Now Reading
10 λάθη που κάνεις και χαλάνε τα φυτά σου τον χειμώνα

10 λάθη που κάνεις και χαλάνε τα φυτά σου τον χειμώνα

Avatar photo

Αλήθεια γνωρίζεις ποια είναι τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε όλοι στην κηπουρική και μας κοστίζουν έναν όμορφο κήπο με ανθισμένα φυτά και λουλούδια. Συγκεντρώσαμε τα 10 λάθη που πρέπει να αποφύγεις με κάθε τρόπο, για να έχεις μία όμορφη βεράντα ή έναν αξιοζήλευτο κήπο.

Η ιδέα του να σκάψεις τον κήπο σου μπορεί να σε τρομάζει, αν είσαι αρχάρια την κηπουρική και δεν είσαι σίγουρη πώς να ξεκινήσεις έναν κήπο, ο φόβος μήπως κάνεις κάποιο λάθος μπορεί να σε κάνει να τα παρατήσεις πριν καν αρχίσεις, και είναι πολύ λογικός. Η κηπουρική δεν είναι πάντα ένα φθηνό χόμπι, οι οικιακοί κηπουροί μπορούν να πληρώσουν μεγάλους λογαριασμούς αγοράζοντας από ένα φυτώριο, μόνο και μόνο για να στο πάρουν σπίτι φυτά που δυστυχώς δεν διαρκούν και  χωρίς οι ίδιοι να ξέρουν το γιατί.

Παρόλο που η διαδικασία της καλλιέργειας φυτών, λουλουδιών και λαχανικών, ξεκινώντας από το μηδέν μπορεί να φαίνεται τρομακτική, ανακαλύψαμε τα πιο συνηθισμένα λάθη και πώς μπορείς να τα αποφύγεις. Αν θέλεις να δεις τον κήπο σου να ευδοκιμεί και να ακμάζει συνέχισε να διαβάζεις τις παρακάτω 10 συμβουλές για το τι δεν πρέπει να κάνεις, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Λάθος 1: Θέτοντας πολύ υψηλούς στόχους

Ένας μεγαλύτερος κήπος δεν είναι πάντα καλύτερος, τουλάχιστον όχι αν είσαι στα πρώτα σου βήματα, είναι εύκολο να αφεθείς όταν περιπλανιέσαι στα καταστήματα με φυτά ή όταν κοιτάζεις στο διαδίκτυο ιδέες και να παρασυρθείς αγοράζοντας κάτι για το όποιο δεν είσαι ακόμα έτοιμη να διαχειριστείς. Αντ’ αυτού, χρησιμοποίησε αυτές τις ιδέες για να δώσεις μία ώθηση σε ένα μεγαλύτερο σχέδιο. Η επιτυχής καλλιέργεια ενός μεγάλου κήπου απαιτεί χρόνο. Οι επίδοξοι κηπουροί που δημιουργούν έναν κήπο από το μηδέν θα  πρέπει να ξεκινήσουν από μικρά φυτά, στοχεύοντας στη συνέχεια σε μεγάλα. Ένας κήπος είναι μια μακροπρόθεσμη επένδυση και θα πρέπει να σκεφτείς τους στόχους σου σε τρία έως πέντε χρόνια από τώρα.

Λάθος 2: Μην φυτεύεις μόνο ένα είδος

Άφησε όλα τα μπουμπούκια να «παίξουν» μαζί. Προσπάθησε να  ξεφύγεις από την ιδέα ότι μπορείς να καλλιεργήσεις μόνο ένα είδος φυτού σε ένα παρτέρι. Η διαφύτευση ή η συγκαλλιέργεια είναι μια πρακτική κηπουρικής που ενθαρρύνει τη σύζευξη φυτώνσυνοδοιπόρων. Η ανάμειξη και το ταίριασμα μπορεί επίσης να μειώσει τα ζιζάνια και να φέρει ωφέλιμους επικονιαστές. Η μεταφύτευση λέγεται επίσης ότι μειώνει τα παράσιτα και τις ασθένειες.

Λάθος 3: Υπερπληθυσμός φυτών

Παρόλο που η ανάμειξη φυτών μεταξύ τους είναι ωφέλιμη, πρέπει να προσέχεις τις αποστάσεις, όλοι μας επιθυμούμε έναν κήπο γεμάτο και πολύχρωμο και εκεί είναι που κάνουμε το μεγάλο λάθος. Τα φυτά χρειάζονται χώρο για να αναπτυχθούν και να εξαπλωθούν με φυσικό τρόπο,  ακλούθησε τις συστάσεις φύτευσης, οι οποίες συνήθως προτείνουν 2 έως 3 μέτρα απόσταση μεταξύ των φυτών.

Λάθος 4: Φύτευση μίας μεγάλης ποικιλίας

Όσο δελεαστικό κι αν είναι να φυτέψεις τα πάντα, από βελανίδια μέχρι κολοκυθάκια, το σωστό είναι να επικεντρωθείς στην καλλιέργεια λαχανικών, βοτάνων και λουλουδιών που φέρνουν χαρά στο πιάτο και το σπίτι σου. Μπορεί να φαίνεται απλό, αλλά θα είσαι πιο παθιασμένη με την καλλιέργεια των λαχανικών, των βοτάνων και των λουλουδιών που ήδη αγοράζεις στη  λαϊκή αγορά.

Λάθος 5: Μην χάνεις τους καρπούς της εργασίας σου

Συντονίσου με το πρόγραμμα του κήπου. Όταν κάποιο από τα λαχανικά σου δίνει καρπούς σημαίνει ότι τώρα που έχεις μια πληθώρα από ντοματίνια και φασολάκια, πρέπει να τα φας. Μην αφήνεις τα έτοιμα για συγκομιδή είδη στον κήπο, είναι σαν να αφήνεις ένα παγωτό στο γκαζόν και μετά να εκπλήσσεσαι που είναι γεμάτο μυρμήγκια.

Λάθος 6: Παρανόηση σχετικά με την ανάπτυξη των φυτών

Η κατανόηση της ανάπτυξης των φυτών θα αποτελέσει το κλειδί για να εξασφαλίσεις τη μέγιστη δυνατή επιτυχία στον κήπο σου. Ένας αρχάριος κηπουρός μπορεί να δυσκολεύεται να φανταστεί ότι ένα σπόρος ντομάτας 3 εκατοστών θα φτάσει τελικά σε ύψος 1-2 μέτρων. Η γνώση του ύψους των φυτών κατά την ωρίμανση είναι ζωτικής σημασίας για την καλλιέργεια όλων των φυτών στον κήπο. Καθώς το φυτό μεγαλώνει, θα ρίχνει σκιά στα γύρω φυτά και αυτό μπορεί να επηρεάσει το συνολικό περιβάλλον.

Λάθος 7: Το λάθος πότισμα

Είναι σημαντικό να ποτίζεις σωστά τα φυτά σου, το βαθύ και σχολαστικό πότισμα μία φορά την εβδομάδα είναι καλύτερο από το να τα «ραντίζεις» με λίγο νερό κάθε μέρα. Το χώμα πρέπει να είναι υγρό αρκετά εκατοστά κάτω αφού τελειώσεις το πότισμα. Ταυτόχρονα, το να δίνεις στα φυτά πολύ νερό είναι εξίσου επιζήμιο, το υπερβολικό πότισμα μπορεί να οδηγήσει σε σάπιες ρίζες και κίτρινα φύλλα. Ένα σύστημα αυτόματου ποτίσματος συνήθως λειτουργεί και είναι η ιδανική λύση, στην όποια αξίζει να επενδύσεις.

Λάθος 8: Φύτευση σπόρων μία φορά ανά εποχή

Βελτιστοποίησε την παραγωγική δύναμη του κήπου. Μόλις μαζέψεις τους πρώτους καρπούς, βελτίωσε το έδαφος και ξαναφύτεψε για τη συγκομιδή στα τέλη του καλοκαιριού και το φθινόπωρο. Οι καλύτερες επιλογές για μια δεύτερη δόση λαχανικών που καλλιεργούνται στο σπίτι είναι τα καρότα, τα παντζάρια, ο αρακάς, το μαρούλι, το σπανάκι, το λάχανο και τα κρεμμυδάκια.

Λάθος 9: Να κρατάς σημειώσεις

Η τήρηση ενός ημερολογίου κήπου που καταγράφει τη διαδικασία δοκιμής και λάθους είναι το κλειδί για τη διασφάλιση της μελλοντικής βελτίωσης και επιβίωσης του κήπου. Σημείωσε τις καλλιέργειες που ήταν αποτυχημένες και πώς χαθήκαν, τα προβλήματα με τα παράσιτα και άλλες δευτερεύουσες σημειώσεις, όπως την ώρα της ημέρας που ο ήλιος είναι πιο έντονος. Οι σημειώσεις της προηγούμενης σεζόν θα ξυπνήσουν κάθε είδους αναμνήσεις και θα εμπνεύσουν με νέες, καλύτερες ιδέες, ώστε να μπορείς να αναπτύξεις με επιτυχία τα νέα σου προϊόντα κάθε εποχή.

Λάθος 10: Ο φόβος της αποτυχίας

Ακόμα και ο πιο έμπειρος κηπουρός αντιμετωπίζει προκλήσεις και «σκοτώνει» φυτά. Η πραγματική ανάπτυξη έρχεται από την καλλιέργεια των μαθημάτων που προσφέρει κάθε εποχή. Μην ξεχνάς να πειραματίζεσαι με την κηπουρική και να θυμάσαι πάντα ότι η εξάσκηση φέρνει  την πρόοδο.

 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
 ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Dnews

News4Health

pelop.gr

theissue.gr

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

News4Health

Dnews    News4Health    pelop.gr    theissue.gr   

Copyright © 2022 TheIssue.gr  •  All Rights Reserved.

Designed & Developed by 1bit.gr

Scroll To Top