Now Reading
11 hacks για να βοηθήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου να επιβιώσουν τον χειμώνα

11 hacks για να βοηθήσεις τα φυτά εσωτερικού χώρου να επιβιώσουν τον χειμώνα

Avatar photo
ΛΑΠΤΟΠ ΜΕ ΦΥΤΑ ΣΕ ΓΡΑΦΕΙΟ

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρειάζονται ιδιαίτερη περιποίηση τους πιο κρύους μήνες.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου χρίζουν ιδιαίτερης περιποίησης κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών. Επηρεάζονται από τις αλλαγές της θερμοκρασίας και αυτή την περίοδο πρέπει να αλλάζουμε τη ρουτίνα τους για να τα διατηρήσουμε υγιή και γερά. Παρόλο που τα φυτά εσωτερικού χώρου διαμένουν σε εσωτερικούς χώρους, εξακολουθούν να συντονίζονται με τις εποχιακές αλλαγές.

Με το χειμώνα έρχεται ο ξηρότερος αέρας, οι μικρότερες ημέρες και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες. Περιπλέκοντας τα πράγματα, η εποχή αυτή είναι επίσης μια φυσική περίοδος λήθαργου για πολλά φυτά. Για να βοηθήσεις τα φυτά να αντέξουν αυτές τις δύσκολες χειμερινές συνθήκες, θα πρέπει να προσαρμόσεις τη ρουτίνα φροντίδας των φυτών σου για τους επόμενους μήνες.

11 τρόποι να τα βοηθήσουμε

Σύμφωνα με το bobvila.com υπάρχουν 11 hacks με τα οποία θα τα βοηθήσουμε να αντιμετωπίσουν τους εποχικούς στρεσογόνους παράγοντες.

1. Περιόρισε το πότισμα

Επειδή ο ρυθμός ανάπτυξης τους είναι σημαντικά πιο αργός κατά τη διάρκεια του χειμώνα, τα περισσότερα φυτά δε χρειάζονται πολύ νερό αυτή την εποχή του έτους. Πρόσεξε για σημάδια βρεγμένου χώματος ή τα σημάδια των φυτών από το υπερβολικό πότισμα, όπως το κίτρινο χρώμα του φυλλώματος. Έλεγξε το επίπεδο υγρασίας βυθίζοντας το δάχτυλο σου περίπου 2,5 εκατοστά στο χώμα. Εάν το έδαφος είναι στεγνό, το φυτό χρειάζεται πότισμα. Ορισμένα φυτά θεωρούνται χειμερινά οπότε έλεγξε τις ανάγκες ποτίσματος αυτών των ανθισμένων φυτών. Βεβαιώσου ότι χρησιμοποιείς χλιαρό νερό.

2. Δοκίμασε ένα νέο παράθυρο

Από το καλοκαίρι στο χειμώνα, η γωνία του ήλιου αλλάζει, γι’ αυτό είναι λογικό να τοποθετείς τα φυτά σου κοντά σε ένα διαφορετικό παράθυρο αυτή την εποχή. Μην ξεχνάς να εναλλάσσεις τα φυτά σου κάθε τόσο, για να βεβαιωθείς ότι λαμβάνουν φως ομοιόμορφα από όλες τις πλευρές.

3. Απόφυγε το λίπασμα

Για τα περισσότερα φυτά εσωτερικού χώρου, η λίπανση δεν είναι απαραίτητη κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή τα φυτά τείνουν να ξεκουράζονται κατά τη διάρκεια αυτών των κρύων και ξηρών μηνών, όπως ακριβώς θα έκαναν αν ζούσαν έξω στα στοιχεία της φύσης. Επειδή αναπτύσσονται ελάχιστα το χειμώνα, είναι καλύτερο να μη δώσεις τροφή μέχρι την επόμενη άνοιξη. Συνέχισε όμως τις εβδομαδιαίες ταΐσεις καθώς πλησιάζει η άνοιξη για να δώσεις στα φυτά μια ώθηση καθώς ετοιμάζονται για τη νέα τους ανάπτυξη.

4. Καθάρισε το φύλλωμα

Τα σκονισμένα φύλλα μπορεί να φράξουν τους πόρους, δυσκολεύοντας το φυτό να απορροφήσει πλήρως το ηλιακό φως και να απορροφήσει τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά. Εάν ένα φυτό είναι μικρό και μπορείς να το μεταφέρεις, πήγαινε το στο νεροχύτη της κουζίνας και ψέκασε απαλά τα φύλλα, αφήνοντας τη γλάστρα να μείνει στο νεροχύτη μέχρι να στραγγίξει το περισσότερο νερό. Τα μεγάλα φυτά απαιτούν λίγο περισσότερο χρόνο. Χρησιμοποιώντας ένα υγρό πανί, σκούπισε τα φύλλα για να αφαιρέσεις τυχόν σκόνη ή υπολείμματα. Βούρτσισε τα φυτά με χνουδωτά φύλλα (όπως οι αφρικανικές βιολέτες) με ένα μαλακό πινέλο μακιγιάζ ή πινέλο βαφής. Ένας σχολαστικός καθαρισμός μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να απαλλαγείς από ανεπιθύμητα παράσιτα.

5. Βελτίωση της υγρασίας

Τα φυτά εσωτερικού χώρου προτιμούν ένα επίπεδο υγρασίας 40 έως 50 τοις εκατό. Δυστυχώς, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών το επίπεδο υγρασίας μέσα σε θερμαινόμενα σπίτια μπορεί να πέσει ακόμη και στο 10 έως 20 τοις εκατό. Για να καταπολεμήσεις τη χαμηλή υγρασία, ψέκαζε συχνά τα φυτά εσωτερικού χώρου και τοποθέτησε τυχόν τροπικά φυτά σε ένα δίσκο με πέτρες με μικρή ποσότητα νερού. Εάν ένα δωμάτιο είναι ιδιαίτερα ξηρό, χρησιμοποίησε έναν υγραντήρα για να αυξήσεις τη συνολική υγρασία του αέρα.

6. Προσοχή στη θερμοκρασία

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα περισσότερα φυτά προτιμούν μια θερμοκρασία μεταξύ 20 με 30 βαθμούς κελσίου- οι θερμοκρασίες πρέπει να είναι 10 έως 15 βαθμούς χαμηλότερες τη νύχτα. Οι δραματικές διακυμάνσεις της θερμοκρασίας μπορεί να προκαλέσουν ζημιά στα φυτά, γι’ αυτό είναι καλύτερο να τα κρατάς μακριά από κρύα παράθυρα ή πηγές θερμότητας, όπως σόμπες, τζάκια και καλοριφέρ.

7. Κλάδεμα και τσίμπημα

Για να παραμείνουν υγιή και ελκυστικά, τα φυτά χρειάζονται ένα μικρό κλάδεμα από καιρό σε καιρό. Πολλά φυτά εσωτερικού χώρου έχουν μαλακούς μίσχους, οι οποίοι τα καθιστούν σχετικά εύκολο να κλαδευτούν χωρίς ειδικά εργαλεία. Χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα και τον δείκτη σου αφαίρεσε τα κατεστραμμένα φύλλα. Για φυτά με πιο χοντρούς μίσχους, θα χρειαστείς πιθανώς κλαδευτήρια ή κοφτερό ψαλίδι.

8. Πρόληψη παρασίτων

Παρόλο που τα παράσιτα δεν είναι πιο συνηθισμένα τους κρύους μήνες, τα φυτά εσωτερικού χώρου μπορεί να είναι πιο ευάλωτα σε προσβολές από παράσιτα το χειμώνα. Ορισμένα φυτά στρεσάρονται σε χειμερινές συνθήκες και το στρες μειώνει την άμυνα τους. Σίγουρα, τα έντομα μπορεί να έχουν μικροσκοπικά κεφάλια, αλλά είναι αρκετά «έξυπνα» για να ξεχωρίσουν ένα εξασθενημένο φυτό από ένα υγιές φυτό. Στην πραγματικότητα, ορισμένα από αυτά μπορεί να έχουν κρυφτεί στο χώμα ενός δοχείου, μόνο για να αναδυθούν, να ωριμάσουν ή να αναπαραχθούν περίπου ένα μήνα αργότερα.

Ο υπερπληθυσμός μπορεί να είναι μια άλλη αιτία για τις προσβολές από χειμερινά παράσιτα. Τις κρύες ημέρες του χειμώνα που μπορεί να έχει ήλιο, τα φυτά προσπαθούν να εκμεταλλευτούν στο έπακρο αυτές τις ακτίνες. Για να το αποφύγεις αυτό, αφιέρωσε λίγο χρόνο στα φυτά εναλλάσσοντας τα ή μετακινώντας τα και ελέγχοντας για μασημένα φύλλα και άλλα σημάδια παρασίτων.

9.Καταπολέμησε τους μύκητες και τη σήψη

Ένας λόγος που πρέπει να μειώσεις το πότισμα το χειμώνα είναι για να αποτρέψεις τη σήψη των βλαστών ή των ριζών, η οποία προκαλείται από διάφορους μύκητες. Ακριβώς όπως και με τα παράσιτα, το χειμερινό στρες μπορεί να κάνει τα φυτά πιο ευαίσθητα στη σήψη των ριζών. Το δροσερό, υγρό έδαφος βοηθά τους περισσότερους μυκητιακούς οργανισμούς να ευδοκιμήσουν και ορισμένα σπόρια διαχειμάζουν στα φύλλα και τα κλαδιά των φυτών και στη συνέχεια αναλαμβάνουν ξανά δράση μόλις οι θερμοκρασίες ζεσταθούν. Το να είσαι προσεκτική με το νερό συμβάλλει σε μεγάλο βαθμό στην αποτροπή της σήψης των φυτών το χειμώνα.

Εάν ένα πολύ ξηρό σπίτι απαιτεί υγραντήρα ή κάποιο επιπλέον πότισμα για να διατηρηθούν τα φυτά ευτυχισμένα, πρόσεξε το νερό για να αποφύγεις το ωίδιο στα φύλλα και το υγρό χώμα στις γλάστρες των φυτών εσωτερικού χώρου. Πότισε μόνο όταν τα φυτά χρειάζονται υγρασία, βεβαιώσου ότι το χώμα γλάστρας και η γλάστρα στραγγίζουν καλά, δώσε σε όλα τα φυτά λίγο χώρο για κυκλοφορία του αέρα και απόφυγε ακραίες συνθήκες – πολύ ζέστη, πολύ κρύο ή πολύ υγρασία. Για να είσαι ήρεμη, δοκίμασε να παρακολουθείς την υγρασία του εδάφους με έναν μετρητή υγρασίας.

Άσε τα πράγματα όπως είναι

Παρόλο που οι παραπάνω συστάσεις -μαζί με λίγη προσοχή- μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά εσωτερικού χώρου να επιβιώσουν το χειμώνα, μερικές φορές είναι καλύτερο να μην ταλαιπωρείς ένα καλό φυτό.  Φαντάσου τα φυτά εσωτερικού χώρου το χειμώνα σαν τις αρκούδες που πέφτουν σε χειμερία νάρκη: Συγκεντρώνουν πολλή ενέργεια το καλοκαίρι, και όταν ο καιρός γίνεται κρύος, ξεκουράζονται για να την εξοικονομήσουν μέχρι να επιστρέψουν οι μέρες. Έτσι, ενώ είναι καλή ιδέα να μειώσεις το νερό και το λίπασμα, απόφυγε να κάνεις δραστικές αλλαγές στις συνθήκες ενός φυτού εσωτερικού χώρου μόλις αυτό εγκατασταθεί για έναν μακρύ χειμερινό ύπνο. Αυτό σημαίνει ελαχιστοποίηση των ακραίων θερμοκρασιών και του περιβάλλοντος και μόνο ελαφρύ κλάδεμα και τσίμπημα για να καθαρίσει το φυτό. Πάνω απ’ όλα, οι «γονείς» των φυτών θα πρέπει να αντισταθούμε στην παρόρμηση να μεταφυτεύσουμε ένα φυτό εσωτερικού χώρου στη μέση του χειμώνα. Είναι δελεαστική η κηπουρική αυτή την εποχή αλλά η μεταφύτευση μπορεί να σοκάρει ένα φυτό που βρίσκεται σε λήθαργο. Ανέβαλλε το για την άνοιξη ή το καλοκαίρι, όταν τα φυτά βρίσκονται στη φάση ανάπτυξης τους.

 

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
καθαρό σαλόνι
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
διακόσμηση


Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.grtheissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top