Now Reading
Μαντηλάκια ντεμακιγιάζ: Χρήσιμα για εμάς, καταστροφικά για τον πλανήτη

Μαντηλάκια ντεμακιγιάζ: Χρήσιμα για εμάς, καταστροφικά για τον πλανήτη

Avatar photo

Σίγουρα δεν είχες σκεφτεί ποτέ ότι τα εύχρηστα και βολικά μαντηλάκια ντεμακιγιάζ μίας χρήσης είναι κάτι που πρέπει να σταματήσεις να χρησιμοποιείς το συντομότερο δυνατό. Μπορεί να είναι βολικά, αλλά τα μαντηλάκια μιας χρήσης προκαλούν σοβαρή καταστροφή στο περιβάλλον μας.

Στο τέλος μιας κουραστικής ημέρας, η αφαίρεση του μακιγιάζ σου με ένα απλό μαντηλάκι καθαρισμού είναι ενδεχομένως μία δουλειά που μπορεί να μοιάζει με αγγαρεία, αλλά καλύτερη από τη φαινομενικά ατελείωτη διαδικασία να πλύνεις και να ξεπλύνεις το πρόσωπο σου με 3 διαφορετικά προϊόντα -όπως γαλάκτωμα, λοσιόν, καθαριστικό προσώπου- .  

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τόσες πολλές γυναίκες αγαπούν την ευκολία των μαντηλιών μιας χρήσης για το ντεμακιγιάζ, δεν απαιτείται σαπούνι ή νερό. Το πρόβλημα είναι ότι αυτά τα μαντηλάκια μιας χρήσης είναι καταστρόφικα για το περιβάλλον. 

Τα μαντηλάκια δημιουργούν πάρα πολλά απόβλητα 

Το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό πρόβλημα με τα μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ είναι ο τεράστιος όγκος τους. Μια ομάδα επιστημόνων εκτιμά ότι 20 εκατομμύρια κιλά μαντηλιών μιας χρήσης (συμπεριλαμβανομένων των μωρομάντηλων και των μαντηλιών απολύμανσης) απορρίπτονται καθημερινά μόνο στις Η.Π.Α. Πολλά μαντηλάκια πετιούνται σε χωματερές και παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, τα περισσότερα δεν είναι βιοδιασπώμενα και δεν διασπώνται γρήγορα, δημιουργώντας πάρα πολλά σκουπίδια που δεν χωρούν στις χωματερές μας. 

 

Το χειρότερο είναι ότι ορισμένα είναι ατομικά τυλιγμένα σε πλαστικό, διπλασιάζοντας τα απορρίμματα. Φυσικά, αυτά είναι μόνο όσα βρίσκονται στις χωματερές μας- πολλοί άνθρωποι πετούν τα μαντηλάκια στην τουαλέτα και στη συνέχεια τραβούν το καζανάκι, κάτι που είναι καταστροφικό για τα συστήματα αποχέτευσης.  

 Οι πόλεις, οι πάροχοι υπηρεσιών αποχέτευσης και οι εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων υποφέρουν από μαζικές αποφράξεις των αποχετεύσεων που προκαλούνται από τις συλλογές ξεπλυμένων μαντηλιών. Όλων των ειδών τα μαντηλάκια αυτά που είναι μιας χρήσης συγκεντρώνονται και συνδυάζονται με σωματίδια λίπους, προκαλώντας απόφραξη των αποχετεύσεων και διαρροές που δεν είναι μόνο αηδιαστικές, αλλά εκθέτουν τους ανθρώπους και στη φύση σε ανθυγιεινά βακτήρια. Προσθέτει ότι πολλά μαντηλάκια δεν μπορούν να απομακρυνθούν κατά την επεξεργασία των λυμάτων και καταλήγουν στους ωκεανούς και τις παραλίες μας. 

Τα μαντηλάκια μιας χρήσης περιέχουν πλαστικά και χημικές ουσίες 

Αυτό φέρνει στο προσκήνιο ένα άλλο ζήτημα: Τα πλαστικά που χρησιμοποιούνται στα μαντηλάκια μπορούν να εισχωρήσουν στους ωκεανούς και τις πηγές νερού, δημιουργώντας οικολογικό κίνδυνο. «Τα πολύ δημοφιλή μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ είναι είτε κατασκευασμένα από είτε περιέχουν μη βιοδιασπώμενες πλαστικές ίνες, όπως πολυεστέρα, πολυπροπυλένιο και ρεγιόν», λέει ο Fabian Lliguin, συνιδρυτής της φιλικής προς το περιβάλλον μάρκας ομορφιάς Rahua. «Αυτές οι ίνες μολύνουν το περιβάλλον, ειδικά όταν διοχετεύονται στα υδάτινα συστήματά μας». 

 

Επιπλέον, ο Felton επισημαίνει ότι αυτά τα μαντηλάκια περιέχουν χημικές ουσίες όπως φθαλικές ενώσεις, τρικλοζάνη και parabens και άλλα συστατικά, όπως αρώματα, που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα. Εκτός του ότι είναι επιβλαβή για την υγεία σου, η συσσώρευση αυτών των συστατικών συσσωρεύεται στα συστήματα νερού και στις χωματερές και μπορεί να δημιουργήσει περιβαλλοντική ζημιά. 

 Εναλλακτικές λύσεις για τα μαντηλάκια μακιγιάζ 

Το πρώτο βήμα είναι να σταματήσεις να αγοράζεις και να χρησιμοποιείς μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ μιας χρήσης. Αν απλά δεν μπορείς να εγκαταλείψεις αυτή την ευκολία, οι ειδικοι συνιστούν να κάνεις την έρευνά σου και να βρεις αυτά που είναι πραγματικά και αποδεδειγμένα φιλικά προς το περιβάλλον. Παρόλα αυτά, η καλύτερη λύση παραμένει το να τα παραλείψεις -συμπεριλαμβανομένων των μαντηλιών καθαρισμού για το σπίτι- εντελώς. 

 

Χρησιμοποίησε ένα απλό, φιλικό προς το περιβάλλον πανί πλυσίματος ή ένα πανί από οργανικές βαμβακερές ίνες για να καθαρίζεις το πρόσωπό σου, μαζί με ένα καθαρό, οργανικό καθαριστικό και προϊόν αφαίρεσης μακιγιάζ. Εναλλακτικά, μπορείς να αγοράσετε εναλλακτικές λύσεις για μαντηλάκια αφαίρεσης μακιγιάζ, όπως αυτά τα μηδενικών αποβλήτων, επαναχρησιμοποιήσιμα, πλενόμενα βαμβακερά μαξιλαράκια. Η αλήθεια είναι ότι μπορεί να μην εξοικονομείς τόσο χρόνο, αλλά σίγουρα θα βοηθήσεις το περιβάλλον. 

 

Το σαπούνι γίνεται το πλέον must beauty item και ενισχύει τον οικολογικό τρόπο περιποίησης

Στο παρελθόν το σαπούνι ήταν το πιο καθημερινό αντικείμενο της καθημερινότητας μας. Έπειτα από χρόνια απουσίας έχει γίνει ξανά  ο πρωταγωνιστής της παράστασης. Κανένα αφρόλουτρο ή κρεμοσάπουνο, όσο όμορφα αρωματισμένο ή εξαίσια συσκευασμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να συγκριθεί με αυτό το στερεό κρεμώδες καθαριστικό. Είναι ένας αξιόπιστος σύντροφός της, το και το ιδανίκο προϊόν ομορφιάς και υγιεινής. 

Αυτό που κάποτε φαινόταν μια περίεργη επιλογή, μοιάζει να είναι πλέον επίκαιρο, και όχι μόνο επειδή όλοι μας πλένουμε τα χέρια μας σε ολυμπιακό επίπεδο. Το σαπούνι, που για καιρό θεωρούνταν είτε ως ένα χρηστικό μέσο για ένα σκοπό είτε ως ένα όμορφο αλλά ποτέ δεν χρησιμοποιημένο δώρο για οικοδέσποινες, μοιάζει αποκαλυπτικό σε μια εποχή που εστιάζουμε στη μείωση των απορριμμάτων και στον μινιμαλισμό της αυτοφροντίδας. Θέλεις φιλική προς το περιβάλλον συσκευασία; Το σαπούνι δεν χρειάζεται κουτί, πόσο μάλλον πλαστικό περιτύλιγμα. Μακροβιότητα; Διαρκεί για πάντα, μερικές φορές περισσότερο απ’ όσο θα θέλαμε. 

Εγώ που είμαι το παιδί των 90s , έχω ανάμεικτα συναισθήματα για το σαπούνι σε μπάρες. Μου φέρνει αναμνήσεις από τα νεανικά μου χρόνια, όπου έπρεπε να αποσπάσω την «τσιμεντένια» πλάκα του Dove από τη σούπερ 60s-esque σαπουνοθήκη της γιαγιάς μου. Ευτυχώς, το έθνος πέρασε γρήγορα στο καινοτόμο υγρό αφρόλουτρο, και η πλειοψηφία από εμάς δεν κοίταξε ποτέ πίσω. 

Ή τουλάχιστον έτσι νομίζαμε. Από τον Σεπτέμβριο του 2018, καταγράφηκε ότι οι Βρετανοί αγοραστές στα σούπερ μάρκετ είχαν ξοδέψει το ιλιγγιώδες ποσό των 68,3 εκατομμυρίων λιρών για σαπούνια, το οποίο είναι αυξημένο κατά σχεδόν 3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Έτσι, φαίνεται ότι η νοσταλγική αγορά ομορφιάς τρυπώνει ξανά στα μπάνια μας. Γιατί;  Στη συνέχεια θα βρεις όλους τους λόγους για τους οποίους οι λάτρεις της ομορφιάς επανεξετάζουν το στερεό σαπούνι. 

Διάβασε τη συνέχεια ΕΔΩ 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top