται χρόνος. Δεν είναι μια άμεση αλλαγή, και αυτό μπορεί να είναι αποτρεπτικός παράγοντας. 

ΣΚΛΗΡΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ – το οικιακό νερό, ιδιαίτερα πλούσιο σε άλατα, μπορεί να γίνει εχθρός των μαλλιών μας, καθώς αναπόφευκτα τείνει να τα ξηραίνει, αφαιρώντας επιθετικά το στρώμα των φυσικών ελαίων. Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πιθανό να μην μπορείς να λούσεις καλά τα μαλλιά σου μόνο με το νερό και θα πρέπει να δράσεις εκ των προτέρων, μαλακώνοντας το νερό με ειδικά μηχανήματα. 

ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΑΜΠΟΥΑΝ – υπάρχουν εκείνοι που δικαίως υποστηρίζουν ότι δεν είναι απαραίτητο να είμαστε τόσο δραστικοί καταργώντας το σαμπουάν, αλλά ότι αρκεί να βρούμε το σωστό σαμπουάν για το δέρμα και τον τύπο των μαλλιών μας, έτσι ώστε να καθαρίζει απαλά, χωρίς να αφαιρεί την προστασία των φυσικών ελαίων. 

Πώς να λούζεις τα μαλλιά σου μόνο με νερό χωρίς σαμπουάν: η μέθοδος No Poo 

No Poo (χωρίς σαμπουάν) είναι η μέθοδος που ακολουθούν όσοι λούζουν τα μαλλιά τους μόνο με νερό. Στην πιο πουριτανική εκδοχή, δεν χρησιμοποιείται κανένα προϊόν, ενώ σε άλλες παραλλαγές μπορούν να χρησιμοποιηθούν φυσικά συστατικά. Αν λούζεις τα μαλλιά σου μόνο με νερό, πρέπει να το κάνεις κάθε μέρα, εναλλάσσοντας ζεστό και κρύο νερό για το ξέβγαλμα και κυρίως κάνοντας καλό μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής, ώστε να μην παραμένουν εναποθέσεις σμήγματος ή βρωμιάς στο τριχωτό της κεφαλής. 

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, είναι μια μακρά διαδικασία για να βρεθεί η ισορροπία του σωστού επιπέδου σμήγματος, έτσι ώστε τα φυσικά έλαια των μαλλιών να τα προστατεύουν, αλλά να μην τα λερώνουν. Αρχικά, μπορείς να πλένεις εναλλάξ με σαμπουάν και χωρίς σαμπουάν και σταδιακά να αυξάνεις το πλύσιμο μόνο με νερό.  

ξανθα μακρια μαλλια

Λούζεις τα μαλλιά μόνο με νερό και σόδα 

Όσοι προτιμούν να αναζητούν την αποτελεσματικότητα σε ένα φυσικό προϊόν συνήθως βασίζονται στη μαγειρική σόδα ως εναλλακτική λύση στο σαμπουάν. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικές κουταλιές της σούπας στις οποίες προστίθεται λίγο νερό για να σχηματιστεί μια κρέμα που θα γίνει μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. 

Λούζεις τα μαλλιά μόνο με νερό και ξύδι 

Το ξύδι είναι συνήθως το φυσικό συστατικό επιλογής για το ξέπλυμα των μαλλιών. Μετά τον καθαρισμό των ριζών με μαγειρική σόδα, το τελικό ξέπλυμα γίνεται με την προσθήκη ξυδιού σε τρεχούμενο νερό. 

Λούσιμο των μαλλιών μόνο με νερό και μαλακτικό 

Μια δημοφιλής παραλλαγή του καθαρισμού των μαλλιών χωρίς σαμπουάν είναι η χρήση κοντίσιονερ. Αυτή η τεχνική ονομάζεται συν-πλύσιμο και περιλαμβάνει τη χρήση ενός φυσικού μαλακτικού με προσθήκη λίγης ζάχαρης. Το μείγμα εισάγεται με μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής και ξεπλένεται, ενώ τα μαλλιά μένουν πολύ καθαρά χωρίς τη χρήση επιφανειοδραστικών ουσιών του σαμπουάν. 

Διάβασε επίσης

Μάθε πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου, σύμφωνα με τους ειδικούς

Είναι γνωστό ότι το καθημερινό λούσιμο μπορεί να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα μαλλιά πολλών από εμάς: ξηρότητα, σπάσιμο, φριζάρισμα. Είναι πιο δύσκολο, όμως, να απαντήσουμε στο επόμενο φυσικό ερώτημα: Αν όχι κάθε μέρα, πόσο συχνά πρέπει να λούζω τα μαλλιά μου; Οι κορυφαίοι κομμωτές και δερματολόγοι λένε ότι αυτό εξαρτάται από την υφή των μαλλιών, το στυλ των μαλλιών και την κατάσταση του τριχωτού της κεφαλής. 

Γιατί δεν πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου κάθε μέρα 

Το τριχωτό της κεφαλής παράγει έλαια που πηγαίνουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας, κλειδώνοντας την ενυδάτωση. Το πολύ συχνό λούσιμο ξεπλένει αυτά τα έλαια πριν πάνε κάπου, αφήνοντας τα μαλλιά ξηρά. Η υπερβολική ξηρότητα οδηγεί στη συνέχεια σε σημαντικό σπάσιμο. 

Πόσο συχνά πρέπει να λούζεις τα μαλλιά σου με βάση την υφή τους 

Η απάντηση εξαρτάται τόσο από την υφή των μαλλιών όσο και από τον τρόπο ζωής. Τα μαλλιά του καθενός είναι μοναδικά. Αν πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο, αυτό θα επηρεάσει το πόσο συχνά πρέπει να λούζεσαι. Δοκίμασε μερικές διαφορετικές επιλογές και επίλεξε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στα μαλλιά σου και ταιριάζει με τον τρόπο ζωής σου. Επίσης, η υφή έχει σημασία. Όσο πιο σγουρά είναι τα μαλλιά, τόσο πιο δύσκολο είναι για τα έλαια που δημιουργούνται από το τριχωτό της κεφαλής να ταξιδέψουν προς τα κάτω στον άξονα της τρίχας. Αυτά τα έλαια είναι φυσικοί ενυδατικοί παράγοντες, διατηρώντας τα μαλλιά ενυδατωμένα και υγιή. Τα σγουρά και σγουρά μαλλιά είναι από τη φύση τους πιο ξηρά και επομένως πιο ευαίσθητα στο υπερβολικό πλύσιμο. 

Σγουρά μαλλιά: Μία φορά την εβδομάδα 

Η βασική αρχή λέει να λούζεις τα μαλλιά όταν είναι βρώμικα. Βρώμικα – με πραγματική βρωμιά ή συσσωρευμένη σκόνη, ο ιδρώτας και το λάδι δεν είναι βρωμιά. Διαφορετικά, απλά ξεπλύνε με νερό. Τα σγουρά μαλλιά έχουν υπερυψωμένη επιδερμίδα -όχι επίπεδη, όπως τα ίσια μαλλιά- λόγω των στροφών της τρίχας. Αυτό επιτρέπει στη φυσική υγρασία να διαφεύγει, οπότε είναι σχεδόν πάντα φυσικά ξηρά. Όσοι έχουν σγουρά μαλλιά θα πρέπει να χρησιμοποιούν ένα ενυδατικό σαμπουάν, κάθε φορά που λούζονται.  

Διάβασε τη συνέχεια εδώ

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
μποτοξ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top