Now Reading
3 αλλαγές που πρέπει να κάνεις για την καλύτερη υγεία του στήθους σου 

3 αλλαγές που πρέπει να κάνεις για την καλύτερη υγεία του στήθους σου 

Avatar photo

Το στήθος μας χρειάζεται φροντίδα και προστασία, γνωρίζουμε όμως ποια είναι τα βασικά και ζωτικής σημασίας βήματα που πρέπει να ακολουθούμε για την υγεία του; Υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στην καθημερινότητα μας και θα βοηθήσουν ώστε να διατηρήσουμε το στήθος μας όμορφο και υγιές.

Οι πιθανότητες είναι ότι σίγουρα γνωρίζεις κάποια γυναίκα που έχει αντιμετωπίσει τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού. Ίσως να έχεις χάσει και κάποιο αγαπημένο πρόσωπο από αυτή τη διάγνωση. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που παίζουν σημαντικό ρόλο όταν πρόκειται για την πρόληψη και τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού. 

Ειδικότερα, η διατροφή είναι μια εξαιρετικά ισχυρή αντικαρκινική θεραπεία, αλλά αυτό είναι ένα ολόκληρο ξεχωριστό κεφάλαιο από μόνο του. Εδώ, επικεντρωνόμαστε σε τρεις αλλαγές στον τρόπο ζωής που πρέπει να γνωρίζει κάθε γυναίκα για την καλύτερη υγεία του μαστού.  

 

  1. Άφησε στην άκρη τα σουτιέν με μπανέλα

Ο ιστός του μαστού στεγάζει ένα μεγάλο μέρος του λεμφικού μας ιστού. Το λεμφικό μας σύστημα είναι σαν τον σκουπιδοφάγο του σώματος και αποβάλλει τις τοξίνες. Σε αντίθεση, όμως, με το καρδιαγγειακό μας σύστημα, το λεμφικό σύστημα δεν διαθέτει αντλία για τη μετακίνηση του υγρού. Αντ’ αυτού, η κίνηση του σώματός μας είναι πλήρως υπεύθυνη για την αποβολή των τοξινών μέσω της λέμφου. Ναι, αυτό σημαίνει ότι τα στήθη υποτίθεται ότι αναπηδούν! 

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα υγείας του μαστού Cheri-lynn Burk, τα σουτιέν με μπανέλα εμποδίζουν την κίνηση του ιστού του μαστού και προκαλούν τη συγκέντρωση τοξινών στο λεμφικό ιστό. Και δεν είναι η μόνη που διαδίδει αυτή την είδηση… πολλοί, πάρα πολλοί εναλλακτικοί επαγγελματίες υγείας προειδοποιούν κατά της χρήσης σουτιέν με μπανέλα. Επιπλέον, ένας πολύ σεβαστός ενεργειακός και ολιστικός επαγγελματίας υγείας είχε πει κάποτε ότι, δεδομένου ότι είμαστε ενεργειακά όντα, το μέταλλο στα σουτιέν με μπανέλα εμποδίζει τη ροή πολλών σημαντικών μεσημβρινών που διατρέχουν τον κορμό μας.  

 

Αλλά είναι όντως τόσο μεγάλη υπόθεση τα σουτιέν με μπανέλα; Κάποια πειστικά αλλά περιστασιακά στοιχεία λένε ναι. Στο βιβλίο Dressed to Kill, οι συγγραφείς Sydney Singer και Soma Grismaijer διεξήγαγαν μια μελέτη σε περισσότερες από 4.000 γυναίκες και ανακάλυψαν μερικά συγκλονιστικά αποτελέσματα: 

  • Οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν 24 ώρες την ημέρα είχαν 3 στις 4 πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού. 
  • Οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν λιγότερο από 12 ώρες την ημέρα είχαν 1 στις 52 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού 
  • Οι γυναίκες που δεν φορούσαν ποτέ ή σπάνια σουτιέν είχαν 1 στις 168 πιθανότητες να εμφανίσουν καρκίνο του μαστού. 

Επιπλέον, μια ελεγχόμενη μελέτη διαπίστωσε ότι οι γυναίκες που φορούσαν σουτιέν είχαν διπλάσιο κίνδυνο καρκίνου του μαστού σε σύγκριση με εκείνες που δεν φορούσαν -αν και αυτό θα μπορούσε επίσης να αντανακλά το γεγονός ότι εκείνες που δεν φορούσαν σουτιέν είχαν γενικά μικρότερο στήθος και αυτό συσχετιζόταν με τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου-.  Μια ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι ένα σουτιέν μπορεί να μειώσει τα επίπεδα μελατονίνης -μια εξαιρετικά ευεργετική ορμόνη- κατά 60%. 

«Τα σουτιέν με μπανέλα δεν κρατούν το στήθος σε καλύτερη θέση»; μπορεί να αναρωτιέσαι. Σύμφωνα με μια μελέτη για τα σουτιέν από τη Γαλλία, στην πραγματικότητα, το να φοράς σουτιέν χωρίς μπανέλα στην πραγματικότητα κρατάει το στήθος σε ακόμα καλύτερη θέση.   

Οι γυναίκες που δεν χρησιμοποιούσαν σουτιέν ωφελήθηκαν μακροπρόθεσμα, αναπτύσσοντας περισσότερο μυϊκό ιστό για να παρέχουν φυσική στήριξη. Όπως σημειώνει η γαλλική εφημερίδα The Local, η Rouillon παρατήρησε επίσης ότι οι θηλές απέκτησαν μεγαλύτερη ανύψωση, στις γυναίκες που δεν φορούσαν σουτιέν. Όταν τα σουτιέν φοριούνται, το περιοριστικό υλικό εμποδίζει την ανάπτυξη αυτού του ιστού, γεγονός που μπορεί στην πραγματικότητα να επιταχύνει τη χαλάρωση, κατέληξε η μελέτη.  

Καταλαβαίνουμε αν το να βγεις χωρίς σουτιέν δεν είναι μια αλλαγή στον τρόπο ζωής που θέλεις να κάνεις. Ευτυχώς, υπάρχουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις σουτιέν που επιτρέπουν καλύτερη ροή της λέμφου. Αρχικά, μπορείς να αφαιρέσεις τη μπανέλα από το σουτιέν σου, γεγονός που θα σου αφαιρέσει κάποια στήριξη, όπως θα ήταν αναμενόμενο. 

Αν δεν μπορείς να δεις τον εαυτό σου να κάνει τις αλλαγές που αναφέρονται παραπάνω, τουλάχιστον ενσωμάτωσε στην ρουτίνα σου ένα καθημερινό μασάζ στήθους για να υποστηρίξεις τη λεμφική αποστράγγιση σε όλο τον ιστό του στήθους. 

 

Στην πραγματικότητα, αυτή είναι μια θεραπευτική πρακτική που μπορείς να ενσωματώσεις καθημερινά στη ζωή σου ακόμα και αν κυκλοφορείς χωρίς σουτιέν. Το καθημερινό μασάζ στήθους διαρκεί μόλις 5-7 λεπτά και είναι μια χαλαρωτική διαδικασία που μπορείς να προσθέσεις στη ρουτίνα του ύπνου σου. Χρησιμοποίησε μια μικρή ποσότητα από ένα έλαιο σώματος που προτιμάς για το μασάζ. 

Το μασάζ στήθους είναι μια πολύ απλή, διαισθητική διαδικασία. Ξεκίνησε να κάνεις μασάζ στον ιστό του στήθους με διαφορετικούς βαθμούς πίεσης. Επικεντρώσου στα σημεία που αισθάνεσαι πόνο, γεγονός που υποδηλώνει λεμφική στασιμότητα, και δώσε ιδιαίτερη προσοχή στον ιστό μέσα και γύρω από τις μασχάλες, όπου εκβάλλουν οι λεμφαδένες. Μετακίνησε τον ιστό με κυκλικές κινήσεις, και προς τις δύο κατευθύνσεις και στη συνέχεια, αναπήδησε τον ιστό, καθώς κάνεις τα λεμφαγγεία να ρέουν. 

  

  1. Μην παραλείπεις τη μαστογραφία

Οι μαστογραφίες είναι εδώ και καιρό αμφιλεγόμενες και, καθώς περνάει ο καιρός, έχουμε όλο και περισσότερα στοιχεία για την αποφυγή των βλαβερών επιπτώσεων αυτού του τύπου προσυμπτωματικού ελέγχου για τον καρκίνο.  

Ενώ η μαστογραφία μπορεί να αυξήσει την ανίχνευση των όγκων του μαστού, δεν μειώνει τη θνησιμότητα από τον καρκίνο του μαστού. Πολλοί όγκοι υποχωρούν από μόνοι τους, γεγονός που εγείρει το ερώτημα πόσο χρήσιμη είναι στην πραγματικότητα η εξέταση για τον καρκίνο. Αξίζει να αναρωτηθούμε: «Μήπως ο προσυμπτωματικός έλεγχος του καρκίνου μετατρέπει τους υγιείς ανθρώπους σε πελάτες της ιατρικής βιομηχανίας»;. Περαιτέρω, η υποβολή σε συμβατική αντικαρκινική θεραπεία για τους όγκους του μαστού μπορεί να είναι εντελώς περιττή και επικίνδυνη.  

Το Ινστιτούτο Ιατρικής αναγνωρίζει επιτέλους τις τοξικές επιδράσεις της ακτινοβολίας των μαστογραφιών ως σημαντικό παράγοντα για την ανάπτυξη καρκίνου του μαστού- μία μόνο μαστογραφία μπορεί να μας εκθέσει σε ακτινοβολία ισοδύναμη με 1.000 ακτινογραφίες θώρακος. 

Τον Σεπτέμβριο του 2010, το New England Journal of Medicine, ένα από τα πιο έγκυρα ιατρικά περιοδικά, δημοσίευσε την πρώτη μελέτη εδώ και χρόνια7 που εξέταζε την αποτελεσματικότητα των μαστογραφιών.Η ουσία είναι ότι οι μαστογραφίες φαίνεται να έχουν μειώσει τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο μόνο κατά 0,4 θανάτους ανά 1.000 γυναίκες – ένα ποσοστό τόσο μικρό που θα μπορούσε κάλλιστα να είναι μηδενικό. Για να το θέσουμε αλλιώς, 2.500 γυναίκες θα πρέπει να ελέγχονται επί 10 χρόνια για να αποφευχθεί ένας μόνο θάνατος από καρκίνο του μαστού.  

 

Η ακτινοβολία και η έλλειψη αποτελεσματικότητας δεν είναι το μόνο πρόβλημα με τις μαστογραφίες. Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι ο συγκλονιστικός αριθμός των ψευδώς θετικών αποτελεσμάτων από τις μαστογραφίες. Μια μελέτη εξέτασε στοιχεία τριών δεκαετιών από τις ΗΠΑ και διαπίστωσε ότι 1 εκατομμύριο γυναίκες μπορεί να έχουν διαγνωστεί λανθασμένα με καρκίνο του μαστού λόγω των μαστογραφικών εξετάσεων. Επιπλέον, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των εναλλακτικών ιατρών και ακόμη και ορισμένων γιατρών της δυτικής ιατρικής ότι η έντονη συμπίεση του ιστού του μαστού κατά τη διάρκεια των μαστογραφιών μπορεί να εξαπλώσει την ανάπτυξη τυχόν καρκινικών κυττάρων.  

Είναι ενδιαφέρον ότι ο οργανισμός διαθέτει ένα ισχυρό σύστημα άμυνας κατά των όγκων του μαστού και το ανοσοποιητικό σύστημα επιτρέπει στο 30% των όγκων του μαστού να εξαφανιστούν από μόνοι τους. 

Εναλλακτικές λύσεις για τον προσυμπτωματικό έλεγχο 

Με αυξανόμενη δημοτικότητα, τα θερμογραφήματα παρέχουν μια ασφαλέστερη μέθοδο για την ανίχνευση του καρκίνου του μαστού. Βεβαιώσου ότι έχεις συζητήσει με τον θερμογράφο που επιλέξεις πριν από το ραντεβού για να βεβαιωθείς ότι έχει τρόπο να κάνεις μόνο υπερηχογράφημα μαστού και όχι μαστογραφία, εάν εντοπιστεί ύποπτη περιοχή. 

  1. Σταμάτα να χρησιμοποιήσεις τοξικά προϊόντα προσωπικής φροντίδας

Στον σύγχρονο κόσμο που ζούμε, κατακλυζόμαστε από χημικές ουσίες. Υπάρχουν χημικές ουσίες που δεν μπορούμε πάντα να αποφύγουμε, όπως η ατμοσφαιρική ρύπανση, υπάρχουν χημικές ουσίες που μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε, όπως τα τοξικά έπιπλα και τα χαλιά που φέρνουμε στο σπίτι μας. Και υπάρχουν και οι χημικές ουσίες που μπορούμε να αποφύγουμε εντελώς, όπως οι χημικές ουσίες στα καλλυντικά και τα είδη περιποίησης σώματος. 

Ό,τι βάζουμε στο δέρμα μας απορροφάται από την κυκλοφορία του αίματος. Αυτές οι ανώνυμες χημικές ουσίες από το σαμπουάν, τη λακ και το αφρόλουτρο σώματος καταλήγουν στο εσωτερικό του σώματός, όπου αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου, διαστρεβλώνουν το ενδοκρινικό μας σύστημα και μπορεί να αυξήσουν ακόμη και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, οι ειδικοί σε θέματα φυσικής υγείας καταδικάζουν τα εφιδρωτικά και τα αποσμητικά, καθώς το αλουμίνιο από αυτά τα προϊόντα βρίσκεται σε καρκινικό ιστό του μαστού.   

Επιπλέον, τα χημικά πρόσθετα που μοιάζουν με οιστρογόνα και βρίσκονται σε πολλά καλλυντικά μπορεί να αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού. Τα parabens είναι ένας βασικός παραβάτης, που βρίσκεται σε αμέτρητα προϊόντα περιποίησης σώματος. Η μοριακή δομή των parabens μοιάζει με τα οιστρογόνα και μπορεί να προκαλέσει υπερβολική δραστηριότητα οιστρογόνων στο σώμα. Η κυριαρχία των οιστρογόνων συμβάλλει στην εμφάνιση καρκίνου του μαστού. 

Η φορμαλδεΰδη, ένα άλλο καρκινογόνο πρόσθετο σε προϊόντα περιποίησης σώματος, μεταμφιέζεται με διάφορες ονομασίες. Διάβασε στα προϊόντα περιποίησης μαλλιών  για αυτά τα 8 ονόματα συστατικών που υποδηλώνουν φορμαλδεΰδη. Η μετάβαση σε ασφαλή είδη προσωπικής φροντίδας είναι μόνο ένα μέρος της εικόνας όταν πρόκειται για τη μείωση του καρκινογόνου φορτίου στο σώμα μας, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα και το πρώτο μέρος για να ξεκινήσεις αν είσαι αρχάρια στη μείωση των τοξινών.  

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
τζιντζερ σε ξύλο κοπης και κουρκουμας σε κουταλι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top